Ylhäältä otettu kuva käsistä kannettavan tietokoneen näppäimistöllä.

Näin kirjoitat hyvän verkkotekstin

Karelia-ammattikorkeakoulun julkaisijan oppaaseen on nyt lisätty uusi osio verkkotekstin kirjoittamisesta. Osiosta löytyy tietoa niin verkkokirjoittamisen lähtökohdista kuin yleishyödyllisistä kirjoitusperiaatteista, kuten kuinka pitää teksti napakkana ja lukijaystävällisenä.

Verkkotekstin ja paperitekstin kirjoittamiseen liittyvät ohjeistukset ovat monin paikoin samoja. Verkkoteksti eroaa paperisesta uusien mahdollisuuksien kuten linkittämisen ja kommentoinnin kautta. Kääntöpuolena verkkoon kirjoittajalta vaaditaan vielä enemmän tiivistämisen taitoa ja visuaalisten vihjeiden huomioonottamista; verkkosivu klikataan kiinni nopeammin ja herkemmin kuin paperista käännetään. Siksi verkkotekstin on oltava muodoltaan tuttu ja sisällöltään napakka.

Verkkotekstejä on monenlaisia, mutta julkaisuoppaassa keskitytään työelämän julkaisuihin, ensisijaisesti artikkeleihin. Esiin nostetaan muutama yleinen virhe: liian pitkät virkkeet, riittämättömät väliotsikot ja käänteinen sanajärjestys. Muita opastuksen sisältöjä ovat mm.

  • kuinka välttää kapulakieltä
  • kuinka aloittaa kiinnostavasti
  • kuinka muodostaa hyviä väliotsikoita
  • kuinka toimia lukujen ja lyhenteiden kanssa
  • ja mikä on kirjoittamisen kaikkein tärkein kysymys.

Tutustu verkkotekstioppaaseen tästä.

PS. Jos oppaaseen tutustuminen jää toiseen kertaan, katso etkoiksi alta video, joka sisältää tiivistettyjä vinkkejä samasta aiheesta:


Kirjoittaja

Anni Turpeinen, julkaisutoimen harjoittelija, Karelia-ammattikorkeakoulu


Artikkelikuva: Kuvaaja Melanie Deziel palvelusta Unsplash