3d-piirros pienestä kaupasta turkoosia taustaa vasten.

Opiskelijoille eväitä verkkokaupan perustamiseen Base Camp -valmennuksesta

Base Camp – opiskelijayrittäjyysalustojen kehittäminen -hankkeessa toteutetaan opiskelijayrittäjille tai yrittäjyyttä suunnitteleville opiskelijoille osaamista lisääviä intensiivivalmennuksia. Huhti-toukokuussa järjestetyn valmennuksen Sinä ja minä verkkokaupassa teemana oli verkkokaupan perustaminen. Kunnianhimoinen tavoite oli luoda osallistujille aiheesta mahdollisimman valmis paketti ja pilotoida samalla etäteknologian hyödynnettävyyttä ryhmätyövälineenä. 

Tärkeintä valmennuksessa on hyvä sisältö 

Verkkokauppa päätyi intensiivivalmennuksen teemaksi hankkeen kohderyhmälle suunnatun kyselyn tulosten perusteella. Valmennuksista ovat vastuussa teeman asiantuntijat, jotka valitaan kilpailutusten perusteella. Valmennuksen kohderyhmän näkökulmasta riittävän käytännönläheisen, osaavan ja innostavan asiantuntijan saaminen edellyttää onnistunutta tarjouspyyntöä, jossa kerrotaan näkyvästi, mitä valmennukseltaan halutaan. 

Intensiivivalmennuksen toteuttajaksi valittiin joensuulainen atFlow Oy. Valmennukseen oli paketoitu verkkokaupan perustamisen kannalta keskeisimmät asiat: verkkokaupan hyödyt, oikeanlaisen verkkokauppa-alustan valinta, digitaalinen markkinointi, hakukoneoptimointi sekä muut tavat lisätä yrityksen myyntiä tai tuottaa verkkokaupassa asioinnille lisäarvoa myös asiakkaan näkökulmasta. Intensiivivalmennuksen oppeja osallistujat pääsivät kokeilemaan käytännössä atFlow’n suljetulle verkkokauppa-alustalle rakennetussa esimerkkikaupassa, jonne oli mahdollista luoda omia tuotteita harjoitusmielessä. 

Noin kuuden viikon ja neljän tapaamiskerran pituinen intensiivivalmennus käynnistyi avoimella luennolla verkkokaupasta. Tämän jälkeen valittiin osallistujat varsinaisiin valmennuskertoihin, joissa verkkokauppaympäristöä käytännössä rakennettiin. Edellytyksenä valinnalle oli osallistujan konkreettinen tarve verkkokaupan perustamiselle. Valmennuskertojen lisäksi kokonaisuuteen sisältyi mentorointikerta, jossa korostui mahdollisuus myös osallistujien keskinäiselle vertaistuelle. 

Kolme henkilöä oleskelutilassa. Kaksi seisoo piirtotaulun äärellä, yksi ottaa kuvaa.
Tekstiä tussitaulussa.
Kuva 1 ja 2. Riverian Reima Venhe (edessä) sekä Karelia-amk:n Mika Lappalainen (vasemmalla) sekä Anssi Gröhn suunnittelivat digitaalista etäteknologiapilottia samassa tilassa perinteisiä työvälineitä käyttäen. 

Etäteknologiakokeilut mukana matkassa 

Jokaisessa Base Camp -hankkeen toteuttamassa intensiivivalmennuksessa pilotoidaan myös jotain etäteknologiaa hyödyntävää menetelmää. Verkkokaupan etäteknologiapilottina oli parin viimeisen vuoden aikana tutuksi tullut Microsoft Team, keskittyen erityisesti sen käyttöön yhteisöllisyyttä edistävänä verkkoryhmätyövälineenä. Yhteisöllisyyden kannalta merkittävä osallistujien ryhmäytyminen oli suunniteltu toteutettavaksi intensiivivalmennuksen opiskelijavalinnan jälkeen. Valitettavasti tutustumiskertaan mennessä ei saatu riittävästi ilmoittautuneita, jolloin etätyöskentelyyn perehdyttäminen sekä ryhmäyttäminen jouduttiin yhdistämään osaksi intensiivivalmennuksia. Etätyöskentelyvalmennusta tiivistettiin ja Teamsiin perehdytys jäi varsin ohueksi, mutta kaikki tarvittavat pääkohdat saatiin esiteltyä. 

Intensiivivalmennuksen myöhemmissä vaiheissa esiteltiin myös etätyöskentelyn erityispiirteitä sekä tapoja luoda ja ylläpitää luottamusta tiimin jäsenten kesken. Etäteknologian kanssa toimiessa on tärkeää varmistaa, että tekniikka myös toimii. Tämä ei sujunut intensiivivalmennuksessa aivan ilman ongelmia, mutta lopulta pieni testiryhmä saatiin työskentelemään saman yhteyden äärelle. Ryhmäytyminen verkossa on mahdollista, mutta se vaatii enemmän tukea sekä selkeän ohjelman, jota on suunniteltu asiasisällön lisäksi ryhmäytymisen näkökulmasta. Aikaa on annettava myös rennolle, vapaamuotoiselle tutustumiselle. 

