kansainvälisiä opiskelijoita

Ammatiksi yrittäjä -oppia yrittäjätaitoihin

Karelia-ammattikorkeakoulun ja Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä Riverian toteuttamassa Ammatiksi yrittäjä – oppia yrittäjätaitoihin -hankkeessa kehitetään uudenlaisia koulutus- ja ohjauspalveluja aloittaville yrittäjille. Hankkeen tavoitteena on tukea aloittavien yrittäjien työllistymistä parantamalla oppilaitosten palvelutarjontaa sekä oppilaitosten ja yritysneuvontapalvelujen välistä yhteistyötä. Hankkeen avulla pyritään vastaamaan käynnissä olevaan työelämän murrokseen, kuten yksinyrittäjien ja osa-aikatyötä tekevien määrän kasvuun.

Hankkeen ensisijaisia kohderyhmiä ovat (I) Riverian ja Karelian tutkinto-opiskelijat, (II) ammatinvaihtajat ja irtisanomisuhan alla olevat henkilöt sekä (III) toiminimiyrittäjät ja ammatinharjoittajat, joiden yrittäjyysosaaminen kaipaa täydennystä. Välillisiä kohderyhmiä ovat elinkeinopalvelut, alihankintapalveluja ostavat yritykset, yrittäjäjärjestöt sekä oppilaitoskumppanit muissa maakunnissa.

Hankkeen kolme työpakettia ovat:

(I) Alakohtainen yrittäjätaitoja painottava opintopolkumalli
Hankkeessa pilotoitavat opintopolut tarjoavat henkilökohtaista valmennusta ja ohjausta yrittäjyyden alkuvaiheessa. Yrittäjäopintojen lisäksi opintopolut voivat sisältää toimialakohtaisia substanssiopintoja ja kytkeytyä kuntakohtaisiin yrittäjyyden tuki- ja rahoitusvertikaaleihin.

(II) Harjoitusyritystoimintamalli
Harjoitusyritystoimintamalli madaltaa erityisesti aikuisten alanvaihtajien ja muiden erityisryhmien kynnystä aloittaa oikeaa liiketoimintaa. Harjoitusyrityksessä simuloidaan ammatinharjoittajan ja toiminimiyrittäjän toimintaa. Osana toimintamallin kehittämistä luodaan Pohjois-Karjalasta puuttunut digitaalisen liiketoiminnan oppimisympäristö, joka mahdollistaa digiliiketoiminnan taitojen opettelun aidossa kaupallisessa ympäristössä.

(II) Ammatiksi yrittäjäksi -koulutustuote
Hankkeen lopputuloksena syntyy henkilökohtainen Ammatiksi yrittäjäksi -koulutustuote, joka sisältää yrittäjyyskoulutuksen lisäksi substanssiosaamista tukevat opintojaksot, tutkinnonosat, tutkinnot tai korttikoulutukset sekä henkilökohtaisen ohjauksen. Tuotteistettu palvelu sopii uudistuvan työmarkkinan käyttöön jatkuvan haun tuotteeksi, sisältönä esim. aloittavan yrittäjän osaamisen kehittäminen.

Hankkeen tuloksena oppilaitosten yrittäjyyttä tukevat koulutus- ja ohjauspalvelut monipuolistuvat, tietoisuus yrittäjyydestä yhtenä työllistymisvaihtona lisääntyy ja yrittäjyysvalmiudet paranevat sekä yhteistyö pohjoiskarjalaisten yrittäjyyspalveluita tarjoavien toimijoiden välillä tiivistyy.

Hanke on Euroopan unionin osarahoittama.

Projektin kesto

1.9.2023 – 31.7.2026

Projektipäällikkö

Kati Hämäläinen
kati.hamalainen(a)karelia.fi

Rahoitus

ESR-ohjelma