Digivision tarjonnalla tavoitellaan monipuolista oppijoiden joukkoa. Tavoitteena on, että tarjolla olisi yhä enemmän myös non-formaaleja ja informaaleja opintoja ja mikro-oppimiskokonaisuuksia, jotka parhaimmillaan tarjoavat matalalla kynnyksellä, nopeasti, joustavasti ja täsmätarpeeseen osaamisen kehittämismahdollisuuksia oppijalle. Lisäksi nämä opinnot voivat toimia kiinnostuksen herättäjinä myös laajempiin opintoihin ja sitä kautta osaamisen ja työelämän kehittämiseen.
TKI-toiminnan tavoitteena on kehittää ja uudistaa yrityksissä ja muissa organisaatioissa käyttöönotettavia innovaatioita ja osaamista. Innovaatiot ovat uusia tai uudistettuja tuotteita, palveluita ja toimintamalleja. Innovaatioiden käyttöönotto vaatii osaamisen uudistamista ja myös uusien osaamisvaatimusten esiin nostamista. TKI-työssä, jota toteutamme yhteistyössä yritysten ja työorganisaatioiden kanssa, meillä on siis luontaisesti kontaktipinta uudistumista hakeviin yrityksiin ja toimijoihin.
TKI-projekteissa on tarjolla osaamisen kehittämismahdollisuuksia sekä kumppaniyrityksille että projekteja toteuttaville tahoille, kuten Karelialle. Useissa projekteissa hankesuunnitelmaan sisältyy tai voidaan sisällyttää mikro-oppimiskokonaisuuksia, kuten videoita, podcasteja, esitelmiä ja lyhytkursseja. Projektit ovat siis toisaalta alustoja, joissa non-formaalia ja informaalia sisältöä syntyy ja toisaalta foorumeita, joissa osaamisen tarpeet ja tarvitsijat kohdataan.
TKI-toiminnan vaikuttavuustavoite on tavoittaa laajoja kohderyhmiä, levittää innovaatioita ja osaamista sekä hyviä käytäntöjä. Projekteissa kehitettäviä osaamissisältäjä voidaan jakaa laajasti jatkossa osana Digivision tarjontaa. Parhaimmillaan Karelia voisi profiloitua tiettyjen osaamiskokonaisuuksien tarjoajana, joille on yrityksissä ja työorganisaatioissa kysyntää valtakunnallisesti ja joita on kehitetty ja testattu osana TKI-asiantuntijuuttamme.
Yksi mielenkiintoinen hanke, jossa tätä non-formaalien mikro-opintojen tarjontaa kootaan parhaillaan, on Karelian koordinoima projekti nimeltä ”Yritysten muutoskyvykkyys, vihreä siirtymä ja digitalisaatio”. Siinä tavoitteena on koota ja tarjota ammattikorkeakoulujen yhteistyönä mikro-opintokokonaisuuksia yritysten osaamistarpeisiin ja laajemmin muutosten tueksi.
Jatkossa näiden mikro-opintojen kehittämisen tarvetta arvioidaan systemaattisesti osana uusien projektien valmistelua sekä osana Division tarjontaa. Parhaimmillaan tämä laaja yhteinen tarjonta paitsi nostaa yksilöiden osaamispääomaa, johtaa myös laajempaan yhteistyöhön yritysten ja ammattikorkeakoulujen kesken ja lisää sitä kautta suomalaisten yritysten kilpailukykyä ja työllisyyttä. Kaikki siis voittaa.
Kirjoittaja: Anne Ilvonen, tutkimus- ja kehittämisjohtaja