Jatkuvaa oppimista Karelian työvoimakoulutuksilla ja -valmennuksilla

Karelia-ammattikorkeakoulu valmentaa ja kouluttaa vuosittain kymmeniä nuoria ja aikuisia Älykkäästi töihin -työvoimakoulutuksilla. Osallistujat ovat iältään 17 -60 -vuotiaita ja tulevat koulutuksiin hyvin erilaisista lähtökohdista ja monilta eri aloilta.

Koulutusten ja valmennusten kestot ovat osittain yksilöllisiä yhdestä kuukaudesta kolmeen kuukauteen ja osittain määriteltyjä kolmesta kuukaudesta puoleen vuoteen. Karelia-ammattikorkeakoulu vastaa osaltaan näillä koulutuksilla ja valmennuksilla maakunnan jatkuvan oppimisen tarpeeseen ja on mukana parantamassa mahdollisuuksia työn ja työntekijöiden kohtaamiseen.

Työelämän murros ja sen monimuotoisuus sekä työtehtävät, jotka vaativat yhä monipuolisempaa osaamista, edellyttää hyvää ja laajaa peruskoulutusta. Tämä ei kuitenkaan riitä, vaan osaamisen kehittämisen on jatkuttava vähintäänkin koko työuran ajan. Osaaminen ja koulutus vaikuttaa myös tulotasoon, hyvinvointiin ja sillä on yhteys myös kansantalouteen. (Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) 2018)

Tarve jatkuvalle oppimiselle voidaan perustella taloudellisilla seikoilla sekä muuttuvan työelämän tarpeilla. Siihen liittyy kuitenkin useita muitakin seikkoja kuten henkilökohtainen kehittyminen, syrjäytymisen ehkäisy, työllisyyden parantuminen ja yleinen aktiivisuus. (OKM 2018)

Karelia-ammattikorkeakoulussa alkoi kevään 2021 aikana kaksi Älykkäästi työuralle -valmennusryhmää ja kaksi työvoimakoulutusta. Toinen työvoimakoulutuksista on ensimmäistä kertaa aloitettu Tulevaisuuden työn osaaja -koulutus ja toinen jo kolmatta kertaa toteutettava Älykkäästi töihin -projektiosaajakoulutus. Syksyllä 2021 jatkuu Tulevaisuuden työn osaaja -koulutus kahdella ryhmällä. Lisäksi Karelia on osatoteuttajana Itä-Suomen yliopiston hallinnoimassa verkkopedagogiikan työvoimakoulutuksessa.

Valmennuksesta askelmerkit tulevaisuuteen

Työvoimakoulutuksina toteutettavat valmennukset on suunnattu nuorille alle 30-vuotiaille, vailla ammatillista koulutusta oleville ja myös niille, jotka haluavat vaihtaa alaa tai miettivät yrittäjyyttä. Valmennuksissa osallistujat saavat paljon tietoa koulutusmahdollisuuksista ja eri ammateista. He oppivat, ei pelkästään tunnistamaan omaa osaamistaan, vaan myös tuotteistamaan osaamistaan.

Tärkeä elementti Älykkäästi työuralle -valmennuksissa on jokaisen osallistujan saama oma valmentaja ja yksilöllinen ohjaus. Monet nuoret eivät vielä tiedä mille alalle haluaisivat suuntautua tai heillä ei yksinkertaisesti ole tietoa kaikista mahdollisuuksista. Näissä tilanteissa valmentajien asiantuntijuus tuo nuorelle kullan arvoisia neuvoja ja tietoa, jotka voivat johtaa oivalluksiin ja jopa sen oman kiinnostuksen kohteen löytymiseen. Valmentaja kulkee nuoren mukana ja auttaa löytämään vastauksia, voimavaroja ja vahvuuksia oman polun rakentamiseen. Tavoitteena on konkreettinen ja realistinen etenemissuunnitelma askelmerkkeineen, jonka mukaan voi jatkaa valmennuksen jälkeen.

Yksi valmennukseen osallistujista kommentoi valmennusta näin:

”Koin kurssista olleen minulle paljon hyötyä erityisesti omien ajatusten ja toiveiden selkeyttämisen kannalta. Yksilövalmennuksen jälkeen on helppo jatkaa konkreettisesti kohti tavoitteita.”

Tämä palaute kertoo, että valmentajat ovat onnistuneet työssään ja nuori on saanut itselleen sitä mitä on siihen hetkeen tarvinnut.

