Metsätalousinsinööriksi Kareliasta omat vahvuudet edellä 

Jessica Komulainen opiskelee metsätaloutta Karelia-ammattikorkeakoulussa.

Jessica Komulainen 
Metsätalous

Metsätalous valikoitui alakseni, kun huomasin katsoa ja miettiä itseäni. Metsä ja luonto ovat muodostuneet osaksi identiteettiäni vuosien saatossa.

Kuinkapa olisin voinut uskoa ala-asteella 4H:n metsätaitokisoissa, että päätyisin 10 vuotta myöhemmin luonnonvara-alalle. Lukiossa viikonloput ja kesäviikot kuluivat juosten ja pyöräillen metsässä, partioleireillä ja vaeltamassa Lapissa, ja mielessä olivat jatko-opinnot yliopistossa. Ammattikorkeakoulu ei tuntunut vaihtoehdolta, tai varsinkaan metsäopinnot.  

Kävin lukion kolmeen vuoteen, ja kirjoitin seitsemän ainetta ja lukiokursseja minulla kertyi jopa 94. Viimeisillä pitkän matematiikan, fysiikan ja kemian kursseilla en kuitenkaan saanut enää sisäistettyä asioita, koska ympäristöni, niin harrastukseni kuin mielenkiintoni, eivät kohdannut opiskeltavien asioiden kanssa.  

Ammattikorkeakoulu vai yliopisto – haastava valinta 

Aloin pitää ammattikorkeakoulua vaihtoehtona viimeisen lukiovuoden syksyllä. Olinhan aina pitänyt käytännöntekemisestä kirjojen lukemisen ohella. Realiteetin sisäistäminen vaati kuitenkin opinto-ohjaajan ja isän ja äidin neuvoja ja tietoja. Kun ymmärsin konkreettisesti, että ammattikorkeakoulusta on hyvät mahdollisuudet työelämään ja jatkokouluttautumaan pidemmälle, vaikka maisteriksi tai ylempään ammattikorkeakouluun, oli vain tehtävä valinta, haluanko välipysähdykseni opintojen parissa viettää käytännönläheisesti vai teoriapainotteisesti. Valitsin käytännönläheisyyden, jonka totesin lukiossa vahvuudekseni. 

Metsätalous valikoitui alakseni, kun huomasin katsoa ja miettiä itseäni. Metsä ja luonto ovat muodostuneet osaksi identiteettiäni vuosien saatossa, mutta pidin siitä matalaa profiilia. Olin nimittäin monen vuoden ajan ajatellut metsäalan olevan pelkkää metsässä rämpimistä ja eräjormailua. Onneksi isän valaisevan infopläjäyksen myötä kiinnostuin suunnattomasti alan mahdollisuuksista. Onhan metsätalous alana monipuolinen ja kiinnostava tulevaisuuden ala. Minustahan voi tulla vaikka hankintaesimies, operaatiopäällikkö, bioenergia-asiantuntija tai jopa Lapin aluejohtaja! Voisin myös perustaa oman metsäyrityksen, koska käytännönläheiset opinnot ammattikorkeakoulussa antaa siihen myös hyvät valmiudet. Lisäksi Suomen pinta-alasta jopa 75 % on metsiä, ja metsiä tullaan tarvitsemaan tulevaisuudessakin, joten töistä ei ainakaan ole pulaa! 

Kareliasta työelämäläheisesti metsätalousinsinööriksi 

Kolmannen vuoden metsätalousinsinööriopiskelijana haluan sanoa, ettei alavalinta ole kaduttanut. Olen luonteeltani sosiaalinen ja minulla on helppoa tulla erilaisten ihmisten kanssa toimeen joustavuuteni ja positiivisuuteni vuoksi. Näitä kaikkia piirteitäni tarvitaan metsäalalla, jossa teemme paljon työtä asiakkaiden kanssa. Opinnot Kareliassa ovat olleet mahtavia, mielenkiintoisia ja monipuolisia, mutta parasta on ollut saada kunnon kosketus tulevaan työelämään. Ammattikorkeakouluopinnoissa voimme jo opiskellessa arvioida, millaisia töitä pääsemme tekemään valmistumisen jälkeen. Myös opintoihin kuuluvat pakolliset harjoittelujaksot ja yritysyhteistyö, joka Kareliassa on vahvaa, ovat antaneet paljon maistiaisia työelämästä. 

Joensuu oli itsestäänselvä valinta metsäalan opiskelupaikaksi. Pohjois-Karjalassa on yli 500 metsäyritystä ja peräti 6 000 alan työpaikkaa, metsää on reilusti ympärillä, mikä myös opinnoissa hyödynnetään matalalla kynnyksellä. Joensuusta löytyy myös Euroopan metsäinstituution pääkonttori ja lukuisia menestyviä metsäyrityksiä. Meillä on maailman suurin metsäkonetehdas John Deere, erikoisvanereita tuottava UPM, huippulaatuista sellua valmistava Stora Enson tehdas, metsäinventoinnin ja metsäsuunnittelun järjestelmiä ja palveluita tuottavat Arbonaut Oy, Bitcomp Oy, Blom Kartta ja yms. Karelia on korkeakouluna hyödyntänyt nämä mahdollisuudet laajassa tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnassaan metsäalan opettajia ja koulutusta kehitettäessä. Meillä TKI- toiminnan laaja-alainen osaaminen yhdistyy fotoniikan huippuosaamiseen, vahvaan tietotekniikan koulutukeen ja ohjelmistoklusteriin. 

Unohda ennakkoluulot! 

Näin opintojen loppusuoralla olen hyvillä mielin. Olen tehnyt harrastuksistani alan itselleni! Karelia on antanut paljon, ja olen opinnoistani irti niin paljon kuin vain omaa intoa on riittänyt. Onneksi uskalsin lukion viimeisenä vuotena antaa aikaa uusille mahdollisuuksille! 

En pelkää valmistumista, koska tiedän löytäväni alan työpaikan Karelian tarjoamilla eväillä. Vinkkinä haluan jatko-opintoja ja alaa miettivälle antaa, että kannattaa ottaa selvää asioista, uskaltaa kysyä. Yleinen ilmapiiri, ennakkoluulot ja mainokset kannattaa unohtaa hetkeksi, kun miettii alaa itselleen. Kannattaa tehdä juuri sitä, mitä itse haluaa ja mikä itseä kiinnostaa, ei mennä massan mukana. Oma ala saattaa silloin löytyä hyvinkin läheltä itseä! 

Tutustu metsätalousinsinöörikoulutukseen