Huomio! Tämän podcastin juontaja ja osallistujat eivät ole kantasuomalaisia, eikä suomi ole äidinkielemme. Olemme kaikki asuneet Suomessa pari vuotta ja opettelemme kieltä aktiivisesti. Älä siis tuomitse ankarasti äläkä naura virheillemme ja ääntämisellemme. Työstämme niitä.
Hei. Nimeni on Anna Jarovaja ja olen maahanmuuttaja. Ja tämä on podcast maahanmuuttajien elämästä Suomessa: työnhausta, kieli – ja psyykkisistä vaikeuksista sekä avusta, jota ihmiset tarvitsevat vieraassa maassa.
Tarkemmin tämä podcast kertoo KAVA-koulutuksesta muiden maiden koulutetuille ammattilaisille, jotka etsivät töitä Suomesta.
KAVA-koulutusta kehitettiin ja testattiin Karelia- ja Savonia-ammattikorkeakoulujen sekä Itä-Suomen yliopiston yhteisessä MOKOMA-hankkeessa. Kahden vuoden aikana noin 30 ihmistä, maahanmuuttajia, on suorittanut koulutusohjelman. Olen yksi ohjelmasta valmistuneista. Voit kuunnella KAVAsta lisää edellisestä podcastista.
Tässä podcastissa puhumme yhdestä tärkeimmästä osasta KAVA-koulutuksessa – työharjoittelusta. Voi kysyä miksi tästä on tärkeää puhua, Suomessa vaikka koululaisetkin hakevat ja ottavat harjoittelupaikkoja! Tämä asia on tuttu kaikille.
Mutta jos kuvittelet, että olet asunut Suomessa vain muutaman vuoden, et puhu suomea kovin hyvin, sinulla ei ole ystäviä ja yhteyksiä, jotka voisivat suositella sinua työharjoitteluun – onko silloin helppo löytää harjoittelupaikka? Ja jos kaiken muun lisäksi haluaa työharjoittelupaikan omalta alaltaan – toimittajana, bioteknikkona, insinöörinä, talousanalyytikkona? Onko se sitten helppoa?
Miten KAVA-koulutus auttaa osallistujia työharjoittelupaikan löytämisessä, miten se valmistaa heitä haastatteluun, mitä neuvoja se antaa ja mitä siitä lopulta seuraa – tästä podcastissa puhutaan:
Podcastin suunnittelu ja toteutus: Anna Jarovaja, projektikoordinaattori, Karelia-ammattikorkeakoulu