Alppimaisema

Opiskelua Italian auringossa – Moniammatillinen kipukurssi Meranossa

”Kipufysioterapia on fysioterapian erikoisala, jonka tavoitteena on turvata potilaan asemasta ja oikeuksista säädetyn lain mukainen laadukas kivunhoito fysioterapian keinoin sekä osana moniammatillista lähestymistapaa” (Suomen fysioterapeutit 2018). 

Elokuussa 2022 Italian Meranossa toteutetulla Kipu moniammatillisesti -kurssilla fysioterapian professori Hannu Luomajoki, kipuun erikoistunut psykologi Tiina Röning ja fysiatri Jukka-Pekka Kouri luennoivat kivun moninaisuudesta ja uusimmasta tutkitusta tiedosta. Kolme fysioterapeuttiopiskelijaa Karelia-ammattikorkeakoulusta lähti syventämään osaamistaan kyseiselle kurssille. Kurssilla opiskelijat havahtuivat psyykkisen näkökulman tärkeyteen fysioterapiassa.

Mistä kaikki alkoi?

Karelian fysioterapian koulutuksen opetussuunnitelmaan sisällytettiin opetussuunnitelmauudistuksessa 2019 opintojakso Kivun hallinta fysioterapiassa (4op). Opintojakso toteutuu opetussuunnitelman mukaisesti kolmannella lukukaudella. Syksyllä 2021 osallistuimme kyseiselle opintojaksolle. Motivoiva opettaja sekä motivoivat oppimistavat herättivät kiinnostuksen kipufysioterapiaa kohtaan. Opintojakson lopussa meille syntyi inspiraatio tehdä kipuun liittyvä opinnäytetyö.  

Eräänä talvipäivänä satuimme huomaamaan Fyssarit ja lekurit Facebook -ryhmässä mielenkiintoisen esitteen. Kyseessä oli Italian Meranossa järjestettävä Kipu moniammatillisesti -kurssi, jota mainosti fysioterapian professori Hannu Luomajoki. Kiinnostuksemme heräsi, koska olimme juuri työstämässä kipuun liittyvän opinnäytetyömme aihetta. Hannu Luomajoki oli meille tuttu nimi, sillä hän on kirjoittanut useita kurssikirjojamme.

Aluksi naureskelimme, että voisimmeko oikeasti olla kurssilla Italiassa alan ammattilaisten kanssa syventämässä osaamistamme. Ajatus kurssille lähdöstä unohtui, kunnes Hannu Luomajoki oli kertomassa uratarinansa etänä fysioterapeuttiopiskelijoiden urapäivässä. Rohkaistuimme pitkän pohdinnan jälkeen avaamaan mikrofonin ja ääni väristen kysyimme, olisiko opiskelijana mahdollista osallistua Kipu moniammatillisesti -kurssille. Hannu sanoi, että opiskelijat saavat osallistua kurssille ja vieläpä puoleen hintaan. Sen jälkeen kaikki oli selvää ja lennot Italiaan olivat varattu viikossa.

Kun lähtö oli varmistunut, aloimme pohtia voisiko kurssin sisällyttää opintoihimme. Selvitimme asiaa Karelian kansainvälisyyskoordinaattorin ja fysioterapian koulutuksen opinto-ohjaajan kanssa. Saimme sisällytettyä Kipu moniammatillisesti -kurssin osaksi täydentäviä opintojamme ja laajuudeksi määrittyi kaksi opintopistettä. Täytimme lyhyen vaihdon apurahahakemukset, ja jokainen meistä sai Karelia-ammattikorkeakoululta 150 euroa apurahaa matkaa varten. Haimme apurahaa myös Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiöltä, jonka kautta rahoitusta saimme 850 euroa.  

Luomajoen luomassa hellässä huomassa

Matka Joensuusta Italian Meranoon oli monivaiheinen ja vaati meiltä paljon suunnittelua. Perille päästyämme Meranon idyllinen kaupunkikuva ja huikeat Alppimaisemat vetivät meidät suorastaan sanattomiksi. Hikisinä ja väsyneinä saavuimme hotellille aloitustilaisuuteen, jossa meitä vastaanottivat kurssin luennoitsijat Hannu Luomajoki, psykologi Tiina Röning ja fysiatri Jukka-Pekka Kouri. Muut kurssille osallistujat olivat fysioterapeutteja, osteopaatteja ja fysiatreja. Vastaanotto oli todella lämmin, ja tunsimme itsemme heti tervetulleiksi kurssille.

