Hiljainen tieto on tärkeä tiedon laji

Tieto voidaan jakaa pääpiirteittäin erilaisiin tiedonlajeihin. Yksi jako on eksplisiittinen ja hiljainen tieto (tacit knowledge). Eksplisiittinen tieto on sitä tietoa, jonka pystymme pukemaan sanoiksi, kirjoittamaan esimerkiksi ohjekirjoiksi tai koodaamaan jollain muulla tavalla näkyväksi. Hiljainen tieto taas on sellaista tietoa, joka on mielessämme ja jota emme osaa kuvata sanoilla.

Hiljainen tieto pitkälti kontekstisidonnaista, se sisältää sosiaalisia normeja ja arvoja. Arvioiden mukaan organisaatioiden tietovarastosta jopa 80% on hiljaista tietoa. Miten siis saada tämä tietovaranto hyötykäyttöön?

Voimme lähestyä tätä ongelmakenttään neljän eri tiedontyypin kautta: 1. asiat, jotka tiedämme tietävämme, 2. asiat, joita emme tiedä tietävämme, 3. asiat, joista tiedämme, ettemme tiedä ja 4. asiat, joista emme tiedä, ettemme tiedä.

Lähestymistapoja hiljaiseen tietoon avataan oheisella videolla:

Video on kaikkien hyödynnettävissä Avointen oppimateriaalien kirjastossa. Opettajat voivat käyttää sitä vapaasti omassa opetuksessaan, ja opiskelijat voivat hyödyntää sitä lisämateriaalina oman opiskelunsa tukena.

Videon käsikirjoitus ja toteutus: Tiina Soininen & Katja Sorjonen, Karelia-ammattikorkeakoulu

Kokonaisuuden muut videot:

Videot on toteutettu osana Sosiaali- ja työllisyysalan digipalvelut ja etäohjaus pitkien välimatkojen maakunnassa (SoTyDigi) -hanketta.

Artikkelikuva: DilokaStudio / Freepik