Tietotarve on ilmiön tunnistamista

Tiedolla johtaminen on systemaattinen prosessi, joka sisältää useita erikseen määriteltyjä vaiheita. Systemaattisuudella varmistetaan, että päätöksenteontukena käytetty tieto pysyy samanlaisena ja luotettavana. Kun tiedonmuodostuksessa toistetaan samat asiat samanlaisina, saatava tieto on keskenään vertailukelpoista. Sen käyttö myös on mahdollista, kun tiedetään mitä tieto sisältää ja siihen pystytään luomaan hyvät meta-tiedot. Metatiedot kuvaavat sitä, mitä tieto itseasiassa sisältää.

Tiedolla johtamisen kehä sisältää vaiheet 1) tietotarpeen määrittäminen, 2) tiedon keruu, 3) tiedon käsittely, 4) tulkinta ja 5) vaikutukset. Näissä kaikissa vaiheissa on omat erityispiirteensä ja ne voidaan pilkkoa osiin. Oheisella videolla on käytännönlähteisiä vinkkejä, kuinka tiedolla johtamisen kehän eri osat voidaan ottaa haltuun.

Video on kaikkien hyödynnettävissä Avointen oppimateriaalien kirjastossa (aoe.fi) Opettajat voivat käyttää sitä vapaasti omassa opetuksessaan, ja opiskelijat voivat hyödyntää sitä lisämateriaalina oman opiskelunsa tukena.

Videon käsikirjoitus ja toteutus: Tiina Soininen & Katja Sorjonen, Karelia-ammattikorkeakoulu

Video on toteutettu osana Sosiaali- ja työllisyysalan digipalvelut ja etäohjaus pitkien välimatkojen maakunnassa (SoTyDigi) -hanketta.

Artikkelikuva: wayhomestudio / Freepik