Digivisio2030 on hyvin kunnianhimoinen hanke. Siinä pyritään saamaan koko suomen korkeakoulujen tarjonta samalle palvelualustalle. Tämä vaatii korkeakouluilta yhteisymmärryksen luomista ja konsensusten tekemistä. Se vaatii korkeakouluilta muutoksia totuttuihin tapoihin. Se mahdollistaa myös yhteisten hyvien käytäntöjen jakamisen korkeakoulujen kesken ja erilaisten töiden jakamisen kustannustehokkaasti. Karelia-ammattikorkeakoulu on luonut Karelian Digivision 2030 vision ja asettanut itselleen tavoitteita, joiden tulisi täyttyä vuoteen 2030 mennessä.
Karelian Digivisio 2030 -hankkeen visio
Karelia on noudattanut Karelian strategista visiota luodessaan Digivisio 2030 vision. Määritelmä löytyy Karelian Digivisio 2030 muutosohjelman suunnitelma 2.0:sta:
”Karelia on arvostettu, innovatiivinen ja strategisesti verkostoitunut digitaalisen opetuksen ja oppimisen osaaja. Karelian opinnot tuovat lisäarvoa maamme korkeakouluopiskelijoille strategisilla vahvuusalueillamme. Henkilöstön digiosaaminen on vahvaa. Karelia on tunnettu laadukkaista digitaalisen oppimisen opinnoista ja opiskelijoiden palvelukokemus on erinomainen.”
Karelian tavoitteet Digivisiossa
Toiminnan kestävyyden perustana on taloudellinen kannattavuus. Digivisiossa luodulla tarjottimella tarjottujen opintojen tulee tuottaa enemmän kuin mitä Karelia maksaa alustasta. Taloudellinen kannattavuus mahdollistaa uusien tuotteiden kehittämisen. Kannattavuutta voidaan lisätä mm. laajentamalla maantieteellistä aluetta.
Opetussuunnitelmia joustavoitetaan siten, että oppijat voivat koota osan tutkinto-opinnoistaan joustavasti muiden korkeakoulujen opintotarjonnasta. Kareliassa kehitetään ja sujuvoitetaan aiemmin hankitun osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen prosesseja ja palveluja. Tällä mahdollistetaan opiskelijoiden sujuva eteneminen opinnoissa ja tutkintojen loppuun saattaminen.
Karelia tuottaa omalla laadukkaalla ja helposti saavuttavalla opintotarjonnallaan merkittävää lisäarvoa maamme korkeakoulujen ja jatkuvan oppimisen oppijoille. Tämä mahdollistaa Karelian profiloitumisen omille vahvoille osaamisalueille ja niiden syvällisemmän kehittämistyön. Se myös mahdollistaa valtakunnallisen tarjonnan oppijoille.
Karelia rakentaa Digivisio 2030 -hankkeen kautta korkeakoulujen välille vahvoja kumppanuuksia ja kumppanuusverkostoja. Sovitaan keskinäisestä sisällön profiloinnista ja jaetaan laadukkaasti tuotettuja digitaalisia osaamiskokonaisuuksia kumppaneiden kesken. Tämä mahdollistaa useamman korkeakoulun työskentelyn tiivistämisen yhteistyösopimusten avulla.
Kehitämme Karelian henkilöstön digiosaamista yhteistyössä Digivisio 2030 –hankkeen kanssa. Digivisiossa tullaan järjestämään ajankohtaisista asioista koulutuksia esim. digipedagogiikkaan liittyen. Tämän avulla vahvistetaan henkilöstön digitaalista osaamista. Digitaalisuus tulee olemaan yksi hyvin vahva trendi ja se näkyy jo nyt koulutuksen alueella. Emme voi enää ohittaa digitaalisuutta työssämme emmekä opinnoissamme.
Kirjoittaja:
Anna-Riitta Mikkonen
muutoskoordinaattori