Kansainvälinen Zero Carbon Conference for Students -konferenssi kokoaa yhteen lukio-, ammatti- ja korkeakouluopiskelijoita ja -opettajia

Karelia-ammattikorkeakoulu, Japanin Naganon aluehallinnon ympäristöosasto, Itä-Suomen yliopisto, Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä Riveria sekä ENO Schoolnet ry (ENO-verkkokoulu) järjestävät kansainvälisen ZERO CARBON CONFERENCE FOR STUDENTS -ilmasto- ja ympäristökonferenssin 22.-25.2.2022. Nelipäiväinen ohjelma jakautuu päiväkohtaisiin teemoihin: Ilmastonmuutos, Kiertotalous, Mikromuovit ja Metsävarat.

Konferenssi on rakennettu asiantuntijoiden ja opiskelijoiden esitysten ja niistä syntyneiden keskustelujen ympärille. Opiskelijaesiintyjät ovat pääosin ENO-verkkokoulun verkostokoulujen ja Naganon alueen opiskelijoita, jotka ovat hakeneet mukaan konferenssiin julkisen haun kautta. Substanssin lisäksi konferenssi on opiskelijoille oppimisprosessi: miten haetaan ja osallistutaan kansainväliseen konferenssiin. Opiskelijapuhujia ohjataan konferenssin eri vaiheissa, mm. WhatsApp-ryhmän ja esitysten harjoittelujen kautta. Kaikkia ehdotettuja esityksiä ei voitu aikataulusyistä sisällyttää konferenssiin mutta opiskelijat voivat lähettää aiheeltaan sopivia esityksiä julkaistavaksi konferenssin YouTube-kanavalle.

Konferenssipäivät rakentuvat saman kaavan mukaan. Päivän alussa on kaksi-kolme asiantuntijaesitystä, jota seuraa kolme-viisi opiskelijaesitystä. Lopussa käydään läpi kysymykset ja loppuyhteenveto. Asiantuntijat on koottu järjestävien tahojen omista organisaatioista ja verkostostoista. Suomesta alustajina konferenssiin osallistuvat tutkimusjohtaja Tuula Jyske Lukesta, lehtori Lasse Okkonen Kareliasta, tutkijatohtori Emilia Uurasjärvi UEF:sta sekä hankkeen kumppaniyritys BCon Oy:n toimitusjohtaja Marko Uutela.

Konferenssin avaa kumppanialue Naganon prefektuurin kuvernööri Mr. Suichi Aben videotervehdys ja Suomen puolelta tervehdyksen esittää Suomen Japanin suurlähettiläs Pekka Orpana. Viimeisen konferenssipäivän, perjantain 25.2.2022 avaa Karelian rehtori Petri Raivo, ja konferenssin päätössanat esittää Pohjois-Karjalan maakuntajohtaja Markus Hirvonen.

Vuorokautta ennen tilaisuuden rekisteröitymisen päättymistä perjantaina 18.2.2022 konferenssiin oli rekisteröitynyt yli 800 osallistujaa 42 maasta. Verkkovälitteistä konferenssia voi seurata ENO-verkkokoulun YouTube-kanavalla osoitteessa https://youtube.com/playlist?list=PL7iHfA-HVwblfcAB9sl_iILoNfVZol7OA .

Konferenssista toivotaan muotoutuvan toistuvaisluontoinen tapahtuma, joka osaltaan tukee Pohjois-Karjalan ja Naganon prefektuurin metsäbiotalousyhteistyön kehittymistä monipuolisesti ja yhteistyön jatkumista myös tulevaisuudessa.

Pohjois-Karjalan ja Japanin Naganon metsäbiotalousyhteistyön kehittäminen 2020-2022 -hanke on Euroopan aluekehitysrahaston ja Pohjois-Karjalan Maakuntaliiton rahoittama hanke. Hankkeen tavoitteina on mm. rakentaa monitahoista yhteistyötä kumppanialueiden Pohjois-Karjalan, Japanin Naganon maakunnan ja Naganon Inan kaupungin välille.