Korkeakoulut testaavat uudessa React -hankekokonaisuudessa kykyään vastata työelämän mikro-oppimisen tarpeisiin

Jatkuvan oppimisen merkitys on kasvanut ja tulee kasvamaan yhä tulevaisuudessa. Työelämän muutos edellyttää uudistumista ja yhä useammin uuden tiedon omaksuminen tapahtuu työn lomassa. Tämä haastaa myös korkeakouluja kehittämään uudenlaisia joustavampia ratkaisuja tukemaan joustavaa työn lomassa tapahtuvaa oppimista.

”Muuttuvassa maailmassa on yhä olennaisempaa luoda sujuvia väyliä, joilla ihmiset voivat työuran aikana päivittää osaamistaan.” Tiede- ja kulttuuriministeri, Petri Honkonen(Valtioneuvosto 2022)”

Viime vuosina ammattikorkeakouluissa on tunnistettu tarve luoda joustavaan, jatkuvaan osaamisen kehittämiseen paremmin yrityksille sopivia mikro-opintokokonaisuuksia, sekä helpottaa pääsyä korkeakoulujen oppimisympäristöihin. Tyhjästä tässä ei tarvitse lähteä. Useissa korkeakoulujen projekteissa on jo tuotettu ja tuotetaan mikro-oppimiseen soveltuvia sisältöjä osaamisen kehittämiseen. Vaikuttavuuden kannalta on keskeistä, että nämä jo tuotetut sisällöt ovat mahdollisimman laajasti hyödynnettävissä sekä hankkeen aikana että tämän päätyttyä.

Mikro-oppimiseen keskeisesti kuuluva palasteltu oppiminen tarjoaa yrityksille mahdollisuuden lyhytkestoiseen työn lomassa tapahtuvaan oppimiseen ja sillä voidaan vastata yhä paremmin nouseviin osaamistarpeisiin.

Syksyllä 2022 Karelia oli yhteydessä muihin korkeakouluihin työelämän osaamisen kehittämiseen ja mikro-opintoihin kytkeytyvät hankeidean tiimoilta. Valtakunnallisesti toteutettavaa hankekokonaisuutta lähdettiin valmistelemaan nopealla aikataululla.

React-hanke kokoaa mikro-opintotarjontaa yritysten saataville

Vuoden 2022 lopulla käynnistyneen 22 ammattikorkeakoulun toteuttaman ”Yritysten muutoskyvykkyys, vihreä siirtymä ja digitalisaatio” React- hankekokonaisuuden yksi keskeinen tavoite on ollut koota ammattikorkeakoulujen hankkeissa syntynyttä nonformaalien sekä formaalien mikro-opintojen tarjontaa työelämän, erityisesti mikro- ja pk-yritysten hyödynnettäväksi. Hankkeessa kehitetään myös uutta mikro-opintotarjontaa sekä järjestetään tilaisuuksia ja sparrauksia, jotka tukevat yritysten muutoskyvykkyyttä, vihreää siirtymää ja digitalisaatiota.

Huhtikuun puolenvälin jälkeen julkaistu yhteinen yritystenmuutoskumppanina.fi-sivusto toimii ikkunana kaikelle tarjolla olevalle mikro-opintotarjonnalle.

Mikro-opintojen ja näihin liittyvien termien tarkempi määrittely on yhä työn alla sekä Euroopan Unionin että Suomen tasolla. Hankkeessa työn lomassa tapahtuvaan mikro-oppimiseen soveltuvat sisällöt jaoteltiin pituuden mukaan. Lyhyimmät inspiraatiotietoiskut ovat alle 20 minuutin mittaisia. Tämän lisäksi tarjolla on mikro-opintoja sekä syvempiä opintoja, jotka soveltuvat useammalla kerralla kuunneltavaksi ja kerryttämään osaamista. Tavoitteena on ollut, että yritysten henkilöstö pääsisi mahdollisimman ketterästi ajasta ja paikasta riippumatta tutustumaan tarjolla oleviin maksuttomiin sisältöihin. Mikro-opintoihin tutustuminen ei vaadi raskasta kirjautumista.

Valtakunnallinen hankekokonaisuus kokoaa ammattikorkeakoulut yhteisen teeman äärelle

Uusi hanke on edennyt vauhdilla ja nettisivujen avaamisen myötä yritykset ovat huhtikuussa päässeet tutustumaan tarjolla oleviin mikro-opintoihin. Mikro-opintoteemaan liittyvä kehittäminen on kovasti tapetilla korkeakoulukentällä ja uusien mikro-opintojen kehittämisen kannalta onkin erittäin tärkeää kerätä opintoja suorittavien työelämän edustajien palautetta erilaisista sisällöistä ja toteutustavoista.

Mikro-opinnot osaksi Digivision tarjontaa

React-hankkeessa kootut mikro-opinnot löytyvät yhteisen nettisivuston lisäksi korkeakoulujen omilta alustoilta. Tavoite on, että hankkeen päätyttyä nämä mikro-opinnot jäävätkin kunkin korkeakoulun alustalle ja ovat Digivision hyödynnettävissä. TKI-hankkeet tarjoavat myös jatkossa mahdollisuuksia uusien mikro-opintojen kehittämiseen.

Joko olet tutustunut yritysten mikro-opintotarjontaan? Jos et, niin käyhän tutustumassa sisältöön. Miltä kuulostaisi työpäivän lomassa tutustua noin kymmenen minuutin inspiraatiotietoiskuun kiertotaloudesta tai markkinointikyvykkyydestä?

yritystenmuutoskumppanina.fi

Tietoa hankkeesta: Yritysten muutoskyvykkyys, vihreä siirtymä ja digitalisaatio React-hankkeiden päärahoittajana toimii Euroopan Sosiaalirahasto ja hankkeet toteutetaan yhteistyössä Kauppakamarien, alueellisten yrittäjäjärjestöjen ja ammattikorkeakoulujen kanssa. Hankeaika: 1.11.2022-31.12.2023. Hankkeen yhteistyökumppanina toimii Suomen Yrittäjät.

Kirjoittaja: Tanja Rimpilä, projektipäällikkö, Yritysten muutoskyvykkyys, vihreä siirtymä ja digitalisaatio (React Itä-Suomi) -hanke