Työelämäkumppanuudet vahvasti mukana toimintaterapiakoulutuksen käynnistämisessä

Työelämäkumppanuudet vahvasti mukana toimintaterapiakoulutuksen suunnittelussa

Karelia-ammattikorkeakoulun koulutusvastuu on laajentunut tänä vuonna, kun Kareliassa käynnistyy toimintaterapiakoulutus. Osaksi Karelian vahvaa kuntoutuksen osaamiskokonaisuutta ja ikäosaamisen vahvuusaluetta tuleva toimintaterapeuttikoulutus oli ensimmäistä kertaa haettavana kevään 2023 yhteishaussa ollen heti Karelian vetovoimaisin koulutus eli eniten hakijoita suhteessa aloituspaikkoihin.

– Itä-Suomessa on pula toimintaterapeuteista, joten Kareliassa opiskelevilla tulee olemaan erittäin hyvät harjoittelumahdollisuudet ja työllisyysnäkymät. Vahvojen työelämäkumppanuuksien avulla pystymme takaamaan toimintaterapeuttiopiskelijoillemme sujuvan opiskeluprosessin harjoitteluineen, kertoo koulutuspäällikkö Tarja Laatikainen.

Työelämäkumppanuudet ovat olleet vahvasti mukana niin koulutuksen käynnistämis- kuin suunnitteluvaiheessa. Tukijoita ovat olleet mm. Siun Sote, Pohjois-Karjalan maakuntaliito, Pohjois-Karjalan osuuskauppa sekä Suomen Toimintaterapeuttiliitto ry.

Esimerkiksi Siun sote tarjoaa opiskelijoille maakunnallisesti hyviä kuntoutukseen liittyviä oppimisympäristöjä eri palveluissa. Siun sotelta on saatu asiantuntijuutta jo toimintaterapiakoulutuksen opetussuunnitelmatyössä ja yhteistyö koulutuksen suunnittelussa jatkuu edelleen. Siun sotella on mahdollista toteuttaa toimintaterapiaopintoihin kuuluvia harjoitteluja ja opinnäytetöitä.

– Haluan Karelian puolesta kiittää lämpimästi kaikkia niitä tahoja, jotka ovat omalla merkittävällä panoksellaan mahdollistaneet tämän maakunnalle erittäin tärkeän koulutuksen rakennustyön ja opetuksen sujuvan käynnistämisen, kertoo rehtori Petri Raivo.

Karelia käynnistää toimintaterapeuttikoulutuksen, koska koulutusta ei järjestetä tällä hetkellä muualla Itä-Suomen alueella, ja Pohjois-Karjalassa on haasteita saada koulutettua alan työvoimaa. Kuntoutuksessa ja monialaisessa yhteistyössä tarvitaan toimintaterapeuttien osaamista ja kokonaisvaltaista, toimintakeskeistä lähestymistapaa asiakkaiden kohtaamiseen sekä terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen ja tukemiseen.