Projektimainen työ yleistyy

Lain mukaan työvoimakoulutusten tavoitteena on osallistujien sijoittuminen työelämään sekä se, että alueella toimivat yritykset saavat osaavaa työvoimaa. Työvoimakoulutuksissa huomioidaankin ennakoidut työelämän koulutustarpeet. Koulutuksiin voivat osallistua työikäiset, työttömät ja työttömyysuhan alla olevat. (OKM 2018)

Älykkäästi töihin -projektiosaaja -koulutus on hyvä esimerkki lakiin kirjatun tavoitteen saavuttamisesta. Keväällä alkanut projektiosaajakoulutus on jo kolmas toteutus tästä koulutuksesta ja sitä on jatkuvasti parannettu saadun palautteen pohjalta. Koulutus on tarkoitettu korkeakoulututkinnon suorittaneille. Projektimainen työskentely on lisääntynyt monilla aloilla joten projektiosaamista tarvitaan työelämässä yhä enemmän. Älykkäästi töihin -projektiosaaja -koulutus perustuu tiimipedagogiikkaan, jossa jokainen osallistuja on osa oppimistiimiä. Kaikilla on mahdollisuus vaikuttaa tiimin ilmapiiriin ja oppimisen edistymiseen. Tiimissä tehdään muun muassa yhteisiä projekteja ja harjoitellaan vertaismentorointia sekä oman kehittymisen reflektointia yhdessä ryhmän kanssa. Tiimipedagogiikan valmentava ote haastaa, aktivoi ja motivoi osallistujia. Tiimipedagogisen menetelmän onnistumisesta projektiosaaja -koulutuksessa kertoo yhden osallistujan työllistyminen nimenomaan saamiensa tiimitaitojen ja -osaamisen perustella.

Tulevaisuuden osaamisvaatimukset haastavat

Yhteiskunta muuttuu yhä enemmän sähköiseksi. Digitalisaation vaikutukset koskettavat kaikkia ihmisiä eikä se rajoitu vain työelämään. Digitalisoituminen edellyttää kykyä toimia ja hankkia tietoa sekä palveluja erilaisten sähköisten järjestelmien kautta. (OKM 2018)

Maaliskuussa 2021 starttasi uutena työvoimakoulutuksena Tulevaisuuden työn osaaja -koulutus. Koulutuksen tavoitteena on kehittää tulevaisuuden työn tietoja ja taitoja vastaamaan niihin osaamisvaatimuksiin, joita digitaalisuus ja työn murros asettavat korkeakoulutetuille. Kokonaisuudessa yhdistyvät keskeiset nyky- ja tulevaisuuden osaamisteemat aktivoivaan toteutukseen. Koulutus on herättänyt mielenkiintoa ja myös ELY-keskus rahoittajana toivoo sen jatkuvan. Tälle syksylle onkin suunniteltu kaksi uutta ryhmää, joista ensimmäinen käynnistyy syyskuun lopulla.

Tulevaisuuden työn osaaja -koulutuksella tavoitellaan työllistymisedellytysten parantumista ja sitä, että koulutukseen osallistujat työllistyisivät omaa osaamistaan ja mielenkiintoaan vastaaviin työtehtäviin. Koulutukseen voivat hakea yliopisto- tai ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneet työnhakijat eri aloilta. Koulutus rakentuu kolmesta moduulista, joista ensimmäisen sisältönä on omien kehittymistarpeiden ja mahdollisuuksien tunnistaminen sekä osaamisen esille tuominen. Toisessa moduulissa kehitetään työelämän digitaitoja, opitaan jatkuvaa parantamista Lean Six Sigma Yellow Beltin perusteilla sekä tutustutaan palvelumuotoiluun. Kolmannessa moduulissa on valinnaisena kaksi opintojaksoa, joista toinen liittyy digitalisaatioon ja toinen tiedolla johtamiseen. Koulutukseen osallistujilla on mahdollisuus 1-2 kuukauden mittaiseen oman osaamisen näyttöön yritykselle tehtävällä kehittämistehtävällä. Niin Projektiosaaja-koulutuksen kuin Tulevaisuuden työn osaaja -koulutuksen sisältöjen tarkoituksena on lisätä osaamista ja vastata uudenlaisiin osaamisvaatimuksiin, joita korkeakoulutetut työnhakijat kohtaavat työmarkkinoilla, sekä edistää työllistymistä.


Kirjoittaja:

Ulla Kallio, projektikoordinaattori, Karelia-ammattikorkeakoulu

Lähteet:

Opetus- ja kulttuuriministeriö. 2018.  Työn murros ja elinikäinen oppiminen: Elinikäisen oppimisen kehittämistarpeita selvittävän työryhmän raportti. Opetus- ja kulttuuriministeriön julkaisuja 2018:8 http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-263-552-5

Artikkelikuva: Andrea Piacquadio palvelusta Pexels