Uusi etäosallistumisen mahdollisuus avaa Simulan eri koulutusalojen ja työelämän käyttöön

Karelian Tulevaisuuden työ ESR-hankkeessa kehitetään koulutusta ja pedagogiikkaa, joissa hyödynnetään uusia oppimisteknologioita ja kehittäjäopettajia. Hankkeen pääteemoihin liittyvät kehittäjäopettajien projektit suunnitellaan ja toteutetaan yhteistyössä työelämän kanssa. Tässä artikkelissa kuvataan kehittäjäopettaja, terveysalan lehtori Jaana Pantsarin toteuttamaa etäsimulaatio-opetuksen kehittämisprojektia.

Simulassa opetellaan työelämän tilanteita

Karelian oppimisympäristö Simula on ollut opettajien ja opiskelijoiden käytössä jo 11 vuotta. Simulaa perustettaessa olimme ensimmäisten ammattikorkeakoulujen joukossa simulaatiotilojen rakentamisessa ja hyödyntämisessä opetuskäytössä. Simulan teknologia ja tilat ovat olleet tukemassa opettajan pedagogisia ratkaisuja opintojaksojen toteutuksille. Simulaatiopedagogiikka on keskeisessä osassa, kun luodaan simulaatioharjoituksiin turvallista ja luottamuksellista oppimisympäristöä opiskelijoille.

Opiskelijoille Simula on hyvä oppimisympäristö harjoitella etukäteen työelämässä kohdattavia tilanteita, ja yhdistää turvallisesti teoriaa käytäntöön itsearvioinnin ja vertaistuen sekä opettajilta saadun ohjauksen ja palautteen kautta. Opitaan yhdessä ja yhteisöllisesti. ”Jännitti, mutta eihän se ollutkaan niin kamalaa kuin ensin ajattelin” ja ”Simulaatioiden kautta oppii parhaiten ymmärtämään opittavia asioita, näitä lisää” ovat opiskelijoiden yleisimpiä palautteita simulaatioharjoitusten jälkeen.

Simulassa on vuosien varrella ollut monenlaista toimintaa simulaatioharjoitusten ohella, ja tilojen on todettu toimivan hyvin pienryhmäopetuksessa. Työelämäyhteistyössä Simulan tiloja ja teknologiaa on hyödynnetty myös ammattilaisten täydennyskoulutuksissa. Toimintaa Simulassa on toteutettu lähiopetuksena, vaikka tarve myös etäyhteydellä osallistumiseen on ollut tiedossa.

Hyppy etäyhteysteknologian käyttöön opetuksessa

Covid19-pandemian myötä etäyhteysteknologian käyttö lisääntyi opetuksessa. Yhdessä teknologian kehityksen kanssa se on mahdollistanut uudenlaisia koulutuksen toteuttamistapoja.

Tulevaisuuden työ -hankkeen kehittäjäopettajaprojektissani lähdin ideoimaan – ja yhdessä eri asiantuntijoiden kanssa toteuttamaan – mahdollisuutta osallistua simulaatioihin (tai muuhun toimintaan Simulan tiloissa) sekä lähiosallistujana että etäosallistujana.

 Hankkeen kautta Simulan tiloihin saatiin uusia laitteita ja teknologiaa, joiden yhdistäminen käytössä olevaan simulaatioteknologiaan vaati paljon työtä Karelian tekniseltä asiantuntijalta. Laite- ja etäyhteystestaukset tein kehittäjäopettajana yhteistyössä työelämän edustajan ja Karelian teknisen asiantuntijan kanssa ennen varsinaista opetuskäyttöön ottamista.

Pilotointi ensihoidon ammattilaisten kanssa etä- ja lähisimulaatioharjoituksiin toteutetaan toukokuussa 2022.

Simula ja uusi etäteknologia

Simulaan tullessasi saavut avaraan ohjaamotilaan, jonka sivuilla ovat simulaatio- ja debriefing-tilat. Ohjaamossa ovat simulaatioharjoituksen aikana opettajat, jotka ohjaavat toimintaa AVS-järjestelmän, simulaattoreiden ohjelmistojen ja muun teknologian kautta. Simulaatiopedagogiikan lisäksi opettajan tulee osata käyttää tiloissa olevia teknologioita. Teknisissä haasteissa asiantuntijat ovat opettajien tukena.

Ohjaamotila jossa pöydillä näyttöruutuja ja lasiseinät.
Kuva 1. Simulan ohjaamotila.

Opettaja hallinnoi kameroita, simulaattorin ohjelmiston tuottamia vitaaliarvoja ja äänimaailmaa, toimii tarvittaessa potilaan äänenä, antaa ohjeita simulaatiotilaan kaiuttimen kautta, vastaa VIRVE-puhelimella osallistujien soittoihin eri rooleissa sekä tekee muistiinpanoja tulevaa opetuskeskustelua varten harjoituksen sujumisesta.

Ohjaamotila, jossa tietokoneita, mikrofoni.
Kuva 2. Opettajan näkymä simulaatiotilaan – simulaatiotilasta ei näy ohjaamoon peililasituksen myötä.

Tulevaisuuden työ EAKR-investointihankkeen kautta Simulaan on saatu uutta teknologiaa, mm. kameroita, isot, kosketusnäytölliset tietokoneet sekä BlackMagic-laite, jonka kautta Nordic Simulatorsin AVS-järjestelmän tuottama kuvanäkymä ja ääni saadaan jaettua Teams-etäosallistujille.

