Koronan vaikutus matkustamiseen Kareliassa – kohti uutta normaalia

Ennen koronapandemiaa Karelia-ammattikorkeakoulussa matkustettiin paljon; oli kansainvälistä opiskelija- ja henkilökuntavaihtoja, työhön liittyviä ulko- ja kotimaan matkoja, opiskelijamatkoja, messuja ja seminaareja. Pidempien matkojen lisäksi oli hyvinkin tavallista, että esimerkiksi pääkaupunkiseudulle matkustettiin kokouksiin, jotka saattoivat kestää vain muutaman tunnin. Keväästä 2020 alkoi pitkä ajanjakso, jolloin matkustamista ei suositeltu lainkaan. Koronan vaikutus Karelian matkakuluihin oli todella merkittävä: vuonna 2019 matkakulut olivat yhteensä noin 816.000 euroa, vuonna 2020 ne putosivat 218.000 euroon.

Covid -19 -pandemian puhjetessa maaliskuussa 2020 syntyi ruuhka matkavarausten perumiseen, niin matkatoimistoissa kuin julkisen liikenteen kuten VR:n asiakaspalvelutoimipisteissä. Varausten perumisen jonotusaika oli asiakaspalveluun pahimmillaan useita tunteja. Varauksia peruttiin tiuhaan tahtiin noin kuukauden ajan. Varausten peruminen onnistui onneksi siten, että maksetuista varauksista saatiin hyvitykset suurelta osin.  

Takaisin maailmalle

Syyskuussa 2021 Suomen hallitus hyväksyi uuden hybridistrategian tavoitteenaan asteittainen yhteiskunnan avaaminen ja koronarajoituksista luopuminen. Kareliassakin kampukset ovat siirtyneet lähiopetukseen ja hybridimalliin. Ajantasaista tietoa Karelia-ammattikorkeakoulun tilanteesta löytyy Karelian Koronainfosta, jota päivitetään aktiivisesti. Sivulla tiedotetaan myös Karelian matkustamiseen liittyvistä asioista, kuten kansainvälisen opiskelijavaihdon sekä henkilökunnan ulkomaanmatkojen tilanteesta.  

Rokotekattavuuden lisääntymisen ja tartuntojen määrän tasaantumisen myötä myös matkustaminen Karelia-ammattikorkeakoulussa on lisääntynyt, ja matkoja varataan pikkuhiljaa enemmän. Kotimaan matkojen osalta on kuitenkin vielä huomioitava alueellisten erojen vaihtelu ohjeistuksissa ja suosituksissa. Tämän artikkelin kirjoitushetkellä ollaan Suomessa luopumassa valtakunnallisista rajoituksista ja yhdenmukaistamaan alueiden toimintamallia. Koronapassien käyttöönottoa suunnitellaan yleisötilaisuuksien ym. tapahtumien järjestämisen tueksi. Maskien käyttö ja hyvä käsihygienia ovat edelleen voimassa olevia suosituksia, samoin kuin riittävät turvavälit. Koronatestaus ja omaehtoinen karanteeni on paikallaan, silloin kun oireita ilmaantuu. Alueelliset ohjeistukset voivat kuitenkin muuttua tartuntojen määrän lisääntyessä nopeastikin. Tietoa alueen koronavirus tilanteesta ja rajoituksista saat kuntien ja sairaanhoitopiirien sivuilta tai Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta.

Ulkomaille matkustavien ja ulkomailta saapuvien on syytä tarkistaa Valtioneuvoston sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta ajantasaiset tilannetiedot ja ohjeistukset. Tietoja päivitetään kattavasti niin ulkomaille lähtevien kuin Suomeen saapuvienkin matkustajien osalta. Myös matkatoimistot päivittävät omia sivujaan aktiivisesti. Useissa maissa on voimassa koronapassi, josta käy ilmi saadut rokotteet tai sairastettu korona sekä testitulokset. Koronatodistuksen voi tarvittaessa tulostaa Omakannasta. On kuitenkin syytä tarkistaa kohdemaan ajantasaiset tiedot ja noudattaa voimassa olevia ohjeistuksia ja määräyksiä.

Uusi matkustusohjelma käyttöön

Karelia-ammattikorkeakoulun matkustusohjetta on äskettäin päivitetty ja ohje sisältää muutoksia lähinnä laskujen käsittelyn prosessiin. M2-matkustusohjelma on monelle vielä tuntematon, koska uusi ohjelma otettiin käyttöön juuri ennen koronpandemian puhkeamista. Ohjelma on selkeä ja helppokäyttöinen, mutta mikäli koet tarvitsevasi lisäohjeistusta voit ottaa yhteyttä allekirjoittaneeseen.

Todennäköistä on, ettei matkustaminen tule palaamaan koronapandemiaa edeltävälle tasolle, vaikka rajoitukset poistuisivatkin kokonaan. Etäyhteydet ja verkkokokoukset toimivat hyvin, ja tarvittaessa tapaamiset järjestyvät etäyhteyksin nopeammin. Tämä vähentää matkustamisen tarvetta ja tuo myös säästöä matkakustannuksiin ja tehokkuutta ajankäyttöön.

Niille jotka matkustavat toivotan kuitenkin hyvää ja turvallista matkaa!


Kirjoittaja:

Tuula Sormunen, hallintosihteeri, Karelia-ammattikorkeakoulu

Kuva: Alexandr Podvalny palvelusta Pexels