Kareliuan Wärtsilän kampus ilmakuvana.

Karelia ja Riveria tekevät tiivistä yhteistyötä myös oppilaitosturvallisuudessa

Oppilaitosturvallisuuden tärkein tehtävä on varmistaa opiskelijoiden, henkilöstön, vierailijoiden ja muiden kampuksilla toimivien turvallisuus sekä oppilaitoksen häiriötön toiminta. Häiriötilanteessa oppilaitoksella tulee olla valmiudet toimia vahinkoja rajoittavalla tavalla ja toipua haitallisesta häiriötilanteesta mahdollisimman nopeasti.

Ammattikorkeakoululaki ja laki ammatillisesta koulutuksesta määrittelevät turvallisuustyön perustan. Ammattikorkeakoululaki velvoittaa koulutuksenjärjestäjää varmistamaan tehtävien mahdollisimman häiriötön hoitaminen kaikissa tilanteissa. Ammatillisen koulutuksen lain mukaan opiskelijalla on oikeus turvalliseen oppimisympäristöön.

Oppilaitosturvallisuustyö on hyvin samankaltaista toisella asteella ja korkeakoulussa, ja sekä Riveriassa että Kareliassa on pitkään tehty koko oppilaitosyhteisön huomioivaa turvallisuustyötä. Merkittävässä roolissa on ollut osaava henkilöstö sekä oppilaitoksissa toimivat turvaryhmät sekä sitoutunut ylin johto. Myös opiskelijoille järjestettävät turvallisuusluennot, turvallisuustapahtumat ja turvallisuuskävelyt ovat merkittävästi tukeneet turvallisuuden tunnetta ja turvallisuusosaamista oppilaitoksissa.

Arjen turvallisuuskäytänteiden jakamista ja yhteisiä harjoitusmalleja

Karelian ja Riveria ovat merkittäviä oppilaitostoimijoita Pohjois-Karjalassa ja Joensuussa. Yhteistyö oppilaitosten välillä on tiivistä monella osa-alueella. Oppilaitosturvallisuusyhteistyössä on tunnistettu monia yhdistäviä tekijöitä: Karelian ja Riverian Joensuun kampukset sijaitsevat lähellä toisiaan, ja monet niin alueelliset kuin muutkin riskit ovat hyvin saman tyyppisiä.  

Karelian ja Riverian turvallisuusyhteistyö on laaja-alaista ja tiivistä. Karelian turvallisuuspäällikkö Jouni Varis ja Riverian turvallisuuspäällikkö Tapani Temisevä ovat lähes viikoittain yhteydessä arjen turvallisuusasioissa ja hyvien käytänteiden jakamisessa. Yhteistyön seurauksena on myös kehitetty niin sanotun kenttäjohdon harjoitusmalli. Table top-tyyppisessä harjoituksessa kampuksen turvallisuushenkilöstö pääsee harjoittelemaan esimerkiksi tulipalotilanteessa tapahtuvaa tilannejohtamista paljon normaalia poistumisharjoitusta laajemmin. Harjoitusten suunnittelusta ja ohjaamisesta vastaavat Jouni Varis ja Tapani Temisevä yhdessä.

Hyviä esimerkkejä toimivien käytäntöjen jakamisesta on Kareliasta Riveriaan tullut oppilaitoksen turvanumero, johon voi soittaa aina kiireellisessä tilanteessa. Riveriasta Kareliaan on tuotu toimintamalli kerrosvalvojakäytäntö tilojen tarkastamisessa. Toimintamalli mahdollistaa evakuoitavien tilojen luotettavan tarkastamisen ilman nimettyjä henkilöitä ja henkilöriippuvuutta.

Yhteistyön seurauksena molempien organisaatioiden henkilöstössä on tunnistettu paljon turvallisuusosaamista ja henkilöstö tiedostaa turvallisuuden tärkeyden oppilaitoksissa.

Kollegan tuki on suuri voimavara

– Yhteistyö on ollut erinomaista ja samaa työtä toisessa oppilaitoksessa tekevän kollegan tuki on suuri apu. Voi aina soittaa ja kysyä onko teillä mietitty tätä asiaa ja millaista materiaalia tästä löytyy. Voi hyödyntää jo toisten kehittämiä malleja tai pohtia asiaa yhdessä, toteaa Riverian turvallisuuspäällikkö Tapani Temisevä.

Myös Karelian turvallisuuspäällikkö Jouni Varis kehuu toimivaa yhteistyötä oppilaitosten väillä:

– Yhteistyö on mahtava voimavara, ja olen saanut ja saan tehdä yhteistyötä turvallisuusammattilaisen kanssa. Yhteistyö on ollut voimaannuttavaa ja palvelee molempia organisaatioita mainiosti. Organisaatioiden johdon rooli on myös ollut tärkeä, he ovat osaltaan tämän yhteistyön mahdollistaneet ”, Varis kertoo.

Oppilaitosturvallisuuden kehitetään myös valtakunnallisissa verkostoissa

Turvallisuudessa verkostoituminen on voimavara, mahdollisuus kehittää omaa osaamista, tuoda omaan organisaatioon muulla hyväksi havaittuja malleja ja saada näkyvyyttä oppilaitosturvallisuustyölle. Karelian Jouni Varis kuuluu ammattikorkeakoulujen turvallisuusverkostoon ja Tapani Temisevä ammatillisten oppilaitosten Turvis-verkostoon. Molemmat ovat mukana myös Joensuun turvallisuussuunnitelman ohjaus- ja seurantaryhmässä sekä vasta perustetussa Joensuun turvallisuusverkostossa. Verkostossa ovat mukana myös Siun Soten turvallisuuspäällikkö Pekka Nevalainen, Joensuun kaupungin valmius- ja turvallisuuspäällikkö Ville Leinonen sekä Tiedepuiston kiinteistöpäällikkö Mikko Naakka.

Yhteistyö jatkuu

Karelian ja Riverian välinen yhteistyö turvallisuusasioissa on ollut molempia organisaatioita hyödyttävää, ja näemme tärkeänä yhteistyön jatkumisen ja edelleen vahvistumisen. Alustavassa suunnittelussa on jo molempia oppilaitoksia koskettavia yhteisiä turvallisuusharjoituksia.

Kaksi ilmakuvaa Karelian kampuksista.
Karelian Wärtsilän ja Tikkarinteen kampukset. Kuvat: Jarno Artika.
Oppilaitosrakennus.
Riverian Peltolan kampus.

Kirjoittajat:

Jouni Varis, turvallisuuspäällikkö, Karelia-ammattikorkeakoulu

Tapani Temisevä, turvallisuuspäällikkö, Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä Riveria

Lisätietoa oppilaitoksista:

Karelia.fi

Riveria.fi