Ihmisiä pöydän ääressä

Osaamisen kehittäminen kansainvälisessä projektityössä

Kansainvälisyys on Kareliassa jokapäiväistä toimintaa. Kansainvälisyys ilmenee erityisesti englanninkielisinä tutkintokoulutuksina, kansainvälisinä projekteina, koulutusvientinä ja kv-kumppaniverkostoina. Kansainvälisyyden tavoitteet on määritelty Karelian strategiassa ”Karelia 2030 – kestävää elinvoimaa”. Nämä tavoitteet edellyttävät myös henkilöstöltä kansainvälisen osaamisen kehittämistä ja uudistamista. Henkilöstölle yksi väline kehittää omaa kv-osaamistaan Kareliassa on kansainvälisissä projekteissa työskentely.

Kansainvälisyys strategisena valintana

Kaiken Kareliassa tapahtuvan osaamisen kehittämisen tulee liittyä Karelian 2030 strategiaan ja strategiseen henkilöstösuunnitelmaan. Yksi Karelian strategisista valinnoista on Koulutusperäistä maahanmuuttoa ja kansainvälisyyttä. Karelian strategisessa henkilöstösuunnitelmassa 2020-2024 on lisäksi määritelty tavoitteeksi kv-taustaisen henkilöstön määrän kasvattaminen.

Näiden tavoitteiden saavuttamiseksi on myös oman kv-osaamiseni henkilöstöpäällikkönä uudistuttava vastaamaan tulevaisuuden tarpeita.  Työskentely kansainvälisissä projekteissa on oiva väylä osaamisen uudistamiseen. Samalla se vahvistaa Karelian toimintaympäristön kehittämistä yhä kansainvälisemmäksi. Kv-projektityöhön osallistuminen ei siis nouse pelkästään omasta kiinnostuksestani, vaan pohjautuu Karelian strategisiin tavoitteisiin.

Osaamisen kehittäminen työtehtävien kautta

Karelian strategisessa henkilöstösuunnitelmassa 2020-2024 on kuvattu strategian toteuttamisen kannalta kriittiset osaamistarpeet. Yksi keskeisistä asioista on henkilöstön osaaminen ja uudistuminen.  Strategisesta näkökulmasta tärkeää on erityisesti tulevaisuuden taitojen osaamisen kehittäminen. Tulevaisuuden tarpeisiin liittyvää osaamista on mahdollista kehittää etenkin projektityössä, jossa tyypillisesti luodaan ja innovoidaan uutta.

Olemme jakaneet Kareliassa oppimisen ja osaamisen kehittämisen yleisen näkemyksen mukaisesti kolmeen osaan. Oppimista tapahtuu 1) työtehtävien kautta (70%), 2) työn yhteydessä (20%) ja 3) muodollisen koulutuksen kautta (10%).

Kareliassa yksi tärkeä väylä työtehtävien kautta oppimiseen on projekteissa työskentely. Karelian opetus- ja hallintohenkilöstö tekee keskimäärin 10% työajastaan (puoli työpäivää viikossa) projektityötä. Tämä tarkoittaa, että Karelia työnantajana investoi merkittävästi henkilöstön osaamisen ylläpitämiseen ja kehittämiseen projektityön kautta. Vuositasolla laskettuna tämä on noin yhden työkuukauden verran henkilöä kohden.

Muita työssä tapahtuvan osaamisen päivittämisen ja kehittämisen tapoja ovat sisäinen tehtäväkierto esimerkiksi sijaisuuden kautta, sekä urakierto. Urakierto mahdollistaa siirtymisen kokonaan toisiin tehtäviin Kareliassa joko määräaikaisesti tai vakituisesti.

Kv-projekteista monipuolista osaamista

Olen Karelian työurani aikana ollut mukana muutamissa projekteissa projektiasiantuntijan roolissa. Opettajan työssä ollessani laadin projekteissa kielen oppimiseen liittyviä testejä ja oppaita sekä oppimateriaaleja.

