Silmälaseja pöydällä

Kuka on geronomi?

Oletko kuullut Karelian käytävillä ja ruokapöydissä puhuttavan geronomeista? Oletko nyökytellyt sujuvasti ja pohtinut mielessäsi, mistä ihmeestä puhutaan. Uteliaimmat kysyvätkin. Ei hätää – et ole yksin! Kun noustaan Tikkarinteen kampuksen C-talon 7.kerrokseen ja kurkistetaan Karelian ikkunoista ulos, näemme ihmisiä, työpaikkoja, palveluita ja yrityksiä, jotka eivät myöskään välttämättä tiedä, kuka on geronomi tai eivät ole edes kuulleet koko sanaa. Toivottavasti tämän tekstin lukemisen jälkeen osaat kertoa, kuka on geronomi – tai ainakin nyökytellä sujuvammin.

Geronomilla on moniteholasit

Geronomi (AMK) on vanhustyön asiantuntija, joka katselee ja tarkastelee ihmisiä, ilmiöitä, yhteisöjä sekä yhteiskuntaa moniteholinsseillä. Opinnoissa ja osaamisessa yhdistyy monialainen gerontologinen tieto eli niin sosiaalialan, hoitotyön kuin kuntoutuksenkin näkökulmat. Työssään ikäihmisen kanssa geronomi tarvitsee monialaista tietoa, kun puhutaan ikääntymiseen liittyvistä, moninaisista tuentarpeista sekä arvokkaasta, yksilöllisestä vanhenemisesta ja sen kokonaisvaltaisesta tukemisesta.

Geronomi ei melko yleisestä ajatuksesta huolimatta ole hoitotyön ammattilainen, vaan valmistuttuaan hänet rekisteröidään sosiaalihuollon ammattihenkilöksi. Geronomi voi työskennellä yksilöllisen osaamisensa ja halujensa mukaan vaihtelevissa tehtävissä, esimerkiksi esihenkilönä tai vastaavana ohjaajana, suunnittelijana, kotihoidon ohjaajana, palveluohjaajana, hanketyöntekijänä tai seniorineuvojana.

Ikäosaamisen kehittämistä tarvitaan Pohjois-Karjalassa

Karelia-ammattikorkeakoulu aloitti geronomikoulutuksen tammikuussa 2022. Tällä hetkellä Tikkarinteellä ja Karelian verkkoympäristöissä opiskelee monimuototeutuksena kolme geronomiryhmää.  Vaikka koulutus on Kareliassa ja Itä-Suomen alueella uusi, on geronomeja koulutettu jo vuodesta 1993 lähtien.

Ikääntyneiden määrä kasvaa kiihtyvästi, erityisesti meillä Pohjois-Karjalassa. Ikäihmisten palveluiden merkitys sekä niiden saatavuus korostuvat jo nyt – ja voimistuen lähitulevaisuudessa. Kareliassa on vahva ikäosaamisen profiili: työtä ikäystävällisyyden ja ikäosaamisen ympärillä olevien ilmiöiden kanssa on tehty ansiokkaasti niin hankkeiden kuin ikäosaamisen YAMK-tutkinnon parissa.

Yhteistyö alueen työelämätoimijoiden kanssa on tärkeää. Koulutusta kehitetään yhdessä työelämän kanssa sen tarpeita vastaavaksi. Samalla myös lisätään tietoisuutta geronomin osaamisesta ja mahdollisista työnkuvista. Opiskelijat tekevät arvokasta ruohonjuurityötä harjoitteluissaan: usein opiskelija on ensimmäinen geronomiopiskelija, joka suorittaa harjoitteluaan toimintapaikassa.

Aktiviinen ja yksilöllinen ikääntyminen on jokaisen oikeus

Mediassa ja arkipuheessa tänäkin päivänä ikäihmiset nähdään usein hoivan ja huolenpidon kohteena, ei niinkään aktiivisina, saati tuottavina yksilöinä. Geronomin työssä ja toiminnassa keskiössä ovat ikäihmisen yksilöllisten voimavarojen tunnistaminen sekä ikäihmisen elämänkaaren tapahtumien huomioiminen.

