Tieto ohjaa toimintaa ja parantaa tehokkuutta

Erilaisten laitteiden tuottama tieto ohjaa käyttäytymistämme, halusimme sitä tai emme. Sähkön kulutuksesta kertova lukema kannustaa säästämään sähköä ja makuuhuoneessa sängyn alla vaaniva vaaka voi melkein huomaamatta ohjata kättä enemmän salaattilautasen kuin kebabin suuntaan. Tietoa saa nykypäivänä valtavia määriä ja sitä myös tarvitaan.

Urheilukello kannustaa liikkumaan, hybridiauto säästämään polttoainetta

Yksinkertaisempikin urheilukello kertoo prosentteina päivän liikuntatavoitteen. Aikaisemmin on ehkä kuvitellut liikkuvansa riittävästi, mutta prosentit eivät nykytekniikalla enää valehtele ja liikkumisen määrä voi olla yllättävän vähäistä. Urheilukello on hankittu liikunnallisista syistä ja on hieman koukuttavaakin saada liikuntaprosentit täyteen joka päivä. Asioilla käydään useammin kävellen, jotta saataisiin lisää prosentteja. Lahjomaton urheilukello lisää liikunnan määrää, koska tieto määrästä on saatavilla.

Hybridiautolla on samankaltainen vaikutus. Auto on ostettu, koska halutaan säästää polttoainetta. Nykyään autot tarjoavat paljon tietoa ja omaa ajotapaansa voi seurata monella mittarilla. Kaasua painaessa polttoaineen kulutusmittari hyppää ikäviin lukemiin ja kovemmin kiihdyttäessä myöskin eco-ajotavan prosenttiosuus pienenee. Kevyellä kaasulla auto kulkee mukavasti sähköllä ja polttoainetta säästyy. Keskikulutuksesta kertova lukema olisi mukava saada mahdollisimman alas ja auton tarjoama tieto auttaa siinä huomattavasti. Koska tietoa on saatavilla, voi taloudellisempaan ajotapaan pyrkiä.

Kodin energiankulutus näkyviin

Hehkulampun vaihtumista energiansäästölampuksi ei juurikaan sähkölaskussa huomaa. Huonelämpötilan pudottaminen asteella on yhtä lailla melko näkymätön toimenpide ja hyödyn toteaminen voi olla lähinnä uskomuksen varassa. Energiaa säästävien toimenpiteiden täytyy olla melko mittavia, että ne näkyvät laskussa.

Kodin remonttien yhteydessä joskus päivitetään myös talotekniikkaa. Näytöltä voi nähdä esimerkiksi sen hetken sähkön kulutuksen. Kun valot sammuttaa, kulutus pienenee ja sen voi varmistaa näytöltä. Näyttö myös kertoo, paljonko suihkussa käynnit maksavat. Ehkä tieto auttaa huomaamaan, että suihkua ei tarvitse pitää koko ajan päällä ja energiaa säästyy. Koska tietoa on saatavilla, voi energiaa säästäviin toimintatapoihin opetella ja tulokset ovat mitattavissa.

Pörssisähkön hinnat ovat nähtävillä monessa paikassa. Tämän tiedon avulla voi tarkkaan laskea, kuinka paljon pesukoneen käyttö maksaa. Päivällä pyykin pesu voi maksaa monikymmenkertaisesti verrattuna yöksi ajastettuun pesuun. Sähkön kulutus hintoineen näkyy lähes heti sähkön myyjän palvelusta.

Kiinteistöstä kerätty tieto voi pienentää käyttökustannuksia

Suuremmissa kiinteistöissä talotekniikassa on ollut monenlaisia mittauksia jo pitkän aikaa. Tekniikka kuitenkin kehittyy jatkuvasti ja mittausmahdollisuuksia tulee koko ajan lisää.

Ilmanvaihto voidaan säätää optimaaliseksi ottaen huomioon tilojen käyttöaste ja ajankohta. Lämmitys ja jäähdytys voidaan säätää tilakohtaisesti, jolloin kaikissa tiloissa on sopiva lämpötila. Tarkempi automaattinen säätö pienentää käyttökustannuksia ja säästetyt eurot voidaan näyttää lähes reaaliaikaisesti tietoa tarvitseville.

Koska kiinteistön kustannukset voidaan yksilöidä tarkasti, voidaan tehokkuutta myös vaatia. Tutkimalla kiinteistöstä kerättyä tietoa voidaan yksilöidä ongelmakohtia ja vaikuttaa niihin. Eri tietoja yhdistelemällä voidaan päätellä, vaikuttaako jokin kiinteistön tekninen ratkaisu tai ominaisuus vaikkapa sairauspoissaoloihin tai asiakastyytyväisyyteen.

Laitteistoilta ja järjestelmiltä voidaan vaatia tehokkuutta, joka voidaan todentaa kiinteistön mittauksilla. Tehokkaita ratkaisuja pyritään myös aktiivisesti etsimään ja tulokset voidaan helposti todentaa. Vaikka varsinaista tarvetta ei parannuksille olisikaan, kattavat tiedot mahdollistavat järjestelmien kokeiluja ja optimointeja suhteellisen lyhyellä aikavälillä. Tieto tuloksista tulee nopeasti ja tietoa voidaan verrata järjestelmän aikaisempaan toimintaan helposti. Myös muutosten vaikutusta muihin järjestelmiin voidaan tarkastella.

Kiinteistön mittauksilla voidaan esimerkiksi seurata jätejakeiden kertymistä. Kun tämä tieto esitetään kiinteistön käyttäjille, kannustaa se vähentämään syntyvän jätteen määrää, vaikka sitä ei erityisesti tavoiteltaisikaan. Monia muita, niin pieniä kuin suuriakin, tehokkuuden parannuksia tavoitellaan, jos vain tulokset ovat mitattavissa ja todennettavissa suhteellisen lyhyellä aikavälillä. Vuosia kestävissä optimointiprojekteissa alkavat ulkoiset tekijät vaikuttamaan tuloksiin, jolloin tulosten tarkkuus ja luotettavuus kärsivät. Nykypäivänä tuloksia saadaan sekunneissa ja pieniä parannuksia kiinteistön toimintaan voidaan tehdä vaikka kahvitauolla. Ilman suhteellisen nopeasti todennettavia tuloksia optimointeja tuskin tehtäisiin kovinkaan usein.


Kirjoittaja:

Jari Kuusisto, projektisuunnittelija, Karelia-ammattikorkeakoulu

Artikkelikuva: Freepik