Muistisairaus työikäisenä – työssä jatkamisen mahdollisuudet 

Työikäisenä muistisairauteen sairastunut siirtyy diagnoosin saatuaan tavallisimmin eläkkeelle. Karelia-ammattikorkeakoulun Muisti ja työ -hankkeessa tarkasteltiin asiaa toiselta kantilta ja selviteltiin, millaisia työssä jatkamisen mahdollisuuksia on olemassa vaihtoehtona eläkkeelle.  

Työssä jatkamisen mahdollisuuksia selvitettiin erityisesti työn ja työpaikkojen näkökulmasta. Kirjallisuuskatsauksen ja pohjoiskarjalaisille yrityksille ja organisaatioille tehdyn kyselyn ja haastattelujen perusteella kävi ilmi, että työikäisten muistisairaudet ovat toistaiseksi työelämässä vähän tunnettu ja tunnistettu asia niin meillä kuin kansainvälisestikin.  

– Työyhteisöissä on tiedon puutetta ja voi olla myös kielteisiä asenteita muistisairauteen sairastuneita ihmisiä kohtaan. Sairastumiseen voi yhä liittyä häpeää ja sitä voi olla vaikea ottaa puheeksi. Muistisairauteen sairastunut voi kokea kohtelun työpaikalla epäoikeudenmukaisena, kertoo yliopettaja Tuula Kukkonen.

Työssä jatkaminen on mahdollista, kun sairastuneella on riittävästi kykyjä työtehtävänsä suorittamiseen, hänelle annetaan mahdollisuus jatkaa ja häntä myös tarvittavilla tavoilla tuetaan.

Työpaikoilla tarvitaan tietoa ja vahvempaa tietoisuutta sekä uudenlaista osaamisen vahvistamista. Erityisesti kaivataan työpaikkojen arkeen sopivia osaamisen kehittämisen ja tietoisuuden vahvistamisen keinoja. On tarvetta myös poliittisille päättäjille ja ns. suurelle yleisölle kohdennetusta tiedosta.  

Muisti ja työ -hankkeessa on tuotettu artikkeleita, blogitekstejä ja podcasteja sekä verkkojulkaisu:  https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-275-378-6

Muisti ja työ – työikäisten muistiterveys ja työssä jatkaminen 1.3.–31.12.2022  Hanketta rahoitti Pohjois-Karjalan maakuntaliitto AKKE-rahoituksella, joka tukee alueiden kestävää kasvua ja elinvoimaa.