Nuori mies katsoo kameraan

Parempia koulutuspalveluja opiskelijoille ja yrityksille koulutusasteiden yhteistyönä

Digitalisoituvassa ja monimuotoistuvassa työelämässä osaamisen kehittäminen on tärkeää niin yksilön kuin Pohjois-Karjalan maakunnan yritystenkin näkökulmasta. Yritysten kasvu ja kilpailukyky riippuvat osaajista. Tarvitaan joustavampia koulutuspolkuja koulutusasteiden välille ja työelämän osaamistarpeisiin sopivia opintokokonaisuuksia. Vauhtia uralle -hankkeessa tehdään parempia koulutuspalveluja opiskelijoille ja yrityksille tiivistämällä Riverian, Karelia-ammattikorkeakoulun ja Itä-Suomen yliopiston yhteistyötä. Tarjolle on kehitetty uudenlaisia opintojaksoja, joita on pilotoitu vuosien 2020 ja 2021 aikana. Ilmaiset pilottiopintojaksot toteutettiin verkko-opintoina ja lähiopetuksena.

Oivalluksia työelämän vuorovaikutustilanteisiin

Ensimmäisenä pilotoitiin Vuorovaikutus työyhteisössä -opintojakso marras-joulukuussa 2020. Opintojakso on osa työelämävalmiuksia vahvistavaa koulutustarjotinta. Nykyään jokainen työnantaja haluaa tiimiinsä työntekijän, jolla on hyvät vuorovaikutus- ja sosiaaliset taidot. Tämä vaatimus korostuu entisestään tulevaisuudessa. Vastaamme tähän työelämän tarpeeseen tuottamalla koulutusvaihtoehtoja sosiaalisten taitojen, hyvinvoinnin ja työelämätaitojen kehittämiseen. Työelämävalmiuksia vahvistavan koulutustarjonnan päätavoitteena on edistää työttömänä tai työttömyysuhan alla olevien työllistymistä ja lisätä heidän työelämätaitojaan monesta eri näkökulmasta.

Vuorovaikutus työyhteisössä -opintojaksolla pureudutaan ammatilliseen käyttäytymisen, arvostavan vuorovaikutuksen, toimivan työyhteisön perusperiaatteiden ja haasteellisten sosiaalisten tilanteiden teemoihin. Opintojakson aikana opiskelijat voivat jakaa omia kokemuksiaan vertaiskeskusteluiden kautta. Opintojakson keskeisenä tavoitteena on, että opiskelija oivaltaa, miten hän voisi käyttää omia vuorovaikutustaitojaan työyhteisön jäsenenä ja edustajana ammattimaisesti ja ymmärrettävästi. Lisäksi tavoitteena on, että opiskelija osaa opintojakson jälkeen soveltaa tietämystään paremmin erilaisissa työelämän vuorovaikutustilanteissa. Ensimmäisen pilotin aikana osallistujat olivat aktiivisia verkko-oppitunneilla ja opintojakson teemoista syntyi mielenkiintoista keskustelua.

Ammattiin ja opintoihin tutustumista opintojakson avulla

Uusien kurssien ideointi ja pilotointi jatkui Vauhtia uralle -hankkeessa keväällä 2021. Osana kasvatusalan opintotarjotinta kokeiltiin uutta Minustako sosionomi? -opintojaksoa, joka toteutettiin 15.3.-30.4.2021. Opintojakson suorittaminen oli mahdollista ennen kevään korkeakoulujen yhteishaun päättymistä. Näin osallistujilla oli mahdollisuus saada lisätietoa sosionomikoulutuksesta, erilaisista tutkinnon jälkeisistä työtehtävistä sekä arvioida omia kiinnostuksen kohteitaan ennen mahdollista hakeutumista koulutukseen. Opintojakso oli osallistujille maksuton kuten muutkin opintomme. Ilmoittautuneita oli 20 ja heistä yhdeksän suoritti opintojakson.

Lisäksi suunniteltiin Tarmoa uralle -opintojakso työkyvyn kartoitukseen ja ylläpitämiseen. Opintojakso sisältää yksilöllistä toimintakykykartoitusta ja -mittauksia sekä omien tavoitteiden muodostamista fysioterapian alan ammattilaisen tuella. Opintoihin sisältyy ohjausta ja neuvontaa toimintakyvyn edistämiseksi opiskelijan oman tarpeen ja toiveiden mukaisesti. Aluksi on tarkoituksenmukaista tavata kerran yksilöllisessä lähitapaamisessa, muuten opinnon pystyy suorittamaan itsenäisesti ja oman aikataulun mukaisesti. Tarmoa uralle -opintojakson pilotointi oli suunniteltu syksylle 2021, mutta opintojaksoa ei ole vielä toteutettu.

