Koulunpenkiltä projektityöntekijäksi

Karelia-ammattikorkeakoulun TKI-projektityöntekijäpolku tarjoaa opiskelijoille arvokkaan tilaisuuden siirtyä työelämään jo ennen valmistumista. Ensimmäisen työpaikan saaminen ei ole aina itsestäänselvyys, ja alojen välillä on havaittavissa suurtakin vaihtelua työtarjonnassa.

Monelle media-alan opiskelijalle tulevaisuuden työelämä vaikuttaa epävakaalta ja jopa pelottavalta asialta. Viimevuosien tutkimukset nostavat esille, että luovien alojen osaajista on nyt ylitarjontaa. Ylen ylitarjontalistan kärjessä ovat mm. mainonnan ja markkinoinnin erityisasiantuntijat ja Duunitorin selvityksen mukaan tällä hetkellä selkeästi eniten avoimia työpaikkoja on sote-alan osaajille. Vaihtelevuus on siis alojen välillä suurta ja eroa kärjistää myös rekrytointiprosessin muutos. Se missä sote-alalta valmistunut osaaja löytää kymmeniä työpaikkailmoituksia Duunitorista, joutuu media-alan osaaja usein hakemaan piilotyöpaikkoja tai kyselemään työmahdollisuuksia tuttujen kautta.

Opiskelijoiden TKI-projektityöntekijäpolku luo mahdollisuuksia

Alkuvuonna 2023 olin valmistumisen kynnyksellä oleva Karelian media-alan opiskelija ja etsin aktiivisesti töitä. Olin suorittanut opintoni suurimmalta osin Karelian Y-akatemiassa ja tehnyt usean vuoden ajan freelancerina töitä sosiaalisen median sisällöntuotannon parissa. Itsenäiseksi yrittäjäksi siirtyminen heti valmistumisen jälkeen tuntui kuitenkin stressaavalta ja halusin myös kokeilla sitä, miten sopeutuisin perinteisempään työelämään.  Tiesin, että työpaikan saaminen tulisi niin sanotusti pehmentämään pudotusta opinnoista työelämään. Opinto-ohjaajani laittoi sähköpostia uudesta projektityöntekijän rekrystä juuri oikeaan aikaan ja päätin täyttää hakemuksen heti. Muutama viikko hakemuksen jälkeen aloitin ensimmäisen työpäiväni Kareliassa työntekijänä.

”TKI-projektityöntekijän polkuun osallistuvien opiskelijoiden on tarkoitus tunnistaa ja kehittää työkykyään ja substanssiosaamistaan. Opiskelijat vahvistavat omaa korkeakouluopintoihin liittyvää ymmärrystään urasuunnittelun avulla, kehittävät työyhteisötaitojaan ja oppivat vertaamaan työnantajan ja omien korkeakouluopintojensa välistä suhdetta.”

Hanketyö ja viestintä

Neljän kuukauden työni aikana olen toiminut kahdessa eri projektissa: Osaajia harvaan asutulle alueelle- ja TKI-projektityöntekijäpolku -hankkeissa. Kummassakin hankkeessa työtehtäväni ovat liikkuneet vahvasti viestinnän ja sisällöntuottamisen välillä. Työn aikana olen päässyt mm. kuvaamaan videohaastatteluita Kolilla, vieraillut monessa Pohjois-Karjalan kunnassa, purkanut opiskelijoiden harjoitteluiden esteitä ja leiponut korvapuusteja kokouksessa.

Jäikö käteen muuta kuin uusi CV-merkintä?

Aikani Kareliassa ei ole siis ollut yksitoikkoista, vaan enemmänkin monipuolista tekemistä, jossa pääsee halutessaan kehittymään niin pitkälle kuin vain haluaa. Media-alan osaamiseni vahvistui, mutta samalla myös pääsin testaamaan taitojani etenkin esiintymisessä ja siinä, miten voin jakaa omaa asiantuntijuuttani muille.

Nuorelle aikuiselle ensimmäisen työkokemuksen saaminen on erittäin arvokasta ja se luo turvaa tulevaisuuden työllistymiselle. Vaikka tulevaisuuden työelämä näyttääkin kallistuvan entistäkin enemmän projektiluontoiseksi ja yrittäjäystävällisemmäksi, niin silti on hyödyllistä omistaa kokemusta perinteisemmästä kokoaikatyöstä.

Koronavuosien opiskelijana ja yrittäjyyspolun käyneenä minulle tutumpaa on ollut etäopiskelu, itsenäinen freelancer-työ ja sen tuoma täysi joustavuus työaikoihin- sekä paikkoihin. Nyt pääsin kokemaan ensimmäistä kertaa sen, millaista on olla perinteisemmällä työuralla. Toimistotyöaika ja liukumajat olivat minulle aivan uusia käsitteitä, joihin tottuminen myös otti oman aikansa. Rehellisyyden nimissä tottuminen tähän uuteen työmalliin vaati sisua ja silmäpussien peittämistä. Ymmärsin kuitenkin, että toisaalta säännöllisyys niin päivärytmissä kuin tuloissakin palkitsee lopulta tuon pinnistelyn. Haluaisin rohkaista muitakin luovien alojen osaajia hakeutumaan erilaisiin työtehtäviin, sillä ne ovat opettavaisia ja moni voi myös huomata sen perinteisemmän työuran olevan itselle parempi vaihtoehto.

Olen saanut nyt uuden ja arvokkaan lisäyksen omaan ansioluettelooni, mutta myös paljon uutta kokemusta, uusia ajatuksia ja havaintoja sekä konkreettisia välineitä tulevaisuuden työelämään. Tulevaisuuden työelämä ei tunnu enää niin epävarmalta, kun on saanut ensimmäisen työkokemuksen ja varmuutta omaan tekemiseensä.

Lopuksi

Saavuin Kareliaan ensimmäisen kerran syksyllä 2019, jolloin olin saanut täpärästi paikan media-alan polkuopiskelijana. En olisi tuolloin uskonut, että neljän vuoden päästä olisin päässyt viralliseksi tutkinto-opiskelijaksi, perustanut osuuskunnan Y-akatemiassa, valmistunut medianomiksi ja vielä päässyt töihin Karelia-ammattikorkeakouluun. Matka on siis ollut pitkä ja monet ovat nyt kysyneet suunnitelmiani tulevaisuudelle. Harvalla meistä on kuitenkaan kristallipalloa, jolla katsoa tulevaisuuteen. Voin kuitenkin luvata, että Kareliassa tutuksi tullut termi ”jatkuva oppiminen” tulee pysymään mukanani tavalla tai toisella.


Kirjoittaja:

Sonja Kettunen, projektityöntekijä Karelia-ammattikorkeakoulu


Lähteet:

Duunitori. 2023. 10 alaa, joilla riittää töitä juuri nyt – näin taloustilanne heijastuu työmarkkinoihin. https://duunitori.fi/tyoelama/tyomarkkinat-toita-tarjolla#:~:text=Eniten%20avoimia%20ty%C3%B6paikkoja%20on%20ollut,Tarve%20tekij%C3%B6ist%C3%A4%20on%20tasaisessa%20kasvussa. 6.6.2023

Yle Uutiset. 2021. Työvoimapula vaivaa, ja eniten tarvittaisiin hoitajia ja lääkäreitä – media. ja painoalalla sen sijaan on ylitarjontaa. https://yle.fi/a/3-12116480 6.6.2023

Artikkelikuva: wirestock / Freepik