Juoksija juoksuradalla

Urheilijan yrittäjyysopinnot nykyaikaisten verkkotyökalujen avulla

ENDURANCE-projektikonsortio käynnisti interaktiivisen ja avoimen urheilijoille suunnatun yrittäjyysopintopaketin yhteiskehittämisen marraskuussa 2021. Kehittäminen alkoi laajalla kartoituksella, jossa haastateltiin urheilijoita, luettiin väitöskirjoja ja tutkittiin huippu-urheilun ja yrittäjyyden yhtäläisyyksiä. Kartoituksessa tuotettiin dokumentteja urheilijoiden ja yrittäjien yhteisistä menestystekijöistä sekä koottiin kasa tapausesimerkkejä eurooppalaisista urheilijoiden yritysideoista ja niistä syntyneistä yrityksistä. Kartoituksen tulokset on julkaistu suomeksi ENDRURANCEn verkkosivuilla.

Opiskelua itsenäisesti tai porukassa

Kartoituksen jälkeen alkoi työ opintomateriaalin tuottamiseksi ja sisällöt valmistuivat helmikuussa 2022. ENDURANCE -onlinekurssi on tuotettu sen pääkohderyhmälle eli urheilua vakavasti harrastaville toisen asteen opiskelijoille. ENDURANCE -online koulutuspaketti sisältää kahdeksan eri moduulia, joiden pääteemat mukailevat eurooppalaista yrittäjyystaitojen puitekehystä (EntreComp: The European Entrepreneurship Competence Framework).  Kukin kahdeksasta projektikumppanista tuotti verkko-opintoihin yhden moduulin englannin kielellä. Kumppaneista muodostettiin neljä paria, jotka ristiin arvioivat tuotettujen moduulin sisällön.

Sisältö rakennettiin yrittäjyyteen liittyvistä teemoista huomioiden opiskelijan urheilutausta ja kiinnostus ryhtyä yrittäjäksi. Vaikka moduulit on rakennettu urheilun ja urheiluyrittäjyyden näkökulmasta, moduulikokonaisuus on erinomainen paketti kaikille, jotka harkitsevat yrittäjäksi ryhtymistä.

Edurance training modules
Koulutusmateriaali sisältää 8 eri moduulia. Kukin moduuli käännetään kuudelle eri kielelle.

Opiskelu verkkoympäristössä sujuu helposti ja vauhdikkaasti – yhden moduulin opiskelulle on varattu noin tunti aikaa. Opiskelijan on mahdollista käydä materiaali läpi joko itsenäisesti ja tehdä osaamista mittaava monivalintatesti opiskelun päätteeksi. Toinen vaihtoehto on, että valmentaja/opettaja pitää lähiopetustunnin, jossa opeteltava asia käydään yhdessä läpi ja tunnin lopuksi materiaalista löytyy avoimia kysymyksiä porukalla pohdiskeltavaksi.  Itsenäisesti suoritetuista verkko-opinnoista on mahdollista saada tulostettua itselleen sertifikaatti, jolla opiskelija voi osoittaa perustietämyksensä yrittäjyyteen liittyen.

Sisältöjä kehitetään palautteen perusteella

ERASMUS+ rahoitteisen Endurance- projektin työ on edennyt keväällä 2022 pilotointivaiheeseen, jossa kukin kumppaneista testaa kaksi valitsemansa moduulia. Palautteiden kerääminen opiskelijoilta ja mahdollisesti lähiopetuksena toteutetusta opetustuokiosta tapahtuu ekologisesti ja anonyymisti suoraan verkko-opintoympäristöön luodun palautelomakkeen kautta.                  

Pilotointien päätyttyä Karelia-ammattikorkeakoulu kerää kumppaneilta saadut maakohtaiset palautteet ja kokoaa niistä raportin, jossa analysoidaan ja kootaan yhteen eri maiden käyttäjien palaute. Palautteen avulla ENDURANCE-koulutuksen sisältöä voidaan vielä hienosäätää.

ENDURANCE-konsortio on työskennellyt yhteisen aiheen ja tavoitteiden äärellä marraskuusta 2020 lähtien. Projekti päättyy marraskuussa 2022 ja Kareliassa valmis moduulikokonaisuus on tarkoitus ottaa valmennuskäyttöön ainakin monialaisessa Y-akatemiassa.


Kirjoittajat:

Harri Mielonen, tiimivalmentaja, Karelia-ammattikorkeakoulu

Satu Mustonen, projektikoordinaattori, Karelia-ammattikorkeakoulu

Artikkelikuva: Andrea Piacquadio palvelusta Pexels