Paikalliset yritykset tutuiksi kansainvälisille opiskelijoille

Työelämäläheisyys on yksi Karelia-ammattikorkeakoulun arvoista, ja kansainvälisten opiskelijoiden työllistymisen tukeminen on strategisesti merkittävä kehittämiskohde. Ulkomailta Suomeen tutkintoaan suorittamaan saapuville opiskelijoille on äärimmäisen tärkeää oppia tuntemaan alueen yrityksiä, jotka voivat tulevaisuudessa olla heidän työpaikkojaan. Yksi keino tämän edistämiseksi ovat opiskelijaryhmien vierailut paikallisiin yrityksiin ja organisaatioihin.

Vuoden 2023 aikana Kansainvälinen uraohjaamo -hanke (REACT EU:n ESR-toimenpiteet) järjesti yhteistyössä kansainvälisten tutkintokoulutusten kanssa viisi yritysvierailupäivää. Yritysvierailuille osallistui Industrial Management – ja International Business -koulutusten 1.-3. vuosikurssien opiskelijoita. Vierailut suuntautuivat yrityksiin ja organisaatioihin Joensuussa, Kontiolahdella, Liperissä ja Outokummussa. Pääasiassa vierailuja tehtiin Karelia-ammattikorkeakoulun kummiyrityksiin. Kummiyritystoimintaa on kehitetty vuodesta 2021 alkaen ja tällä hetkellä mukana toiminnassa on 24 yritystä tai organisaatiota. Tutustu kummiyritystoimintaan ja kummiyrityksiin Karelia-ammattikorkeakoulun verkkosivuilla.

Aktiivisia ja innokkaita opiskelijoita

Vierailukohteet pyrittiin valitsemaan niin, että ne edustaisivat mahdollisimman monipuolisesti kansainvälisten tutkinto-opiskelijoiden mahdollisia tulevaisuuden työpaikkoja. International Business -koulutuksen opiskelijat voivat työllistyä esimerkiksi markkinoinnin, myynnin, asiakaspalvelun ja viennin tehtäviin. Industrial Management -koulutuksesta valmistuvat tuotantotalouden insinöörit voivat tulevaisuudessa työskennellä esimerkiksi laadun, tuotannon, myynnin tai tuote- ja prosessikehityksen parissa. International Business -koulutuksen opiskelijat vierailivat muun muassa Tovarilla, Euroopan metsäinstituutissa, Piipolla ja Arbonautilla. Insinööriopiskelijat pääsivät vierailulle muun muassa Suomen Biathlonille, Air Spiralolle, Phillips-Medisizelle, Hanzalle ja Keslalle.

Kaksi kuvaa joissa opiskelijoita kerääntynyt pöydän ääreen kuuntelemaan esitystä
Tatyana Madzhugina valotti Youpretin toimintaa ja vastaili International Business -opiskelijoiden moniin hyviin kysymyksiin. Arbonautilla (oik.) Elisa Korpelainen kertoi opiskelijoille yrityksen toiminnasta ja opasti myös harjoittelupaikkojen hakuun.

Tavallisesti yritysvierailut rakentuivat niin, että aluksi yritys piti esityksen toiminnastaan, jonka jälkeen päästiin näkemään tuotantotiloja ja yrityksen toimintaa käytännössä. Opiskelijat saivat yrityksiltä kiitosta aktiivisuudestaan ja innokkuudestaan vierailujen aikana. Joissakin yrityksissä opiskelijoiden esittämät tarkkanäköiset kysymykset saivat yritysten edustajat jopa huomaamaan kehityskohteita toiminnoissaan tai prosesseissaan.

Ihmisiä kokoontuneena tehdastilaan
Heidi Kekkonen esitteli Industrial Management -opiskelijoille Air Spiralon tuotantotiloja ja -prosesseja.

Yritysvierailuista yhteistyöhön

Opiskelijoilta kerätyn palautteen mukaan yritysvierailut olivat kaiken kaikkiaan erittäin antoisia. Ensinnäkin ne ovat mukavaa vaihtelua arjen puurtamiseen. Lisäksi opiskelijat kertoivat, että vierailujen avulla he saivat todellisen käsityksen alueen yrityksistä sekä niiden toiminnasta käytännössä. Lisäksi kirkastui näkymä omista työllistymismahdollisuuksista Pohjois-Karjalassa valmistumisen jälkeen. Myös moni opintojen aikana opittu asia kiinnittyi konkretiaan.

Yritysvierailut poikivat monenlaista yhteistyötä opiskelijoiden ja työelämän välille. Vierailujen myötävaikutuksella syntyi harjoittelupaikkoja sekä opinnäytetyöaiheita. Kaiken kaikkiaan kohtaamiset opiskelijoiden ja työnantajien välillä ovat erittäin tärkeitä. Kansainvälinen uraohjaamo -hanke päättyy vuoden 2023 lopussa, mutta tavoitteena on edelleen jatkaa arvokkaiksi tunnistettuja yritysvierailuja.


Kirjoittajat:


Taru Väisänen, kansainvälisen opiskelijarekrytoinnin asiantuntija, Karelia-ammattikorkeakoul

Sanna Jeskanen, projektipäällikkö, Karelia-ammattikorkeakoulu