Digivisio 2030 -hankkeen kehitystyötä varten on perustettu neljä teemaryhmää. Yksi näistä teemaryhmistä on data-teemaryhmä, jolle asetettuja tavoitteita ovat mm.
- jatkuvan ja joustavan oppimisen tarjottimen kehittäminen hyödyntämällä siitä syntyvää tietoa
- datan keräämiseen ja hyödyntämiseen liittyvien tarpeiden ja haasteiden kartoittaminen
- yhteisten ohjeiden ja pelisääntöjen tuottaminen tarjottimen pilotoinnin ja käyttöönoton tueksi
Toimin tässä ryhmässä Karelian edustajana ja pääsin ensimmäistä kertaa mukaan työskentelyyn 17.2 pidetyssä kick-off -tilaisuudessa. Data-teemaryhmässä keskusteltiin mm. ryhmälle asetetuista tavoitteista ja sen työskentelytavoista. Keskustelussa esille nousseita asioita olivat mm. tarjottimesta saatavan datan laadun ja eheyden varmistaminen, tieto- / käsitemallien yhdessä läpikäyminen, sekä tiedolla johtaminen / toimiminen. Keskusteluiden perusteella korkeakouluja tuntui kiinnostavan etenkin tiedon hyödyntämisen näkökulma. Tarjotin tuleekin tuottamaan valtavan määrän dataa, mikä mahdollistaa korkeakoulun suunnittelemaan ja kehittämään omaa tarjontaansa. Datan avulla voidaan tuottaa tarjontaa, joka vastaa oppijan ja työelämän tarpeita. Oppijalle itselleen data tulee mahdollistamaan mm. ohjauksen, neuvonnan ja osaamisen tunnistamisen.
Tässä vaiheessa hyödynnettävää dataa ei vielä ole juurikaan kertynyt, mutta vielä tänä keväänä pitäisi ilmestyä ensimmäinen tekninen osajulkaisu testattavaksi. Tämä osajulkaisu tulee jo tuottamaan dataa jossain muodossa. Tiedolla johtamisen / toimimisen mahdollisuudet ovat vielä ensimmäisessä osajulkaisussa rajalliset, mutta seuraavassa ne jo laajenevat. Vuoden 2024 keväällä ilmestyvä tekninen osajulkaisu 2.0 tulee laajentamaan toiminnallisuutta ja sisältöä. Käytössä on tuolloin ensimmäistä kertaa rajapintoja ja avoimen amk:n sekä yliopistojen opintoja. Myös opintosuoritus- ja opiskeluoikeustietoja pitäisi olla tuolloin saatavilla. Toinen osajulkaisu tuleekin olemaan datan muodostumisen ja sen hyödyntämisen osalta mielenkiintoinen.
Vaikka dataa ei kerry vielä ensi hätään paljoa, on sen arvo selvästikin jo tässä vaiheessa tunnistettu. Datan kerääminen ja sen hyödyntäminen on myös meille Kareliassa tuttua. Olemme jo vuosia hyödyntäneet toiminnastamme syntyvää dataa luomalla mahdollisimman hyviä tiedolla johtamisen työkaluja toiminnan seurantaa, kehittämistä ja johtamista varten. Onkin mielenkiintoista nähdä, minkälaista dataa tarjotin tulee tuottamaan ja mitä kaikkea sillä pystytään tekemään.
Teemaryhmän työskentelytavat tarkentuvat vielä matkan varrella. Ryhmä tulee työskentelemään yhdessä, sekä pienemmissä ydinryhmissä. Tälle vuodelle on varattu vielä kolme yhteistä tapaamista, joissa työstettäviä teemoja ovat tiedolla johtaminen / toimiminen, nykytilan ja tavoitetilan yleiskuvan luominen, sekä datan yhteismitallistaminen. Toivottavasti työskentely tulee olemaan sujuvaa ja tiedon kulku myös eri teemaryhmien välillä toimivaa.
___
Kirjoittaja Lauri Hänninen, Tietotuotannon asiantuntija