Keltainen tausta, tähtiä ja palkintopokaali

Opiskelijoiden osaaminen esiin uudenlaisella tapahtumakonseptilla

Kareliassa on pohdittu miten saada parempaa näkyvyyttä opiskelijoiden projekteille, opintojen aikana syntyvälle osaamiselle ja työelämäyhteistyölle. Osaaminen ja oppiminen näkyy yleensä vain opiskelijoille itselleen ja heidän opettajilleen. Oppimisprojektien tulokset puolestaan jäävät toimeksiantajien käyttöön. Hollannin Leeuwardenissa nostetaan vuosittain paikallisten opiskelijoiden osaaminen esiin erityisellä tavalla korkeakoulujen, ammatillisten oppilaitosten, opiskelijoiden ja yritysten yhteistyönä.  Pääsimme tutustumaan Leeuwarden Courant Awards -palkintokonseptiin kesällä 2022.

Leeuwarden Courant Awards tekee opiskelijaprojektit näkyväksi

Leeuwarden sijaitsee Pohjois-Hollannissa ja asukkaita siellä on noin 90 000. Leeuwarden on Frieslandin provinssin pääkaupunki, jossa on asukastiheyteen verrattuna suuri määrä opiskelijoita: Kaupungissa on kolmen korkeakoulun kampukset ja useita ammatillisia oppilaitoksia. Hollannissa koulutusjärjestelmä vertautuu suomalaiseen siinä mielessä, että myös siellä ammattikorkeakouluilla on vahva rooli työelämälähtöisen korkeakoulutuksen antajana.

Jokaisesta Leeuwardenin korkeakoulusta ja ammatillisesta oppilaitoksesta valitaan vuosittain opiskelijaprojekteja kisaamaan Leeuwarden Courant Award -palkinnoista. Kilpailun yhteistyökumppanina toimii paikallinen sanomalehti Leeuwarden Courant. Kaikki oppilaitosten ehdokkaat esitellään vuorollaan lehdessä, ja lehden lukijat saivat äänestää mielenkiintoisimmat projektit palkittaviksi. Koulut maksavat kukin oman osuutensa sanomalehdelle ilmoituksina kilpailun järjestämisestä.

Sanomalehtileike hollantilaisesta sanomalehdestä
Oppilaitosten palkintoehdokkaat esitellään näyttävästi paikallisessa sanomalehdessä.

Leeuwarden Courant Awards huipentuu palkintogaalaan, jossa kaikki ehdokkaat esittelevät projektinsa. Ehdokkaat pitävät 3 minuutin esitykset, ja paikalla on asiantuntijaraati, joka antaa opiskelijoille palautetta ja esittää kysymyksiä.

Pääpalkintoja jaetaan kaksi: asiantuntijaraadin palkinto, ja lehden jakama yleisöpalkinto.

Kaavio
Leeuwarden Courant Awards -kilpailun eteneminen.

Gaalassa opiskelijat pääsevät parrasvaloihin

Tämän vuoden Leeuwarden Courant Awards -gaala järjestettiin kulttuuritalo Neushoornissa.  Illan aikana esitellyt opiskelijaprojektit olivat todella mielenkiintoisia, ja koskivat moninaisia koulutusaloja teatterista vihersuunnitteluun ja valokuvauksesta juustonvalmistukseen. Opiskelijat esittelivät oman työnsä innostuneesti ja asiaan paneutuen.

Tilaisuus kokosi yhteen oppilaitosten ja yrityselämän edustajia sekä kaupunkilaisia. Projektit saivat hyvää näkyvyyttä, ja hienot opiskelijat pääsivät parrasvaloihin esittelemään osaamistaan suurelle yleisölle.

Erityistä huomiota kiinnitimme siihen, että myös ammatillinen koulutus osallistui tapahtumaan ja kilpailu toi esiin opiskelijoiden ammattitaidon yhtä arvokkaana kuin korkeakouluopiskelijoiden osaamisen.

Palkintogaalassa opiskelijat esittelivät projektejaan hienoissa puitteissa.

Karelian korkeakoulukumppani Van Hall Larenstein käytti tapahtumasta saadun mediahyödyn ja iloitsi koko organisaation tasolla omien opiskelijoiden kilpailumenestyksestä. Yksi vuoden 2022 palkituista oli Van Hall Larenstein -ammattikorkeakoulun opiskelijatiimi, joka oli suunnitellut naisille tarkoitetut maataloustyöhaalarit vastuullisista materiaaleista. Esittelyvideon voi katsoa täältä.

Palkintogaala oli suuren maailman tyyliin järjestetty tilaisuus värivaloineen, intromusiikkeineen, juontajineen ja väliaikatarjoiluineen.  Hienoa oli havaita, millä tavalla opiskelijoiden tekeminen ja osaaminen oli nostettu keskiöön ja ison yleisön huomion kohteeksi. Voisi toimia myös Joensuussa!


Kirjoittajat:

Tarja Tuononen, markkinointiasiantuntija, Karelia-ammattikorkeakoulu

Kaisa Varis, tietoasiantuntija, Karelia-ammattikorkeakoulu

Kirjoittajat olivat ERASMUS+-henkilöstövaihdossa Hollannin Leeuwardenissa kesäkuussa 2022. Vierailun aikana tutustuttiin Karelian kumppanikorkeakoulujen markkinoinnin ja viestinnän käytäntöihin.