Simulan laitteita: tietokone, iso kosketusnäyttö
Kuva 3. Simulan uutta teknologiaa.

Etäosallistuja voi tulla Teamsiin mukaan tietokoneella tai mobiililaitteella.

Matkapuhelin jonka näytöllä näkymiä Simulasta.
Kuva 4. Etäosallistujan näkymä simulaatiotiloista mobiililaitteella – kuvaa voi myös suurentaa tarvittaessa mobiililaitteelta käsin.

Lähiosallistujat näkyvät ja kuuluvat tilassa olevan kameran ja mikrofonin kautta etäosallistujille, ja kun etäosallistujat avaavat kameransa ja mikrofoninsa Teamsissa, he näkyvät ja kuuluvat lähiosallistujille. Ollaan siis yhdessä läsnä saman aiheen oppimisen äärellä.

Tietokoneen näytöllä näkyy etäosallistujan kuva
Kuva 5. Ohjauskeskustelun (tai muun toiminnan) näkymä Debriefing-tilasta.

Myös opettajana toimiminen etänä onnistuu uuden teknologian mahdollistamana oikein hyvin. Toki se vaatii, että toinen opettaja laittaa tilat ja yhteydet valmiiksi sekä lähi- että etäosallistujille ja hallinnoi etäteknologiaa simulaatioharjoituksen tai muun toiminnan aikana.

Simula-tilassa on iso, kosketusnäytöllinen tietokone, jonne voi valita monia erilaisia taustakuvia tai videoita simulaatioharjoituksen tai muun toiminnan taustalle. Taustakuvia ja -videoita ovat tuottaneet media-alan opiskelijat ja niitä tuotetaan tarpeen mukaan lisää.

Potilasnukke sängyllä, taustalla iso kosketusnäyttö.
Kuva 6. Simulaatiotila.

Etäosallistuja voi osallistua myös simulaatioharjoitukseen. Etäosallistuja laittaa Teamsin kameransa ja mikrofoninsa auki ja on mukana toiminnassa, toki soveltuvin osin. Etäosallistujan kasvokuvaa voi suurentaa isoon näyttöön.

Kuva 7. Etäosallistujat näkyvät simulaatiotilan näyttäruudulla.

Etäsimulaatioita toteutettaessa on tärkeää ohjeistaa kaikkia osallistujia myös tietoturvaan ja turvallisuuteen liittyvistä asioista. Etäosallistumiseen saa tulla mukaan vain kutsutut henkilöt, tallennuksia ei sallita ja palaute annetaan kehittävällä tavalla, positiivisuutta hyödyntäen.

Teknologian tuomiin haasteisiin opetus- ja koulutustilanteissa tulee varautua ja miettiä myös vaihtoehtoisia toteutustapoja jo ennakkoon.

Monipuoliset mahdollisuudet tulevaan yhteistoimintaan

Simulassa voi harjoitella monenlaisia työelämässä kohdattavia tilanteita turvallisessa ympäristössä, ja siksi simulaatioharjoitusympäristöä käytetään paljon sote-alan opetuksissa.  Simulan tilat voidaan lavastaa simulaatioharjoituksia varten monin eri tavoin, jolloin ne soveltuvat myös muiden koulutusalojen opetuksiin ja työelämäkoulutuksiin.

Simulan uusi etäteknologia mahdollistaa monipuolisen ja laajan yhteistyön koulutuksien toteuttamisessa työelämän ammattilaisten ja opiskelijoiden kanssa. Simulassa voi toteuttaa esimerkiksi jatkuvaa täydennyskoulutusta ammattilaisille sekä yhteisharjoituksia ja -koulutuksia ammattilaisten ja opiskelijoiden kesken. Etäyhteysteknologian kautta toteutettavaa koulutustoimintaa voidaan toteuttaa koko Suomen alueella ja kansainvälisestikin eri alojen yhteistyökumppaneiden kanssa.

Tule kokeilemaan ja ideoimaan omaa opetustasi tai koulutustasi Simula-oppimisympäristössä ja hyödynnä uutta etäteknologiaa. Saat tukea ja opastusta simulaatiopedagogiikkaan, simulaatioharjoitusten suunnitteluun sekä simulaatioteknologian käyttöön.

Ralph Waldo Emersonin miettein ”Koko elämä on kokeilua. Mitä enemmän kokeilet, sitä parempi.”


Kirjoittaja:

Jaana Pantsari, lehtori, kehittäjäopettaja, Karelia-ammattikorkeakoulu

Valokuvat:

Jaana Pantsari

Tulevaisuuden työ hanke on kehittämiskokonaisuus (1.10.2020-31.8.2021), joka muodostuu kolmesta osa-alueesta: 1) Tulevaisuuden työ (ESR/Etelä-Savon ELY-keskus), 2) Tulevaisuuden työ -investointi (EAKR/Pohjois-Karjalan maakuntaliitto) ja 3) Karelian oma pedagoginen investointi. Kehittämiskokonaisuuden tavoitteena on kehittää opetusta, pedagogiikkaa ja Karelian oppimisympäristöjä vastaamaan tulevaisuuden työn vaatimuksia tiiviissä yhteistyössä työelämän kanssa. Kehittämiskokonaisuus pitää sisällään niin fyysisten tilojen muutostyöt ja uuden opetusteknologian hankinnan kuin opetukseen liittyvän pedagogisen osaamisen ja yhteissuunnittelun kehittämisen. https://tulevaisuudentyo.karelia.fi/