Karelian geronomi-tutkinto edistämään ikäystävällistä yhteiskuntaa

Karelian opintotarjontaan tulee syksyn 2021 yhteishaussa uutena koulutuksena geronomi (AMK) -koulutus, josta valmistuu asiantuntijoita seniori- ja vanhustyöhön. Koulutuksen erityisenä vahvuutena on ikäosaamisen teema, jonka keskiössä on ikäystävällisyyden ja ikäihmisen terveyden, toimintakyvyn ja hyvinvoinnin edistäminen.  Koulutus on suunniteltu tiiviissä yhteistyössä työelämäkumppanien kanssa.

Ikäystävällisyyden vahvistaminen on osa sosiaalisesti kestävää kehitystä, jonka yhtenä tavoitteena on kaikkien tasavertainen mahdollisuus hyvinvointiin. Geronomikoulutuksen avulla vanhustyön ammattilaiset pystyvät vastamaan entistä monipuolisemmin Pohjois-Karjalan ja lähimaakuntien ikääntyneen väestön tarpeisiin. Koulutus on suunniteltu tiiviissä yhteistyössä työelämäkumppanien kanssa.

– Ikäosaaminen on ollut Karelia-ammattikorkeakoulun strategisena painoalueena jo kymmenen vuoden ajan ja meillä on jo ennestään tarjolla valtakunnallisesti suosittu ikäosaamisen kehittämisen ja johtamisen ylempi ammattikorkeakoulututkinto. Lisäksi valmistelemme eurooppalaista ikäosaamisen maisterikoulutusta yhteistyössä kumppanikorkeakoulujen kanssa. Valmistelemme myös eurooppalaista ikäosaamisen maisterikoulutusta yhteistyössä kumppanikorkeakoulujen kanssa. Geronomikoulutuksemme vahvistaa alueen ikäosaamista entisestään, kertoo vararehtori Pekka Auvinen.

Geronomit ovat tärkeä ammattiryhmä sosiaali- ja terveysalan ammatillisessa työskentelyssä: Geronomit työllistyvät mm. palvelu- ja sosiaaliohjaajiksi, tai vanhuspalvelujen koordinointi- ja kehittämistehtäviin julkiselle ja yksityiselle sektorille.

– Jokainen ihminen haluaa tulla kohdatuksi juuri sellaisena ihmisenä kuin on, myös ikääntyessään. Karelian geronomin osaaminen rakentuu monialaisesta gerontologisesta osaamisesta sisältäen sosiaalialan, hoitotyön ja kuntoutuksen näkökulmat, kertoo yliopettaja Terhi Myller.

Tutkinto opiskellaan monimuotoisena, mikä helpottaa myös työssä käyvien opiskelun koulutuksessa. Geronomikoulutus on haussa syksyn yhteishaussa 1. – 15.9.2021.