Avoin tiede ja tutkimus Kareliassa

”Kareliassa toteutetaan avointa toimintakulttuuria, jonka avulla kaikki tuotettu tieto ja osaaminen pyritään saamaan näkyväksi sekä välitettyä kaikkien halukkaiden käyttöön. Avoimuuden muotoja ovat tutkimustiedon avoin julkaiseminen sekä tulosten popularisointi, tutkimusaineistojen avaaminen sekä avoimet tutkimusmenetelmät. Avoimuuden avulla edistetään tutkimus- ja kehittämistoiminnan yhteiskunnallista vaikuttavuutta sekä mahdollistetaan uudenlaista yhteistyötä ja innovaatioita.” (Karelia-amk:n laatukäsikirja)

Karelia saavutti v. 2019 toteutetussa opetus- ja kulttuuriministeriön korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten avoimen toimintakulttuurin arvioinnissa viidennen eli korkeimman tason. Vuoden 2022 AVOTT-seurannassa Karelia arvioitiin tasolle 4.

Karelian strategiassa 2020-2030 on sitouduttu avoimen toimintakulttuurin edistämiseen.

Karelia on myös allekirjoittanut valtakunnallisen Avoimen tieteen ja tutkimuksen julistuksen.

Rehtori Petri Raivo allekirjoittanut seuraavat avoimia toimintatapoja edistävät asiakirjat:

Karelia on allekirjoittanut myös kansainvälisen CoARA (Coalition for Advancing Research Assessment) sopimuksen tutkimuksen, tutkijoiden ja tutkimusorganisaatioiden arvioinnin uudistamisesta. CoARAn tavoitteena on edistää tutkimuksen laatua ja vaikuttavuutta sekä tutkijoiden (TKI-toimijoiden) osaamisen laadullista arviointia ja osaamisen hyödyntämistä. Karelian CoARA -toimeenpanosuunnitelma.

Oppaat ja materiaalit henkilöstölle ja opiskelijoille

Karelian henkilöstölle järjestetään säännöllisesti koulutuksia, tietoiskuja ja klinikoita avoimen tieteen teemoista.

Karelian oppimis- ja tutkimusympäristöt

Karelian oppimis- ja tutkimusympäristöt ovat olennainen osa korkeakoulun osaamista ja ne tukevat opetusta sekä tutkimus- ja innovaatiotoimintaa. Karelian tutkimusympäristöt ja niihin liittyvät palvelut löytyvät tiedejatutkimus.fi -portaalista sekä Karelian verkkosivuilta.

Tutkimusympäristöjen palveluita voivat hyödyntää myös Karelian kumppanit, ulkopuoliset tutkijat sekä yritykset, jolloin ympäristöjen käyttömahdollisuuksista sovitaan tapauskohtaisesti. Infrastruktuureilla on yksilölliset käyttöehdot, joiden puitteissa niiden hyödyntäminen tapahtuu.

Tutkimusinfrastruktuureja johdetaan ja käytetään eettisesti ja vastuullisesti niiden koko elinkaaren ajan. Tutkimusinfrastruktuurien henkilöstö ja käyttäjät sitoutuvat hyvän tieteellisen käytännön ohjeisiin, tiedonhallintatapaa, tietosuojasäädöksiin sekä hyvän hallinnon periaatteisiin Tutkimusmenetelmien ja -infrastruktuurien avoimen saatavuuden osalinjauksen mukaisesti.

Aineistonhallinta ja avoimet tutkimusaineistot

Aineistojen hallinta on tärkeä osa Karelian TKI-toimintaa, ja vastuulliseen aineistojen hallintaan ohjeistetaan myös opiskelijoita.

Kareliassa tuotettuja tutkimusaineistoja voi hakea ja selata Karelian verkkosivujen kautta. Tutkimusaineistoja on löydettävissä myös valtakunnallisen tiedejatutkimus.fi -palvelun kautta.

Vastuullinen tiede ja tutkimusetiikka

Karelia on sitoutunut noudattamaan Tutkimuseettisen neuvottelukunnan ohjetta hyvästä tieteellisestä käytännöstä ja sen loukkausepäilyjen käsittelystä.

Kareliassa toimii tutkimusetiikan tukihenkilö joka tarjoaa luottamuksellista ja puolueetonta tukea erilaisissa tutkimuseettisissä ongelmatilanteissa.

Karelian eettinen toimikunta kokoontuu tarvittaessa tekemään tutkimussuunnitelmien eettistä ennakkoarviointia.

Yritysten kanssa tehtävässä yhteistyössä noudatetaan Avoimen tieteen suositusta tutkimusorganisaatioiden ja yritysten yhteistyössä tehtävään tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaan.

Avoin oppiminen

Avoin oppiminen on oppimista, joka tapahtuu usein digitaalista teknologiaa hyödyntäen. Tarkoituksena on laajentaa oppimaan pääsyä ja osallistumista kaikille, madaltamalla esteitä ja lisäämällä saavutettavuutta, esteettömyyttä, tarjontaa ja oppijakeskeisyyttä.

Karelia edistää omalta osaltaan avointa oppimistatuottamalla avoimia oppimateriaaleja ja edistämällä oppimisen saavutettavuutta. Karelian tuottamia avoimia oppimateriaalia löydät Avointen oppimateriaalien kirjastosta. EduKarelia on palvelu, josta löytyy Karelian tuottamia opintoja. Tarjolla paljon vapaasti käytettävissä olevaa sisältöä. Osaan sisällöistä rekisteröidytään antamalla nimi ja sähköpostiosoite.

Karelian henkilöstölle on tarjolla avoimeen oppimiseen liittyviä koulutuksia ja tukea oppimateriaalien avoimessa julkaisemisessa. Opettajille tarjotaan myös tukea oppimateriaalien ja digitaalisten sisältöjen tuottamiseen.
Karelia on aktiivinen toimija kansallisessa Digivisiossa. Avointa oppimista kehitetään kansainvälisesti Eurooppalaiset yliopistot -verkosto Investissä.

Karelian ATT-toimijat

Rehtori on nimennyt koordinaatioryhmän edistämään avoimen toimintakulttuurin kehittämistä Karelia-ammattikorkeakoulussa. Työryhmässä on edustajat TKI-, kirjasto- ja henkilöstöpalveluista sekä tietohallinnosta ja koulutuksesta (ml. tutkimuseettinen tukihenkilö). Työryhmän puheenjohtajana toimii tutkimus- ja kehittämisjohtaja Anne Ilvonen.

Karelian ATT-toimijoiden yhteinen sähköposti: [email protected]

tutkimus- ja kehittämisjohtaja Anne Ilvonen
puh. 050 311 6314

yliopettaja Tarja Kupiainen
puh. 050 520 9749

TKI-asiantuntija Marja-Liisa Ruotsalainen
puh. 050 597 0882

tietoasiantuntija Kaisa Varis
puh. 050 433 1624

Linkkejä

Uusimmat artikkelit avoimesta toimintakulttuurista