Tapahtuman yleisöä

Tulevaisuuden tapahtumatuotannon koulutus syntyy yhteistyöllä

Pohjois-Karjala tunnetaan ammattimaisesti järjestetyistä suurtapahtumistaan kuten Ilosaarirock Joensuussa ja ampumahiihdon maailmancup Kontiolahdella. Tietysti ihmiset ovat kerääntyneet yhteen aina. Esimerkiksi Pohjois-Karjalan vanhin pystyssä oleva kirkkorakennus on noussut Tohmajärvelle 1700-luvulla ja Koveron nuorisoseura täytti muutama vuosi sitten 120 vuotta. Pitkistä perinteistä huolimatta moni tapahtumatuottaja toimii yksin ja samojen ongelmien kanssa painitaan eri paikoissa. Vaikka tekijät tietävät paljon, uusien mahdollisuuksien kirjo etenkin digitaalisuuden myötä luo haasteita pysyä mukana. Ala kehittyy valtavaa vauhtia. Asiakkaat toivovat yhä enemmän palveluilta ja elämyksiä.

Karelialaiset osana yhteistyöverkostoa

Kareliassa toukokuussa 2021 alkanut Smart Event Managers (SEM) -hanke tulee tarjoamaan pohjoiskarjalaisille tapahtumien tekijöille uuden monimuotoisen tapahtumatuotannon koulutuskokonaisuuden. Kehittämishankkeen aikana järjestetään tilaisuuksia ja webinaareja keskeisten aiheiden syventämiseksi ja osallistujien verkostoitumiseen.  Hanke tekee myös tutustumismatkoja kiinnostaviin kohteisiin kotimaassa ja ulkomailla. SEM-kokonaisuudessa käydään läpi kaikki tapahtumien tuottamisen eri osa-alueet lähtien järjestämisen perusteista ja huipentuen teknologiakokeiluihin, jotka toteutetaan yhdessä maakunnan tapahtumien kanssa.

Kareliassa on nähty tapahtuma-alan kehittämisen tarve ja sen vuoksi hanke toteuttaa 60 opintopisteen koulutuskokonaisuuden tapahtuman tuottamisesta. Näin laajaa kokonaisuutta ei muualla vielä ole tarjolla. Tämän kokonaisuuden rakentamiseen tarvitsemme mukaan runsaasti Karelian omaa henkilöstöä aina markkinoinnista vähähiilisyyden osaajiin. Pyrimme löytämään mukaan myös maamme johtavia tapahtuma-alan toimijoita, jotka voisivat tuoda tietotaitoaan myös pohjoiskarjalaan.

Tapahtumien tuottajat ovat usein itseoppineita. Koulutus on väylä myös pitkänlinjan tekijöille vahvistaa omaa osaamistaan. Sen vuoksi opintojaksot toteutetaan monimuotoisesti ja niiden suorittaminen on mahdollista työn ohessa. Hankkeen tärkeimpiä tuloksia onkin siis täydentää alan sirpaloitunutta osaamistarvetta. Pilottihankkeen jälkeen Smart Event Managers -koulutuskokonaisuudesta tulee osa Karelia-ammattikorkeakoulun tarjontaa. Koulutuksen myötä tapahtuma-alalle toivotaan tulevan myös uusia ja entistä ammattitaitoisempia osaajia.

Opiskelijat mukaan verkostoon

Tarjoamme harjoittelupaikan hankkeen kumpanakin toimintavuonna neljälle opiskelijalle. He pääsevät antamaan oman panoksensa tapahtumien kehittämiseen yhteistyössä Pohjois-Karjalan tapahtumien kanssa. Myös Karelian tutkinto-opiskelijoita tarvitaan mukaan tukemaan kurssien toteutuksia.

Smart Event Managers (SEM) on ESR-rahoitteinen kehittämishanke, jossa suunnitellaan ja pilotoidaan uusi tapahtumatuotannon koulutuskokonaisuus. Lisäksi hanke kokoaa osaajaverkostoa järjestämällä verkostoitumis- ja koulutustilaisuuksia sekä opintomatkoja. Tapahtumatuotannon koulutuksesta tulee osa Karelia-ammattikorkeakoulun tarjontaa hankkeen jälkeen. Hankkeen toteutusaika on 1.5.2021-31.8.2023. Rahoittajat ovat Etelä-Savon ELY-keskus, Euroopan sosiaalirahasto ja Karelia-ammattikorkeakoulu.

Tervetuloa tapahtumien maailmaan, jos kiinnostuit, ota rohkeasti yhteyttä!


Kirjoittaja:

Katariina Peltonen, projektipäällikö, Karelia-ammattikorkeakoulu

Smart Event Managers (SEM) -hankkeen verkkosivut