Moniammatillisella tiedonmuodostuksella voidaan ymmärtää asiaa tai työtehtävää paremmin ja saada tuo uusi ymmärrys osaksi ammattikäytäntöjä.
Perinteisessä organisaatiossa ammatit toimivat usein erillään toisistaan. Tämä saattaa aiheuttaa ongelmia organisaation rattaiden pyörimiseen, jos tieto ei liiku tarpeeksi nopeasti eri tehtävien välillä. Usein organisaatiot pyrkivät poistamaan tätä ongelmaa yhteistyön ja moniammatillisuuden avulla.
Moniammatillisuudessa useamman eri ammattihenkilön tieto yhdistyy osittain yhteiseksi, jaetuksi, tiedoksi. Prosessina moniammatillisen tiedon muodostuminen ei kuitenkaan ole aivan yksinkertaista, vaan siinäkin voidaan kohdata erilaisia haasteita ja kypsyysvaiheita. Usein todellista moniammatillisuutta edeltää nk. liminaalitila, jossa yhteinen tieto vähitellen kypsyy jaetuksi.
Lopulta yhteinen, uusi ja jaettu, tieto sisäistyy ammattilaisten uudeksi osaamiseksi. Tällainen uusi osaaminen on erittäin arvokasta tieto-taitoa organisaation sisällä.
Oheisella videolla käydään moniammatillisen tiedonmuodostuksen prosessia tarkemmin läpi:
Video on kaikkien hyödynnettävissä Avointen oppimateriaalien kirjastossa. Opettajat voivat käyttää sitä vapaasti omassa opetuksessaan sekä opiskelijat voivat hyödyntää sitä lisämateriaalina oman opiskelunsa tukena.
Videon käsikirjoitus ja toteutus: Tiina Soininen & Katja Sorjonen, Karelia-ammattikorkeakoulu
Video on toteutettu osana Sosiaali- ja työllisyysalan digipalvelut ja etäohjaus pitkien välimatkojen maakunnassa (SoTyDigi) -hanketta.
Artikkelikuva: pch.vector / Freepik