Kareliasta verkkokauppiaaksi

Taneli Ikonen – Nordic Plug Oy toimitusjohtaja
Nordic Plug Oy

Karelia-amk oli aikanaan ykkösvalintani, kun aloin pohdiskelemaan toisen asteen opintoja lukion jälkeen. Paljon tietokoneiden kanssa näperreltyäni päädyin hakemaan tietotekniikkainsinöörin paikkaa sitä sen kummemmin miettimättä. Minut valittiin ja opintojen piti alkaa seuraavana syksynä. Päätin kuitenkin aikaistaa armeijaan menoa kesälle, minkä seurauksena päädyin metsikön hiljaisuudessa vartiovuorossa pohdiskelemaan valintojani uusiksi. Kaupankäynnistä sakean perimän viemänä Karelia vaihtuikin Itä-Suomen yliopistoon ja aloitin kaupan alan opinnot.

Yliopisto ei kuitenkaan tuntunut sopivan minulle ja innostus opiskeluun latistui nopeasti. Massaluennot olivat mälsiä ja professorit etäisiä. Syyslukukaudella metsästys oli opiskelua mielekkäämpää ja tämä näkyi opintopisteiden surkeissa määrissä. Rämmin peruskurssit läpi vaihtelevilla arvosanoilla ja päätin hakea takaisin Kareliaan – tällä kertaa yrittäjyyden ohjelmaan tradenomiksi. Olin kuullut opinnoista paljon hyvää ystäviltäni. Kareliassa voisin jatkaa suoraan toiselta vuosikurssilta ja valmistua reilussa vuodessa. Vuosi oli 2012.

Kareliassa opiskelu oli kokonaisuudessaan mahtavaa. Minut otettiin heti mukaan porukkaan. Jotkut tosin ihmettelivät vaihtoa oppilaitoksesta toiseen. Minulle suunnitelma oli kuitenkin selvä. Kareliassa opiskelut hoituivat pienemmissä ryhmissä ja lehtoreiden kanssa oli mainio dialogi. Arvostin sitä, että useampi lehtori oli siirtynyt opettajaksi yritysmaailmasta. Luennoilla oli monesti hauskaa. Tarinoita ja esimerkkejä kerrottiin erilaisten yrityskeissien kautta. Opin riskienhallinnasta, yrittäjyydestä, viennistä ja logistiikasta. Teimme marjajauheisiin keskittyneelle startupille vientisuunnitelman. Opin sijoittamisesta ja johdannaisista. Erään lehtorin kanssa keskustelimme usein potentiaalisista sijoituskohteista. Motivaatio opiskeluun oli noussut raketin lailla ja opinnot sujuivat mallikkaasti.

Kaiken kruunasi vaihtojakso Etelä-Koreassa. Etelä-Korea oli tuolloin uusi ja eksoottinen vaihtokohde. Maasta tuli mielenkiintoisia huippuyhtiöitä, kuten Samsung ja LG. Inkluusion edelläkävijänä suoritin opintoja Soulin suosituimmassa naisten yliopistossa. Sukupuolta ei kuitenkaan tarvinnut vaihtaa, vaan vaihto-opiskelijoiksi sallittiin myös miehiä. Opinnot olivat vähintään mielenkiintoisia suomalaiseen kouluun tottuneena. Luentojen alussa oli yleensä nimenhuuto ja hierarkia oppilaiden ja opettajien välillä kova. Vaihtareiden ei onneksi oletettu ymmärtävän mitään kulttuurin nyansseista, vaan opettajien kristillisten siunausten saattelemani sain luennoilta vapaata halutessani. Golfkurssi, 1 opintopiste (jostain syystä en saanut hyväksiluettua), suoritettiin liikuntasalin kellarissa ja maatalouskurssilla maistelin pellolta kerättyjä heinäsirkkoja. Kiipesin Korean korkeimmalle vuorelle ja sain paljon kansainvälisiä kavereita. Bisneksestä en oppinut juuri mitään, vaan sitäkin enemmän erilaisten kulttuurien kanssa toimimisesta ja yhteistyöstä. Vaihtojakso oli minulle käänteentekevä kokemus ja toi kosolti perspektiiviä elämään. Kehotankin kaikkia vähänkään sitä harkitsevia lähtemään vaihto-opiskelemaan. Karelian vaihtokoordinaattorilta saa tarvittaessa kaiken avun.

Karelian jälkeen ehti kulua jokunen vuosi, kun tein päätöksen vaihtaa palkkatyöstä yrittäjäksi. Autoalan hyvin tunteva ystäväni vinkkasi minulle, että sähköautojen lataaminen on vielä alkutekijöissään Suomessa. Kierrätysopit kotona saaneena luontoihmisenä ala tuntui kiehtovalta. Tein tutkimustyötä ja perustin Nordic Plugin. Olen nyt toiminut kaksi vuotta vuotta yrityksen johdossa. Kareliasta jäi erityisesti muutama ohje mieleen, jotka ovat olleet hyödyllisiä yrittäjälle. Ensimmäinen on, että keskity ydinliiketoimintaan ja ole siinä paras – älä rönsyile. Toisena ohjeena on testaa kaikkea mahdollista ja pidä mieli avoimena. Useimmiten epäonnistut, mutta ennen pitkää löydät uusia ja entistä parempia toimintamalleja.