sairaanhoitaja erillishaku

Sairaanhoitajaksi Pohjois-Karjalaan -hankkeessa kehitetään työnantajalähtöinen rekrytointi-, toteuttamis- ja työllistymismalli

Karelia-ammattikorkeakoulu ja Siun sote käynnistävät vuoden 2024 alussa Sairaanhoitajaksi Pohjois-Karjalaan -hankkeen, jossa kehitetään Pohjois-Karjalaan räätälöity työnantajalähtöinen ulkomaalaistaustaisiin henkilöihin kohdentuva rekrytointi-, toteuttamis- ja työllistymismalli sairaanhoitajakoulutukseen.

Ennusteen mukaan Siun sotessa työskentelevistä sairaanhoitajista moni on eläköitymässä lähivuosina ja sama ennuste on näkyvissä myös pitkällä aikavälillä. Sairaanhoitajan avoimiin tehtäviin ja sijaisuuksiin on pulaa hakijoista.

– Karelia-ammattikorkeakoulussa hakijamäärät sairaanhoitajakoulutukseen ovat laskeneet ja osa valituista keskeyttää koulutuksen. Tarvitaan uudenlaisia keinoja henkilöstön riittävyyden varmistamiseksi, kertoo koulutuspäällikkö Kaisa Laatikainen.

Hankkeen myötä Karelia-ammattikorkeakoulussa käynnistyy syksyllä 2024 sairaanhoitajakoulutus, jossa 25 ulkomaalaistaustaista sairaanhoitajaopiskelijaa aloittaa opinnot kielituetusti. Vuonna 2022 tehdyn tarveselvityksen mukaisesti pilottikielenä toimii venäjä.

– Koulutus on suomenkielinen, mutta käytämme opetuksen tukikielenä venäjää. Tavoitteena on jatkuva, vuosittain työnantajan kanssa toteutettava koulutusmalli, joka voidaan toteuttaa eri kielillä senhetkisen tarpeen mukaisesti. Mallin monistaminen muille, etenkin osaajapula-aloille, on myös mahdollista tulevaisuudessa, jatkaa Kaisa Laatikainen.

Siun sote työllistää osapäiväisesti kaikki hankkeeseen osallistuvat opiskelijat opintojen aikana hoitoalan työtehtäviin. Valmistumisvaiheessa syksyllä 2027 opiskelijalle tarjotaan kokoaikaista työtä sairaanhoitajana Pohjois-Karjalan alueella.

– Pitkällä aikavälillä kansainvälisten sairaanhoitajaopiskelijoiden määrä lisää alan ammattilaisten määrää maakunnassa. Kehitämme myös valmennuksia työyhteisöille kansainvälisten opiskelijoiden ja työntekijöiden vastaanottamiseen, kertoo hankepäällikkö Ulla Tiainen Siun sotesta.

Sairaanhoitajaksi Pohjois-Karjalaan hanke, 1.1.2024-31.12.2027 (ESR+ ). Ryhmähanke, päätoteuttaja Karelia-ammattikorkeakoulu ja osatoteuttaja Pohjois-Karjalan hyvinvointialue.