Karelia- ja Savonia-ammattikorkeakoulut sekä Itä-Suomen yliopisto käynnistivät huhtikuussa uuden koulutuspilotin, jonka tavoitteena oli edistää korkeasti koulutettujen maahanmuuttaneiden työllistymistä koulutustaan vastaaviin tehtäviin. KAVA -asiantuntijatehtäviin valmentava koulutus kansainvälisille osaajille päättyi syyskuun lopussa.
Koulutuksen tavoitteena oli vahvistaa osallistujien työllistymismahdollisuuksia kolmen kriittisen osa-alueen näkökulmasta: suomen kielen asiantuntijatason osaamisen syventäminen, osallistujien oman alan työelämäverkostojen rakentaminen ja laajentaminen Suomessa ja keskeisten työelämä- ja työnhakutaitojen kehittyminen. Tavoitteet saavutettiin hyvin. Opiskelijoita oli noin 20 muun muassa taloushallinnon, kasvatuksen, lääketieteen, logistiikan ja luonnonvara-aloita. Koulutuksen päättyessä kolme opiskelijoista oli jo saanut oman alan työpaikan, kaksi aloittanut opiskelut suomenkielisessä korkeakoulututkinnossa ja useammalla oli työnhaku käynnissä. Keskeistä koulutuksessa opiskelijoille oli ollut työharjoittelun mahdollistuminen nimenomaan asiantuntijatehtävissä, kontaktien luominen työelämään ja rohkeus ja lisääntyneet taidot käyttää suomen kieltä myös työroolissa. Usko omiin työllistymismahdollisuuksiin oli kasvanut koulutuksen aikana saadun palautteen ja kokemusten perusteella.
Toinen KAVA-koulutuspilotti toteutetaan 10.1.-30.6.2022 ja haku koulutukseen on auki 15.11.2021 saakka. Koulutus toteutetaan etä- ja lähikoulutuksena. Lähitoteutukseen voi osallistua Joensuussa tai Kuopiossa.
Koulutus toteutetaan kiinteässä yhteistyössä työelämän ja yritysten kanssa. Koulutukseen sisältyvä harjoittelu avaa yrityksille mahdollisuuden saada koulutettua, kielitaitoista ja kansainvälisillä verkostoilla varustettuja osaajia yrityksiin.
KAVA-koulutus on osa Karelia- ja Savonia-ammattikorkeakoulujen sekä Itä-Suomen yliopiston yhteistä MOKOMA- monipaikkainen valmennus asiantuntijatehtäviin korkeasti koulutetuille maahanmuuttajille -hanketta. Hankkeen aikana koulutus toteutetaan kaksi kertaa, jonka jälkeen koulutuksen on tarkoitus vakiintua osaksi korkeakoulujen yhteistä koulutustarjontaa. Hankkeeseen on saatu opetus- ja kulttuuriministeriön jatkuvan oppimisen erityisavustusta ajalle 6/2020-9/2022.