Kuvio jossa keskellä hahmo ja sana Geronomi, ympärillä sanat yksilöllisyys, kokonaisvaltainen lähestyminen, moniammatillisuus, työhyvinvointi ja johtaminen, palvelurakenne, eettisyys, osallisuus
Geronomiopiskelijoiden toisen harjoittelun harjoittelureflektion yhteiset ajatukset koottiin kuvaksi joulukuussa 2022.

Aktiivinen toimijuus ja osallisuus tarkoittavat jokaiselle erilaisia asioita. Jollekin ikäihmiselle aktiivisuus ja osallisuus on vapaaehtoistyötä, naapuriapua ja harrastuksia, toiselle se voi olla päätöksiä arkisissa valintatilanteissa tai havainnoimalla toimintaan osallistumista. Näiden lisäksi geronomi pohtii ja kehittää niin toimintatapojen, ympäristön kuin yhteiskunnan esteettömyyttä ja saavutettavuutta sekä niiden vaikutusta ikäihmisen toimijuuteen ja osallisuuteen. Karelian geronomikoulutusohjelma rakentaa ikäihmisestä aktiivisen toimijan kuvaa kuin ikäystävällistä ajattelutapaa.

Verkostot ovat niin ikäihmisen kuin geronomin voimavara

Kareliassa geronomin opinnoissa painotetaan ikäystävällisen yhteiskunnan sekä terveen, aktiivisen ja toimintakykyisen ikääntymisen rinnalla sosiokulttuurista vanhustyössä. Ikäihminen nähdään sosiaalisena toimijana, jolla on muun muassa ystäviä, perhettä ja vanhoja työkavereita. Elämään voi kuulua erilaisia harrastuksia ja tapahtumia – kulttuuria. Ihmisellä on myös oma arjen kulttuuri: tavat, tottumukset sekä yksilöllinen elämänhistoria.

Vaikka geronomin koulutus on monialainen, ei se poissulje moniammatillista työskentelyä. Verkostotyöskentelyn osaaminen korostuu geronomin työssä. Karelian opiskelijoille niin opinnot kuin erityisesti työelämäharjoittelut ovat osoittaneet, että moniammatillisella työskentelyllä on suuri merkitys ikäihmisten oikea-aikaisten, laadukkaiden sekä toimivien sosiaali- ja terveyspalveluiden näkökulmasta. Geronomi tuntee sosiaali- ja terveyspalveluiden palvelurakenteen ja palvelujärjestelmän, mutta tosi asia kuitenkin on, ettei kukaan voi yksin tietää kaikkea – eikä tarvitsekaan.

Geronomi on kaikille tuttu 2030

Näistä kulmakivistä rakentuu Kareliasta valmistuvan geronomin osaaminen ja moniteholasit. Geronomi on ikäihmisen rinnalla ja ikäihmisen asialla, ja hän toimii kuntouttavalla ja voimavarakeskeisellä työskentelyotteella. Geronomi muuttaa toiminnallaan yleistä narratiivia ikäihmisistä sekä ikäihmisiin liittyvistä asenteista.

Toivon mukaan tämä teksti vanhenee pian, ja geronomeista tulee tuttuja toimijoita erityisesti sote-palveluissa. Geronomien osaamista voidaan myös hyödyntää esimerkiksi erilaisten palveluiden, teknologioiden ja rakentamisen kehittämisessä. Katsotaan, missä geronomi työskenteleekään vuonna 2030.

Toivottavasti small talkisi geronomin kanssa on tulevaisuudessa helpompaa!

Karelian geronomikoulutusta voit seurata sosiaalisessa mediassa:
Instagram: @karelia_geronomiksi
Facebook: @kareliageronomiksi


Kirjoittaja:

Anu Ihanus, ikäosaamisen opettaja, Karelia-ammattikorkeakoulu

Artikkelikuva:  Pexels/Karoline Grabowska