Kansainvälisyys apuna yhteiskunnan muutoksiin vastaamisessa

Kansainvälisyys on yksi keskeisistä korkeakoulun laatua, vaikuttavuutta ja tuloksellisuutta vahvistavista toiminnoista. Kansainvälinen toiminta kiinnittyy koko korkeakoulun toimintaan: johtamiseen, koulutukseen, TKI-toimintaan sekä palveluliiketoimintaan. 

Vuodesta 2015 alkaen kansainvälisyys nostettiin yhdeksi Karelian keskeisistä strategisista kehittämiskokonaisuuksista. Kansainvälisyys eri muodoissaan vahvistaa mahdollisuuksia vastata yhteiskunnan muutosten ajankohtaisiin haasteisiin. Keskeisiä kehittämiskohteita ovat opiskelijaliikkuvuus, englanninkielinen opintotarjonta, kansainväliset kumppanuudet, koulutusvienti, kansainvälinen tki-toiminta, henkilöstön kansainvälisyysosaaminen, opiskelijarekrytointi, tukipalveluyhteistyö sekä maahanmuuttajatyö. 

Kansainvälistymisen päämääränä on rakentaa Kareliaa kansainvälisesti kilpailukykyisenä, vetovoimaisena ja laadukkaana korkeakouluna. Karelia tekee tiivistä yhteistyötä keskeisimpien kansainvälisten ja alueellisten kumppaneidensa kanssa Pohjois-Karjalan alueen kilpailukyvyn ja elinvoiman vahvistamiseksi. Uudessa Karelia 2030 -strategiassa kansainvälisyys on yksi viidestä ydinvalinnasta. Toiminnan painopisteitä ovat koulutus- ja työperäisen maahanmuuton edistäminen, työelämätarpeita vastaavien kansainvälisten tutkintokoulutusten kehittäminen sekä koulutusviennin ja kansainvälisen tutkimus- ja kehittämistoiminnan vahva kasvattaminen. 

Kansainvälistymisen päämääränä on rakentaa Kareliaa kansainvälisesti kilpailukykyisenä, vetovoimaisena ja laadukkaana korkeakouluna.

Menneellä ohjelma- ja strategiakaudella tavoiteltiin opiskelijaliikkuvuuden kaksinkertaistamista sekä koulutusviennin ja kansainvälisen TKI-rahoituksen volyymin vahvistamista. Lisäksi tavoiteltiin laadukkaan ja riittävän laajan englanninkielisen tarjonnan kehittämistä sekä maahanmuuttajien ja heidän kotouttamisensa erityistarpeiden systemaattista huomiointia korkeakoulun toiminnassa.

Tavoitteissa mainittiin myös henkilöstön kansainvälisyysosaamista vahvistaminen, kansainvälisen opiskelijarekrytoinnin kehittäminen ja tukipalveluyhteistyön tiivistäminen alueen muiden korkeakoulujen kanssa.

Miten näihin tavoitteisiin päästiin ja missä ollaan nyt?

Entä miten jatkamme tästä eteenpäin ja toteutamme uutta Karelia 2030 -strategiaa?

Kirjoittajat:
Ulla Asikainen, koulutuspäällikkö, Karelia-ammattikorkeakoulu
Liisa Timonen, kansainvälisten asioiden päällikkö, Karelia-ammattikorkeakoulu