Kipu moniammatillisesti -kurssin teemoja olivat muun muassa kivun luokittelu kipumekanismien mukaisesti, ajatusten voima ja psykososiaaliset tekijät, motivoiva haastattelu ja kivun lääkehoito. Psykologi Röningin luennoilla opimme esimerkiksi, mitä fysioterapeutin pitäisi tietää psykologiasta ja miten hyödyntää sitä kliinisessä työssä. Luennoilla käsiteltiin asiakkaan motivaatiota muutokseen kolmen näkökulman avulla. Asiakkaan valmius, halu ja kyky vaikuttavat muutoksen onnistumiseen ja terapian vaikuttavuuteen.

Luomajoki käsitteli luennoillaan erityisesti fysioterapian alan uusia tutkimustuloksia sekä fysioterapeuttisia menetelmiä. Luomajoki toi esille kipuedukaation merkityksen fysioterapeuttisen harjoittelun yhteydessä ja esitteli tanskalaisen G:LAD -ohjelman. Kouri puhui luennoillaan kivun lääkehoidosta sekä CRPS:stä ja neuropaattisesta kivusta. Hänen luennoillaan muodostui käsitys yleisimpien kipulääkkeiden vaikutuksista, jotka myös fysioterapeuttien on tärkeää tietää.

Ihmisiä kuuntelemassa luentoa
Hannu Luomajoki käsitteli luennoillaan fysioterapian alan uusia tutkimustuloksia sekä fysioterapeuttisia menetelmiä.

Koimme erityisen antoisaksi kurssin luennoitsijoiden moniammatillisuuden. He olivat eri aloilta, mutta viestivät samaa asiaa oman alansa näkökulmasta. Kipu teemana tuli huomioitua kokonaisvaltaisesti ja monipuolisesti. Ilmapiiri oli keskusteleva, ja kaikki uskalsivat kysyä mieltään askarruttavista asioista. Huomasimme kurssilla, että meille oli jo karttunut yllättävän paljon tietoa kipuaiheesta. Illallispöydässä käydyt keskustelut kokeneiden fysioterapeuttien kanssa muodostivat käsityksen siitä, että nykyisessä fysioterapiakoulutuksessa huomioidaan asiakas kokonaisvaltaisemmin esimerkiksi biopsykososiaalisesta näkökulmasta kuin aikaisemmin on huomioitu. Luennoilta jäi mieleemme erityisesti psykologisen tiedon merkitys fysioterapiassa. Havahduimme ajattelemaan sitä, kuinka tärkeää myös fysioterapeutin on osata kuunnella asiakasta ja uskaltaa nostaa vaikeitakin asioita esille. Validoinnin merkitys asiakkaan kohtaamisessa korostui ja konkretisoitui meille kurssin aikana.

Tästäkö ura urkenee?

Vaikka jännitimme reissuun lähtöä, saimme ainoastaan positiivista palautetta rohkeudestamme lähteä ulkomaille kouluttautumaan opiskelijoina. Kurssilla kaikki osallistujat olivat samanarvoisia ja meihin suhtauduttiin kollegoina. Pääsimme kertomaan omasta koulutuksestamme, sillä etenkin fysioterapeutit olivat kiinnostuneita nykypäivän koulutuksesta. Myönteiset kommentit ja kannustava asenne toivat rohkeutta hakeutua tulevaisuudessakin lisäkoulutuksiin.

Kolme nuorta naista vuoristomaisemassa
Kurssin lomassa päästiin myös vaeltamaan Alpeilla.

Yhteiset vaellusretket Alpeille ja illallispöytäkeskustelut mahdollistivat hyvän verkostoitumisen ammattilaisten kanssa. Kurssi lisäsi ennestään mielenkiintoa kipuaihetta kohtaan ja antoi avaimia opinnäytetyöhömme, joka käsittelee kroonisen kipuasiakkaan kohtaamista fysioterapiassa. Tulevaisuudessa meillä on toiveena päästä työskentelemään kroonisten kipuasiakkaiden kanssa ja kehittää kivun psykososiaalista huomioimista fysioterapiassa. Reissu Italiaan antoi meille enemmän kuin osasimme kuvitellakaan.

Lähteet:

Suomen fysioterapeutit. 2018. Fysioterapian erikoisasiantuntijat – Kriteeristö.  https://www.suomenfysioterapeutit.fi/wp-content/uploads/2020/12/Fysioterapian_Erikoisasiantuntija_kriteeristo_2020.pdf. 5.11.2022.


Kirjoittajat:

Inka Hakkarainen, fysioterapeuttiopiskelija, Karelia-ammattikorkeakoulu

Mirjam Oinonen, fysioterapeuttiopiskelija, Karelia-ammattikorkeakoulu

Maria Reinikainen, fysioterapeuttiopiskelija, Karelia-ammattikorkeakoulu

Sini Puustinen, fysioterapian lehtori, Karelia-ammattikorkeakoulu