Intensiivivalmennuksen pilotissa mahdollisuus vapaalle ryhmäytymiselle oli suunniteltu toteutettavaksi opiskelijavalinnan jälkeen pidettävällä tutustumiskerralla. Sen puuttuessa yhdessä tekeminen myös Teams-ympäristössä oli alkuun hidasta, mutta muovautui lopulta onnistuneeksi tavaksi toimia. Testiryhmältä Teams sai kehuja monipuolisista työkaluista ja niiden integroitumisesta eri käyttötarpeen mukaan. Samoin automaattinen tallennus pilveen on tervetullut lisä ryhmätyöskentelyssä. Etätyöskentely kokemuksena koettiin onnistuneeksi, joka hyödyttää silloin, kun ryhmätyön tekijät asuvat eri paikkakunnilla. Verkkotyöskentelyn etuja on myös mahdollisuus toimia tiiviissä aikataulussa. Lisäksi todettiin, että ryhmäytymisen jälkeen on helpompaa pyytää apua esimerkiksi teknisiä ongelmia ratkottaessa. 

Henkilö istuu nojatuolissa kannettava tietokone sylissä ja päässään pahvilaatikko, jossa lukee "Base Camp - Verkkokaupan perustaminen".
Kuva 3. Base Camp -hanke paketoi verkkokaupan perustamisen keskeiset asiat.

Verkkokaupalla ja etäteknologialla on paikkansa 

Verkkomaksamisen palveluita tuottavan Paytrail Oy:n mukaan Suomen verkkokaupan liikevaihdon kasvu vuonna 2021 oli yli kymmenen prosenttia. Yksi syy jyrkkään kasvuun on ollut koronapandemia ja sen aiheuttamat vaikutukset ihmisten ostokäyttäytymiseen. Kasvun ennustetaan jatkuvan edelleen, ja verkkokaupan yleistyvän moninaisemmin useilla eri toimialoilla. (Paytrail 2022.) 

Intensiivivalmennuksen teemana verkkokauppa on ajankohtainen sekä hyödyllinen. Toteutuksen ajankohta kuitenkin osoittautui haastavaksi. Base Camp -hankkeelle tämä intensiivivalmennus oli hyvä oppitunti oikean ajankohdan merkityksestä. Jos toteutuksen kohderyhmänä ovat pääasiassa opiskelijat, huhtikuun loppupuolelle ja toukokuulle sijoittuva toteutus on liian myöhään. 

Etäteknologia hyödyntävässä pilotin kokemukset vahvistivat käsitystä välimatka- ja paikkariippumattomien toteutustapojen hyödyllisyydestä. Pitkien välimatkojen Pohjois-Karjalassa etäteknologian käyttö on osallistujien näkökulmasta tasa-arvoinen tapa toteuttaa koulutuksia, valmennuksia tai tapaamisia, koska osallistumisen edellytyksenä on vain puhelin tai tietokone sekä verkkoyhteys. Edellytyksenä onnistumiselle on kuitenkin se, että tekniikka toimii. Yksittäisen webinaarin tuotantokustannukset voivat puhujien ja kouluttajien osalta olla tuhansia euroja, joten olisi todella ikävää, jos hankittu asiantuntijuus jäisi kuulematta teknisten ongelmien vuoksi.  

Aikaisemmin hankkeen etäteknologiapilotteina on testattu esimerkiksi hologrammitekniikkaa sekä 360-kuvausta. Vaikka verkkokaupan intensiivivalmennuksen testiryhmä oli melko pieni, sai hanke arvokasta aineistoa siitä, kuinka Teamsin käyttö yhteisöllisenä ryhmätyöalustana toimii, ja mitä tehdään seuraavalla kerralla toisin.  

Syksyllä 2022 Base Camp -hanke järjestää intensiivivalmennukset, jotka liittyvät ainakin taloushallintoon sekä yrittäjän tarvitsemaan esiintymis- ja vuorovaikutustaitoihin. Myös näissä intensiivivalmennuksissa tullaan pilotoimaan etäteknologiaa hyödyntäviä toteutustapoja. 


Kirjoittajat 
Anssi Gröhn, tietojenkäsittelyn lehtori, Karelia-ammattikorkeakoulu 
Paavo Raappana, projektipäällikkö, Karelia-ammattikorkeakoulu 
 
Molemmat kirjoittajat työskentelevät Base Camp – opiskelijayrittäjyysalustojen kehittäminen -hankkeessa. Hanketta rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto (ESR). 


Lähteet 
Paytrail Oyj. 2022. Verkkokauppa Suomessa 2022. https://www.paytrail.com/raportti/verkkokauppa-suomessa-2022. Luettu 13.6.2022.


Artikkelikuva: Kuvaaja Andy Hermawan palvelusta Unsplash