Mikä ihmeen seuraajasuunnittelu? Tämä on hyvin yleinen vastaus, kun alan puhumaan Karelian kahvihuoneessa seuraajasuunnittelusta. Avataanpas aluksi hiukan tätä kummallista sanayhdistelmää.
Seuraajasuunnittelun avulla pystytään ennakoimaan tulevia henkilöstöpoistumisia ja määrittelemään henkilöstön voimavarat kuten osaaminen sekä yrityksen kriittiset avaintehtävät.
Itse kuvailisin seuraajasuunnittelua näin:
Seuraajasuunnittelu antaa mahdollisuuksia kehittää organisaation toimintaa henkilöstöjohtamisen näkökulmasta. Sen avulla tunnistetaan organisaation kriittiset avaintehtävät ja sellainen osaaminen, mitä muilla yrityksillä ei välttämättä ole. Seuraajasuunnittelu myös sitouttaa ja antaa henkilöstölle mahdollisuuden kehittää omaa urapolkuaan.
Karelian henkilöstön korkea ikäjakauma ponnahduslautana seuraajasuunnittelulle
Tällä hetkellä koetaan vahvaa väestön ikääntymistä, joka on yksi isoista ja maailmanlaajuisista megatrendeistä. Monissa organisaatioissa, kuten Kareliassa, tämä näkyy korkeana henkilöstön ikäjakaumana ja runsaina eläköitymisinä. Koska henkilöstön ikäjakauma on suhteellisen korkea, seuraajasuunnittelua pidetään Kareliassa tärkeänä. Kriittiset avaintehtävät ovat organisaation voimavaran ja kilpailukyvyn sekä strategisten tavoitteiden kannalta tärkeä säilyttää.
Mistä tämä kaikki sitten alkoi…
Pääsin tutkimaan seuraajasuunnittelua vuosi sitten, kun aloitin työt Kareliassa ja sain samalla toimeksiannon toteuttaa Karelialle opinnäytetyö seuraajasuunnittelusta. Tradenomiopintoihini kuuluva opinnäytetyö sai lopulta nimekseen Seuraajasuunnittelu osana Karelian strategista henkilöstösuunnitelmaa. Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää, millaista seuraajasuunnitelmaa Kareliassa tarvitaan ja millaisia asioita siinä tulisi ottaa huomioon, jotta se vastaisi organisaation tarpeisiin. Keräsin opinnäytetyöhöni aineistoa kirjallisuutta hyödyntäen. Varsinaisen tutkimusaineiston kerääminen tapahtui haastattelemalla henkilöstösuunnitelman strategisiin linjauksiin pohjautuen Karelian eri yksiköiden lähijohtajia ja ylintä johtoa.
Opinnäytetyön tutkimuksessa havaitut asiat auttoivat seuraajasuunnittelun kehittämisessä
Opinnäytetyön tutkimuksen tulosten avulla sain kasattua kokonaisvaltainen käsityksen tämänhetkisestä seuraajasuunnittelun hyödyntämisestä osana henkilöstöjohtamista. Ymmärrystä seuraajasuunnittelusta tiedostettiin ja sen merkitys ymmärrettiin, mutta tällä hetkellä sen hyödyntäminen jää vielä vähäiseksi, ja toteutusta tehdään eri tavoin.
Kareliassa jo olemassa olevat henkilöstön osaamisen kehittämismenetelmät, kuten koulutukset, mentorointi ja kehityskeskustelut tukevat seuraajasuunnittelua. Henkilöstösuunnittelu on kehittynyt vuosien aikana parempaan suuntaan, joten seuraajasuunnittelua on helpompi lähteä rakentamaan näiden pohjalta. Opinnäytetyössä nousseiden johtopäätösten avulla voin todeta, että avainroolien ja talenttien tunnistamista on toteutettu esihenkilöiden toimesta hyvin vaihtelevasti, joten toiminnassa on vielä jatkossa kehitettävää. Tutkimus osoitti myös, että kansainvälisyys koettiin merkityksellisenä kehittämispolkuna, jotta Kareliassa vastataan tämän päivän työvoiman tarpeisiin.
Seuraajasuunnitteluun tarvittavan työkalun kehittäminen askel askeleelta
Haastatteluiden pohjalta laadin seuraajasuunnittelun prosessikuvauksen ja rakensin seuraajasuunnittelun rungon Excel-pohjaan, jota olen yhdessä Karelian henkilöstöpäällikön kanssa lähtenyt kehittämään tämän syksyn aikana eteenpäin. Rakennettu Excel-pohja antaa mahdollisuudet tunnistaa potentiaalisia avainrooleja, osaamista ja seuraajakandidaatteja. Tämän jälkeen seuraajasuunnittelun toimintoja on pohdittu yhdessä esihenkilöiden kanssa elokuussa järjestetyssä suunnittelupäivässä.
Päätimme yhdessä tuumin, että seuraajasuunnittelun käytön kokeilua aloitetaan testaamaan eläköitymistilanteisiin, koska se koettiin helpoimpana ja tarpeellisena lähestymisreittinä seuraajasuunnittelulle. Seuraajasuunnittelun varsinainen toteutus vaatikin miettimästä, koska Excel-versiota on hankala ylläpitää. Tämä tietysti tarkoitti selvitystyön aloittamista eri ohjelmantoimittajien kanssa. Olemme käyneet muutamia keskusteluja eri toimijoiden kanssa yhdessä ja samalla kuulleet heidän näkemyksiään siitä, mitä kaikkia ominaisuuksia ja toimintoja seuraajasuunnittelun toteutukseen tarvitaan. Näiden keskustelujen pohjalta on löydetty ratkaisu henkilöstön osaamisen kartoittamiseen sekä urasuunnitteluun, jota lähdetään nyt työstämään eteenpäin. Varsinainen seuraajasuunnittelun käyttöönotto ja testaus tulee tapahtumaan vuoden 2023 aikana.
Tämän kehitystyön aikana olen saanut syventää omaa osaamistani ja löytänyt itselleni mielenkiinnon kohteen henkilöstön osaamisen johtamisesta. Tästä mennäänkin vuoteen 2023 Karelian sanoin: Ylihuomisen osaamista. Yhdessä.
Kirjoittaja:
Ira Lehikoinen, henkilöstösihteeri, Karelia-ammattikorkeakoulu
Lähteet:
Lehikoinen, I. 2022. Seuraajasuunnittelu osana Karelia-ammattikorkeakoulun strategista henkilöstösuunnitelmaa. Opinnäytetyö. Liiketalouden koulutusohjelma. Karelia-ammattikorkeakoulu. https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202205108277
Artikkelikuva: Pixabay