Avoimen tieteen ja tutkimuksen (ATT) periaatteet ja niihin liittyvät toimenpiteet perustuvat eurooppalaisiin ja kansallisiin linjauksiin sekä suosituksiin. Karelia-ammattikorkeakoulu on sitoutunut valtakunnalliseen Avoimen tieteen ja tutkimuksen julistukseen 2020–2025. Avoin tiede ja tutkimus ja sen eri osa-alueet edistyvät Kareliassa koko asiantuntijayhteisön voimin.
Avoin toimintakulttuurin kautta korkeakouluissa tuotettu tieto ja osaaminen pyritään saamaan näkyväksi sekä välitettyä kaikkien halukkaiden käyttöön. Avoimuuden muotoja ovat tutkimustiedon avoin julkaiseminen ja tulosten popularisointi, tutkimusaineistojen avaaminen sekä avoimet tutkimusmenetelmät. Avoimuuden avulla edistetään tutkimustulosten vaikuttavuutta yhteiskunnassa sekä mahdollistetaan uudenlaista yhteistyötä ja innovaatioita. ATT-käytäntöjä arvioidaan Opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) toimesta ja osana ammattikorkeakoulujen ja OKM:n tulostavoitesopimusta. Edellisessä arvioinnissa v. 2019 Karelia saavutti viidennen eli korkeimman tason.
ATT-hankkeista avoimeen toimintakulttuuriin
Karelia-ammattikorkeakoulussa ensimmäiset askeleet avoimen tieteen ja tutkimuksen edistämiseen otettiin vuonna 2015. Karelia oli mukana valtakunnallisessa Ammattikorkeakoulujen Avoimuuden lisääminen korkeakoulujen käyttäjälähtöisessä innovaatioekosysteemissä 2015 – 2018 -hankkeessa, jonka aikana mm. linjattiin Karelian avoimen toimintakulttuurin periaatteet sekä tuotettiin aineistonhallintaan ja avoimeen julkaisemiseen liittyviä oppaita ja työohjeita. Työtä jatkettiin Ammattikorkeakoulujen avoin TKI-toiminta, oppiminen & innovaatioekosysteemi -yhteistyöhankkeessa 2018 – 2021, ja laadittiin mm. Karelian datapolitiikka sekä malli TKI-hankkeiden aineistonhallinnan suunnitteluun. ATT-hankkeiden aikana panostettiin myös tiedon jakamiseen henkilöstölle ja opiskelijoille infojen ja klinikoiden, avoimuuden aamupuurojen, sekä aktiivisen tiedottamisen ja julkaisemisen muodossa. Nyt hankkeiden jälkeen ATT-työ jatkuu Karelian jokapäiväisessä toiminnassa ja prosesseissa.
Avoimen toimintakulttuurin osa-alueet ja vastuuhenkilöt Kareliassa
Kareliassa avoin toimintakulttuuri on jaettu avoimen tieteen ja tutkimuksen osa-alueiden mukaan. Näitä osa-alueita ovat avoin julkaiseminen, avoimet tutkimusaineistot, avoin oppiminen, tutkimusetiikka ja tietosuoja/tietoturva. Osa-alueiden koordinointiin on nimetty koordinaatioryhmä, joka osallistaa muun henkilöstön osaksi avoimen toimintakulttuurin jatkumoa.
Koordinaatioryhmän tehtävänä on myös varmistaa, että ATT-käytännöt toteutuvat ja niitä edelleen kehitetään kansallisten suositusten mukaisesti, ja että avoimeen toimintakulttuuriin liittyviä ohjeita päivitetään koko ajan. Koordinaatioryhmän jäsenet toimivat myös Karelian edustajina avoimeen toimintakulttuuriin liittyvissä valtakunnallisissa työryhmissä ja verkostoissa (esim. datakoulutus, avoin julkaiseminen, Avoin TKIO). Työryhmissä linjataan kansallisia suosituksia, joita toteutetaan Karelian arjessa.
Avointa toimintakulttuuria ja vaikuttavuutta koko Karelian tasolla koordinoi tutkimus- ja kehittämisjohtaja Anne Ilvonen. Avoin toimintakulttuuri huomioidaan mm. Karelian strategiatyössä ja laadunhallinnassa.
Avoin julkaiseminen, eli toiminnan tulosten näkyväksi tekeminen kuuluu Kareliassa kirjaston vastuulle. Julkaisemisen tukipalveluita sekä rinnakkaistallennusta hoitavat tietoasiantuntija Kaisa Varis ja kirjasto- ja tietopalvelupäällikkö Pekka Malvela. Avoimeen julkaisemiseen liittyy vahvasti myös monikanavainen viestintä, jossa tukena toimii Karelian viestintätiimi.
Tutkimusaineistojen avaamisen ja aineistonhallinnan tukihenkilönä toimii TKI-asiantuntija Heli Kurkko. Karelian tavoitteena on, että kaikki TKI-hankkeet tekevät aineistonhallintasuunnitelman, ja avaavat hankkeen aikana syntyneitä tutkimusaineistoja mahdollisuuksien mukaan jatkokäyttöön.
Avoin oppiminen on myös tärkeä osa avointa toimintakulttuuria, ja siihen liittyviä toimintoja Kareliassa koordinoi koulutuksen kehittämispäällikkö Marjo Nenonen. Avoimeen oppimiseen sisältyvät mm. oppimateriaalien avaaminen, avoin oppiminen, opetuksen ja TKI:n integraatio, avoimet oppimisympäristöt ja avoimuuden huomioiminen opetussuunnitelmissa.
Tutkimusetiikan tukihenkilönä toimii yliopettaja Tarja Kupiainen. Karelia on sitoutunut noudattamaan Tutkimuseettisen neuvottelukunnan ohjetta hyvästä tieteellisestä käytännöstä ja loukkausepäilyjen käsittelystä, sekä ihmiseen kohdistuvan tutkimuksen eettisistä periaatteista ja ihmistieteiden eettisestä ennakkoarvioinnista.
Karelian tietosuoja- ja tietoturvapolitiikkaa, niihin liittyvää ohjeistusta sekä EU:n tietosuoja-asetuksen vaatimusten toteuttamista koordinoivat tietohallintopäällikkö Jarmo Väisänen ja tietosuojavaltuutettu Mika Kettunen.
ATT-koordinaatioryhmään kuuluvat myös TKI-asiantuntija Marika Turkia ja projektipäällikkö Helena Puhakka-Tarvainen.
Karelia-ammattikorkeakoulu on osaava ja innovatiivinen korkeakouluyhteisö, jossa avoin toimintakulttuuri ja sen eri osa-alueet edistyvät koko asiantuntijayhteisön voimin.
Linkkejä ja lisätietoa:
Avoin tiede ja tutkimus Kareliassa – Karelia-ammattikorkeakoulu
Opas avoimeen TKI-toimintaan Karelia-ammattikorkeakoulussa
Avoimen tieteen kansallinen koordinaatio – avointiede.fi
Kirjoittajat:
Heli Kurkko, TKI-asiantuntija, Karelia-ammattikorkeakoulu
Kaisa Varis, tietoasiantuntija, Karelia-ammattikorkeakoulu