Työharjoittelijana Karelian laskentapalveluissa

Hei, olen Veronika. Kerron tässä artikkelissa Karelia-ammattikorkeakoulussa vuoden 2021 elokuussa aloittamastani työharjoittelusta.

Tulin opiskelemaan Suomeen vuoden 2020 syyskuussa Venäjältä. Olen Riverian ammattioppilaitoksen toisen vuoden opiskelija. Ammattialani on liiketoiminta-ala. Opiskelumuotoni edellyttää harjoittelua, joten ”opiskelen” suurimman osan ajasta töissä. Ammattikoulun lukujärjestyksessäni on enää vähän oppitunteja, loput opinnoista suoritetaan ammattitaidon näyttöinä harjoittelupaikalla. Harjoittelu on mielestäni erinomainen tilaisuus tutustua konkreettisiin työprosesseihin ja työtehtäviin.

Kesällä 2021 olin etsimässä sopivaa harjoittelupaikkaa, joka voisi kestää koko lukuvuoden ja jossa voisin opiskella kaikkia kirjanpidon osia. Lopulta onnistuin löytämään oikeasti hyvän paikan. Karelia-ammattikorkeakoulun laskentapäällikkö kutsui minut haastatteluun. Siitä hetkestä lähtien tutustumiseni yritykseen alkoi.

Haastattelun kautta harjoitteluun

Haastatteluni muistaen voin sanoa, että se oli aika pitkä, mutta hyvin mielenkiintoinen. Haastattelukysymykset liittyivät elämäni eri alueisiin. Puhuimme aiemmista kokemuksistani ja tulevaisuuden suunnitelmistani, nykyisistä taidoistani ja tavoitteistani, luonteenpiirteistäni ja vuorovaikutuksesta muiden ihmisten kanssa. Keskustelimme myös hyvin yksityiskohtaisesti harjoitteluni sisällöstä ja odotuksista.

Tämä keskustelu sai minut ymmärtämään, kuinka vastuullisesti ja tarkasti Karelia-ammattikorkeakoulu suhtautuu harjoittelijan valintaan ja velvoitteidensa täyttämiseen sopimuksen mukaisesti.

Ensimmäinen työpäiväni

Ensimmäinen työharjoittelupäiväni oli täynnä uusia tuttavuuksia. Ystävällinen ilmapiiri ja hymyileviä kasvoja tervehti minua. Tutustumiskierroksella perehdyin myös Karelian tiloihin. Mielestäni ammattikorkeakoulussa on tosi mukavia työ-, opiskelu-, neuvottelu- ja taukotiloja, mikä varmasti edistää tuottavaa työtä.

Työharjoittelusta hyvät eväät työelämään

Harjoittelun aikana minun on opittava ja harjoiteltava kirjanpidon osioita, laskutusta ja reskontraa, palkanlaskentaa, tilinpäätöskirjauksia ja tuloksellista toimintaa. Kaikki tarvittavat tutkinnon osat on mahdollista suorittaa Karelia-ammattikorkeakoulun laskentapalveluissa ja henkilöstöpalveluissa. Lisäksi minun kohdallani se on oivallista aikaa vahvistaa suomen kielen taitoani.

Minulla on työpaikallani kaikki tarpeelliset laitteet ja työvälineet opiskelua varten. Työssä erilaiset sovellukset, niiden ohjeet ja työkavereiden apu ovat myös aina saatavilla.

Pidän todella siitä, että olen mukana kaikissa työprosesseissa. Osallistun työkokouksiin ja laskentapalvelun tehtävien suorittamiseen. Tiedän, että minulla on mahdollisuus ilmaista mielipiteeni ja tarjota ideoitani kollegoilleni harkittavaksi.

Harjoittelun alussa olen onnistuneesti osallistunutkin mielenkiintoisen tehtävän toteuttamiseen. Laskentapalvelujen tiimin vuosittaisten asioiden suunnittelua varten oli tarpeen luoda kätevä ja selkeä vuosikellon malli. Ehdotin työkaluksi Excel-ohjelman käyttöä, jonka avulla sain tehtyä kaikki vaatimukset täyttävän mallin. Nyt tämä malli on hyväksytty ja otettu laskentapalveluissa käyttöön.

Minulla on täällä vielä paljon opittavaa, mutta jo nyt ymmärrän, että Karelia-ammattikorkeakoulussa vietetystä ajasta on minulle erittäin paljon hyötyä ja se on tosi hyvä alku työelämälleni Suomessa.


Kirjoittaja:

Veronika Kapralova, harjoittelija, Karelia-ammattikorkeakoulu