Kättely

Paikallinen sopiminen Kareliassa

Karelia on työantajana Sivistystyönantajat ry:n (Sivista) jäsen. Sivistan työehtosopimukset mahdollistavat työehdoista sopimisen paikallisella tasolla. Työnantajan ja työntekijöiden välillä oleva yhteistyötahtotila ja luottamus puolin ja toisin edesauttavat paikallista sopimista. Henkilöstöä näissä neuvotteluissa edustaa luottamusmies. Hän on saanut koulutuksen neuvotella oman jäsenistönsä työehdoista. Tämä toimintamalli takaa hyvän ja tasapainoisen neuvotteluasetelman kaikkiin niihin paikallisiin neuvotteluihin, joita Kareliassa käydään.

Järjestelyeräneuvottelut

Viimeisimpänä paikallisena neuvotteluna Kareliassa on käyty neuvottelut paikallisen järjestelyerän jakamisesta loppusyksystä 2021 pääluottamusmiesten (Jyty M. Ignatius ja JHL T. Sormunen sekä OAJ A. Korte) ja työantajan kesken. Jaettava erä käytettiin paikallisesti neuvotellen työnantajan kanssa työn vaativuuden perusteella ja erä jaetaan määräaikaisena (1.12.2021–30.11.2022) vaativuus­kriteereiden perusteella, jotka hallinto- ja tukipalveluhenkilöstön osalta olivat:

  • vuonna 2020 toteutuneet julkaisut huomioiden julkaisujen määrä
  • Karelia2030 strategisen työryhmän vastuuhenkilö, esim.  TASO-kehittämisprojektin vastuuhenkilö
  • koko Kareliaa koskevat ja Karelian määrittämät erityisasiantuntijatehtävät
  • Karelian määrittämät kehittämistehtävät, esim. tiimipilotointi.

Työntekijälle maksettava enimmäismäärä on kolme kriteeriä.

Ohjeistus ja valtuutus liitoilta

Paikallisissa sopimisessa noudatetaan monia hyviä ja yleisiä käytänteitä, joista esimerkkinä se, että ennen kuin luottamusmies allekirjoittaa sopimuksen hän toimittaa sen nähtäväksi omaan liittoonsa. Luottamusmies saa niin omasta liitosta kuin paikallisyhdistyksen hallitukselta valtuudet neuvotella sopimuksista. Luottamusmies (työntekijöiden edustaja) tarvitsee siis muissa kuin työsuhteen ehtoihin liittyvissä asioissa aina erillisen valtuutuksen. Kareliassa paikalliset sopimukset tehdään aina kirjallisesti, vaikka tätä ei työlainsäädäntö ja/tai työehtosopimukset aina kaikissa tilanteissa edellytä.

Niin Jytyn kuin JHL:n luottamusmiehinä saamme aina liittoiltamme ohjeistuksen paikallisia neuvotteluja varten. Järjestelyvarojen jakamisen osalta ohjeistus oli se, että paikallinen erä jaetaan työn vaativuuden perusteella. Erä tulee jakaa niin, että se koetaan palkitsevaksi oppilaitoksen tavoite ja toiminta huomioiden. Tavoitteena on kehittää pitkäjänteisesti oppilaitoksen palkkausta ja palkitsemista ei kertaluontoisesti. Työnantajan tulee maksaa ”omasta pussistaan” mahdolliset kertakorvaukset, ei järjestelyvaroista.

Lisätietoja

Mikäli tällainen paikallinen tai muunlainen sopiminen työnantajan kanssa herättää sinussa kysymyksiä niin perehdy siihen itsenäisesti Sivistan työehtosopimuksen kautta (Yksityisen opetusalan työehtosopimus). Mikäli olet kiinnostunut luottamusmiestoiminnasta Kareliassa, saat lisätietoja tiedustelemalla asiaa omalta luottamusmieheltäsi.


Kirjoittajat:

Maarit Ignatius, Jyty:n pääluottamusmies (2020–2024), Karelia-ammattikorkeakoulu

Tuula Sormunen, JHL:n pääluottamusmies (2020–2021), Karelia-ammattikorkeakoulu

Ulla Kallio, Jyty:n luottamusmies (2020–2024), Karelia-ammattikorkeakoulu

Artikkelikuva: cottonbro palvelusta Pexels