Karelia Ammatikorkeakoulu 24.8.2020. Kuva: Johanna Kokkola

Karelian alumnitoiminnan kehittäminen Alumnimentorointi-hankkeessa

Osana Karelia-ammattikorkeakoulun alumniohjelmaa, Alumnimentorointi-hankkeessa suunniteltiin ja toteutettiin verkko-opintojakso “Johdanto valmentavaan mentorointiin 1,5 op”. Opintojaksolla tutustutaan valmentavan johtamisen ja mentoroinnin käsitteisiin ja saadaan työkaluja mentorointiin. Opintojakso on jatkossa osa Karelian avoimen ammattikorkeakoulun tarjontaa.  Hankkeessa toteutettiin myös Karelian alumneille teemaan liittyvä webinaari koronakeväänä 2021.

Tarve alumnimentoroinnille

Alumneja ovat kaikki Kareliasta, Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulusta tai niitä edeltävistä oppilaitoksista valmistuneet.  Osana Karelian kehittyvää kumppanuusjärjestelmää alumniyhteistyöhön toteutetaan uusia toimenpiteitä, joilla voidaan edistää opiskelijoiden sujuvaa työllistymistä maakunnan yrityksiin.

Pohjois-Karjalassa ennustetaan työvoimapulan osaavasta henkilöstöstä kasvavan. Yritysten menestykseen ja maakunnan elinvoimaan vaikuttaa merkittävästi opiskelijoiden halu ja mahdollisuudet jäädä työskentelemään omaan maakuntaan. Alumnimentorointitoiminta voi olla osaltaan vaikuttamassa pohjoiskarjalaisten yritysten ja opiskelijoiden tulevaisuuteen.

Jo työelämässä olevat Kareliasta valmistuneet alumnit muodostavat valmistuville opiskelijoille opiskelun nivelvaiheeseen sijoittuvan potentiaalisen mentorointiverkoston. Alumnimentoroinnissa työelämässä muutaman vuoden kokemusta kerryttänyt alumnimentori tukee valmistuvaa opiskelijaa hänen alkuvaiheen urapolullaan. Jo valmistuneet opiskelijat tukevat näin lähellä valmistumista olevaa opiskelijaa.

Alumneille alumnimentorointi tarjoaa mahdollisuuden verkostoitumiseen ja oman ammattitaidon kehittämiseen sekä uuden oppimiseen. Tavoitteena on myös syventää Karelian yhteistyötä työelämän kanssa ja tukea opiskelijoiden työelämäyhteyksien syntymistä.

Johdanto valmentavaan mentorointiin -opintojakso

Alumnimentorointi-hankkeessa toteutettiin Moodle-kurssi “Johdanto valmentavaan mentorointiin 1,5 op”. Opintojakson tarkoituksena on tutustuttaa mentoroinnista kiinnostuneet Karelian alumnit ja mahdollisesti myös opintojen loppuvaiheessa olevat opiskelijat valmentavaan johtamistapaan ja mentoroinnin käsitteisiin.  Opintojaksolla annetaan myös käytännön työkaluja ja menetelmiä mentoroinnin toteuttamiseen.

Mentoroinnissa ja valmentavassa johtamisessa on keskeistä yhdessä oppiminen. Johdanto valmentavaan mentorointiin –opintojakson suorittaminen kehittää myös esihenkilövalmiuksia. Opintojaksolla tutustutaan valmentavaan johtamistapaan sekä mentorointiin. Oppimistehtävissä pohditaan teorian soveltamista käytäntöön.

Opintojakson keskeiset sisällöt ovat:

  • Miksi ja miten mentoriksi?
  • Mitä on valmentava mentorointi?
  • Miten toimin mentorina?
  • Työvälineitä mentorille

Opintojakson suorittaja tutustuu keskeisiin käsitteisiin ja tekee oppimistehtävät. Kunkin osion lopussa hän arvioi omaa edistymistään mentorina tekemiensä tehtävien avulla. Opintojakso on rakennettu niin, että  uusia osioita avautuu sitä mukaa kun tehtäviä palautetaan. Oppimistehtävät ovat luonteeltaan pohdiskelevia, niiden suorittaminen kumminkin edellyttää, että tekijä on tutustunut osoitettuun opiskelumateriaaliin.

-	Miksi ja miten mentoriksi? -	Mitä on valmentava mentorointi? -	Miten toimin mentorina? Kohti menestyksekästä mentorointia
Kuva 1. Johdanto valmentavaan mentorointiin -opintojakson teemat ja rakenne.

Hankkeessa tuotettiin myös audiovisuaalista materiaalia itsenäisen opiskelun tueksi. Videoilla pyritään herättämään mielenkiintoa aihealuetta kohtaan ja avataan keskeisiä käsitteitä lyhyesti.  Videohaastattelussa kerrotaan käytännön kokemuksia mentoroinnista.

Kuvakaappaus videosta, jossa opinto-ohjaaja Riikka Kaasinen puhumassa.
Kuva 2. Tallenne Moodle-työtilassa, kokemuksia mentoroinnista

Alumniwebinaari “Valmentava ote johtamisessa”

Toukokuussa 2021 järjestettiin webinaari teemalla “Valmentava ote johtamisessa”.  Luennoitsijana oli Tuomo Meretniemi, joka on aiemmin toiminut mm. Aurinkomatkojen toimitusjohtajana. Meretniemi on käynyt läpi suuria liiketoiminnan uudistusprojekteja sekä auttanut useita start-up yrityksiä niiden alkutaipaleella. Hän on kirjoittanut kollegoidensa kanssa useita kirjoja mm. pelolla johtamisesta, myynnin tärkeydestä ja ajanhallinnasta.

Kuvakaappaus webinaarista.
Kuva 3. Webinaari toukokuussa 2021, puhujana kannustavan johtamisen kouluttaja Tuomo Meretniemi.

Kutsu webinaariin lähetettiin Karelian YAMK-opiskelijoille sekä kaikille Karelian rekisteröityneille alumneille. Osallistujia oli noin 50. Tilaisuudesta kerättiin palautetta ja se oli pelkästään positiivista. Saatujen kokemusten perusteella tällaista alumnitoimintaa kannattaa jatkaa. Tietoa mielenkiintoisista vierailijoista ja webinaareista voi lähettää opiskelijoiden lisäksi myös alumneille. Kutsu tilaisuuksiin on hyvä tapa huomioida ja aktivoida alumneja. Verkkototeutukset luonnollisesti helpottavat osallistumista.


Alumnitoiminnasta vastaava taho Kareliassa välittää jatkossa tietoa Moodle-opintojaksosta alumnitoiminnasta kiinnostuneille. Opintojakso avaa mentoroinnin käsitettä ja taustoja ja antaa välineitä mentorointityöhön.  Opintojakson suoritukseen sisältyy palauteosio ja sisältöjä muokataan saadun palautteen perusteella. Johdanto-opintojakso toivottavasti innostaa alumneja toimimaan Karelian opiskelijoiden mentoreina sekä myös hyödyntämään Karelian jatkuvan koulutuksen tarjontaa.


Kirjoittajat:

Riikka Kaasinen, opinto-ohjaaja, Karelia-ammattikorkeakoulu

Mikko Lahti, lehtori, Karelia-ammattikorkeakoulu