Esimiestyöosaamisen kehittämistä

Myös esimiestyö on kaikkia aloja läpileikkaava teema, ja siihen liittyvän osaamisen kehittäminen on tullut esille useissa osaamiskartoituksissa. Ensimmäinen esimiestyöhön liittyvä koulutus suunnattiin maarakennusalalle. Koulutuksen pilotti ideoitiin ja suunniteltiin marras-tammikuussa, ja opiskelijoiden rekrytointi tapahtui tammikuussa 2021. Koulutus toteutettiin 1.2.-30.4.2021. Maanrakennusalan esimiestyö -koulutuksen sisältöinä olivat esimiestyössä tarvittavat digitaaliset työvälineet ja ohjelmistot, kuten Office, urakka- ja määrälaskennan työkalut ja tietomallit, turvallisuus, valmentava johtaminen ja valmentava työote sekä työoikeudellinen osaaminen.

Opintoihin sisältyi lähipäiviä ja Karelian avoimen amk:n Valmentava johtaminen -verkkokurssi. Lähipäiviä oli yhteensä 20 ja niitä järjestivät Riverian ohella myös Karelia ja UEF. Lähipäivät rytmittivät opiskelua ja toivat tukea sekä mahdollistivat verkostoitumisen. Koulutukseen osallistui 7 maarakennuskoneenkuljettajaa, joista koulutuksen suoritti kokonaan 5 henkilöä. Osallistujien palaute oli erittäin positiivista. Koulutuksesta saatiin hyvin eväitä esimiestyöhön ja myös omien toimintatapojen arviointiin sekä vuorovaikutustaitoihin. Maanrakennusalan esimiestyö -koulutus oli ensimmäinen, jolla testattiin myös digitaalisten osaamismerkkien hyödyntämistä. Digitaalisen osaamismerkin avulla koulutukseen osallistujat voivat tehdä oman osaamisen näkyväksi työmarkkinoilla.

Parempia koulutuspalveluja yrityksiä ja yksilöitä kuunnellen

Koulutuksen toteuttamista koulutusasteiden yhteistyönä jatketaan. Kesäkuussa 2021 järjestettiin vielä yritysfoorumit, joilla alan työnantajat ja Infra Pohjois-Karjala ry esittelivät toiveitaan koulutuksen sisällöksi ensi lukuvuodella toteutettavalle kurssille. Yhteistyöllä saamme osaavia tekijöitä maakuntaan! Pilottien ja foorumien pohjalta kehitystyö jatkuu vuoden 2022 loppuun saakka. Koulutusasteet ylittävät hyvät käytännöt ja opintojaksokokonaisuudet jäävät elämään hankkeen päättymisen jälkeenkin.

Jokaisella on mahdollisuus osallistua parempien koulutuspalvelujen kehittämiseen. Minkälainen koulutus sinun mielestäsi puuttuu maakunnastamme? Ilmoita ideasi opintojaksoksi hankkeen verkkosivuilla lomakkeen tai avoimen laatikon kautta. Keräämme ideoita vuoden 2022 loppuun saakka.

Hankkeen verkkosivuilta löydät tällä hetkellä avoinna olevat koulutukset.

Vauhtia uralle -hankkeen tuloksena saadaan parempia koulutuspalveluja opiskelijoille ja yrityksille. Hanketta rahoittavat Euroopan sosiaalirahasto ja Etelä-Savon ELY-keskus ja sitä toteuttavat yhteistyössä Riveria, Karelia-ammattikorkeakoulu ja Itä-Suomen yliopisto. Tutustu osoitteessa: https://vauhtiauralle.wordpress.com/


Kirjoittajat:
Arto Laaninen, projektiasiantuntija, Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä

Mervi Lätti, erikoissuunnittelija, Karelia-ammattikorkeakoulu

Niina Pennanen, projektipäällikkö, Karelia-ammattikorkeakoulu

Satu Saarinen, lehtori, Karelia-ammattikorkeakoulu

Salla Anttila, projektiasiantuntija, Karelia-ammattikorkeakoulu