Nykyisessä henkilöstöpäällikön tehtävässäni olen ollut mukana kahdessa eri kansainvälisessä projektissa. Vuosina 2018-2019 toimin projektiasiantuntijana SMErec – New generation recruitment skills for SMEs and workforce -projektissa, jossa tavoitteena oli mm. kehittää alueen pk-yritysten rekrytointiosaamista.  Tein projektissa asiantuntijatyötä yhden päivän viikossa. Yksi keskeinen työtehtäväni oli tuottaa rekrytointiin liittyvä podcast-sarja. Sain hyödyntää asiantuntijatyössä omaa rekrytointiosaamistani, jota työskentely projektissa entisestään syvensi ja laajensi. Siitä on ollut hyötyä omassa työssäni Karelian rekrytoinnin kokonaisuuden kehittämisessä. Projekti kehitti myös englannin kielen viestintätaitojani, ja podcastin tekeminen kohensi suullisen ilmaisun ja viestinnän taitojani.

Tällä hetkellä työskentelen kansainvälisessä INVEST-projektissa osaamisen johtamisen työpaketissa projektiasiantuntijana yhden päivän viikossa. INVEST-projekti on viiden eurooppalaisen korkeakoulun konsortio, jossa rakennetaan muun muassa yhteisiä tutkinnon osia. Työskentelen projektissa työpaketissa, jossa laadimme korkeakoulujen yhteisen henkilöstöstrategian sekä osaamisen kehittämisen strategian erilaisine osaamisen kehittämisen työkaluineen. Olen työskennellyt projektissa nyt reilun vuoden. Olen vastannut projektissa yhteisen osaamisen kehittämisen työkalupaketin laadinnasta (INVEST Tools for Competence Development) sekä yhteisen HR-strategian rakenteesta (INVEST HR Strategy). Projekti on kehittänyt osaamisen johtamisen lisäksi englannin kielen sekä monikulttuurisen viestinnän ja neuvottelemisen taitoja. Projektissa työskentely on antanut myös mahdollisuuden reflektoida Karelian osaamisen johtamista eurooppalaisessa viitekehyksessä.

Kohti aidosti kansainvälistä korkeakouluyhteisöä

Karelian strategiassa 2030 on kullekin strategiselle valinnalle rakennettu metrokartta asemineen vuosille 2020-2030. Strategisessa valinnassa Koulutusperäistä maahanmuuttoa ja kansainvälisyyttä on tavoitteena luoda Kareliasta aidosti kansainvälinen ja verkottunut korkeakouluyhteisö. Tämän strategisen valinnan metrokartan asemina ovat mm. uudet englanninkieliset tutkintokoulutukset, maahanmuuttajapalvelut, kv-liiketoiminnan merkittävä kasvu sekä kv-auditointi. Yksi iso osa tätä kokonaisuutta on viiden eurooppalaisen korkeakoulun konsortio INVEST, jossa nyt teen osittain työtäni projektiasiantuntijana.

Ilman henkilöstön kv-osaamista ei näille metroasemille osata kulkea. Tämän vuoksi kv-osaamisen kehittäminen tulee liittää kiinteäksi osaksi nykyisiä henkilöjohtamiseen liittyviä rakenteita, kuten kehityskeskusteluja ja osaamisen kehittämisen työlomia. Lisäksi työyhteisöä tulee tietoisesti monimuotoistaa myös kansainvälisesti, sillä oppiminen tapahtuu pääsääntöisesti työssä. Työyhteisön monimuotoistaminen on jo menossa, sillä olemme kuluneen vuoden sisällä rekrytoineet useita kv-taustaisia työntekijöitä. Lisäksi olemme ottaneet kv-toiminnan yhdeksi osaksi henkilöstön työn vaativuuden arviointia, mikä tarkoittaa henkilöstön palkitsemista kv-osaamisesta.


Kirjoittaja:

Jaana Tolkki, henkilöstöpäällikkö, Karelia-ammattikorkeakoulu

Logot: Invest-projekti ja Erasmus+ ohjelma
Tämä artikkeli edustaa tekijän näkemyksiä ja tekijä vastaa sen sisällöstä ja tietojen oikeellisuudesta. Euroopan komissio ja virasto eivät ota vastuuta sisällöstä, tietojen käytöstä ja oikeellisuudesta.

Lähteet:

INVEST-projektin verkkosivut. www.invest-alliance.eu

Karelian strateginen henkilöstösuunnitelma 2020-2024. Karelia-intranet.

Karelian verkkosivut. www.karelia.fi

Karelia Vipunen. Karelia-intranet.

Artikkelikuva fauxels palvelusta Pexels