Ikäystävällisyyden osaamissalkku – uusi tapa kehittää asiantuntijuutta

Ikäystävällisyyden osaamissalkkuun on kerätty Karelian avoimen ammattikorkeakoulun ikäosaamiseen liittyvä koulutustarjonta. Omaa asiantuntijuuttaan voi kehittää kokoamalla itselleen sopivan koulutuspaketin osaamissalkun tarjonnasta.

Ikäystävällisyys on ajankohtainen teema. Väestön ikääntyminen koskettaa koko yhteiskuntaa. Ikäystävällisyys tarkoittaa yksinkertaisesti halua kehittää yhteiskuntaa ja yhteisöjä siten, että ne olisivat ikäystävällisiä ikääntyneille ihmisille.

”Ikäystävällisessä yhteiskunnassa ja yhteisössä ikäihmiset nähdään aktiivisina toimijoina ja myös vaikuttajina. Tällöin keskitytään voimavaroihin, osallisuuteen ja aktiivisuuteen”, toteaa yliopettaja Tuula Kukkonen.

Osaamissalkku kootaan omien tarpeiden mukaan.

”Olemme koonneet osaamissalkun opinnot neljän teeman alle. Teemat liittyvät asiakaslähtöisiin palveluihin, ikäystävälliseen elinympäristöön ja työelämään sekä muistiystävälliseen yhteiskuntaan. Lisäksi osaamissalkussa on tarjolla yleisesti ikäystävällisyyteen liittyviä opintojaksoja”, kertoo projektiasiantuntija Anne Airaksinen.

Opintojaksoja voi valita vapaasti omien tarpeiden ja kiinnostusten mukaan. Alkuun pääsee helposti suorittamalla Johdanto ikäystävällisyyteen -opintojakson. Osaamissalkun opinnoista voi koota myös 30 opintopisteen kokonaisuuden ja laajentaa osaamistaan edelleen Ikäystävällisyyden osaajakoulutuksen avulla.

Kaikki Ikäystävällisyyden osaamissalkun opinnot ovat verkko-opintoja.

Opintoihin voi osallistua kuka tahansa iästä ja pohjakoulutuksesta riippumatta. 10, 20 ja 30 opintopisteen laajuisista suorituksista saa digitaalisen osaamismerkin.

Karelia edistää ikäystävällistä yhteiskuntaa. Ikäystävällisen yhteiskunnan edistämiseksi vahvistamme edelleen ikääntymisen kysymyksiin liittyvää koulutusta, jatkuvan oppimisen palveluja sekä tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaa. Tästä yhtenä osoituksena on nyt julkaistu Ikäystävällisyyden osaamissalkku.