Karelian koulutukset auditoidaan ensimmäisenä Suomessa liike-elämän edustajien toimesta

Karelian-ammattikorkeakoulu on Suomessa ensimmäinen korkeakoulu, jonka koulutusvastuualueet auditoidaan liike-elämän edustajien toimesta. Kareliassa auditoinnit aloitetaan 31.10. restonomivastuualueen auditoinnilla ja seuraavaksi marraskuun puolivälissä auditoidaan sairaanhoitaja- ja terveydenhoitaja vastuualueet. Kaikki Karelian 18 vastuualuetta tullaan auditoimaan toukokuun 2023 loppuun mennessä.

Auditoinnin toteuttaa Pohjois-Karjalan kauppakamarin Työnantajat koulutuksen tukena -hanke. Hankkeen tarkoituksena on edistää ammattitaitoisen työvoiman saatavuutta Pohjois-Karjalan alueella mm. tiivistyneen työelämän ja oppilaitosyhteistyön seurauksena. Tavoitteena on luoda yritysten ja oppilaitosten välille pysyväksi tarkoitettu toimintamalli, joka vahvistaa toimijoiden vuorovaikutteista yhteistyötä. Isossa kuvassa tarkoituksena on edistää ammattitaitoisen työvoiman saatavuutta Pohjois-Karjalan alueella tiivistyneen yhteistyön seurauksena. Työnantajat koulutuksen tukena -hankkeessa tehdään pioneerityötä oppilaitoksen työelämäauditoinnin puitteissa.

Auditoivat vastuualueet restonomi, sairaanhoitaja ja terveydenhoito valikoituivat ensimmäisiksi auditoitaviksi kohteiksi, koska ko. toimialat ovat kokeneet koronan aikana monitasoisia haasteita. Näillä toimialoilla halutaan nopeasti parantaa ammattitaitoisen työvoiman saatavuutta ja valmiutta ottaa toimialan erilaiset työtehtävät haltuun joustavasti.

Auditoinnilla pyritään nostamaan esille auditoitavan vastuualueen kohdat, joita on hyvä vahvistaa entisestään, tuoda esille kehitettäviä kohtia sekä lisätä vuorovaikutteisuutta työelämän ja oppilaitoksen välillä.

Pohjois-Karjalan kauppakamari toteuttaa auditoinnit yhteistyössä Karelian ja maakunnan työelämän vahvojen asiantuntijoiden kanssa. Pohjois-Karjalan kauppakamari haluaa olla kehittämässä maakunnan elinvoimaisuutta ja vuorovaikutteista yhteistyötä maakunnan oppilaitosten ja liike-elämän välillä. Kaikki Karelian auditointiin pyydetyt liike-elämän asiantuntijat ovat lähteneet mukaan auditointiin.  Työelämän edustajat kokevat auditoinnin hyvänä mahdollisuutena kehittää oppilaitosten ja liike-elämän välistä yhteistyötä.

Oppilaitosten työelämäauditointi on herättänyt kiinnostusta myös muissa Suomen kauppakamareissa.