Rohkeasti digiä kaikille! – tapahtumaviikko toi laajasti näkyvyyttä digiosallisuuden edistämiselle

Miten voisimme jakaa hankkeen tuloksia ja tuotoksia mahdollisimman laajalle joukolle ja samalla edistää meille tärkeitä teemoja? Tätä pohdimme, kun SoTyDigi -hankkeen tiimillä suunnittelimme, millaisen tilaisuuden järjestäisimme hankkeen päättyessä loppuvuodesta 2023. Halusimme tuoda hankkeessa kertynyttä tietoa ja kokemuksia esille sekä saada näkyvyyttä digirohkeuden edistämiselle raikkaalla ja vaikuttavalla tavalla.

Idea tapahtumaviikosta syntyi kesällä 2022, kun hankkeen viimeinen puolen vuoden toimintakausi oli käynnistymässä. Perinteisesti hankkeissa pidetään kaikille tuttu loppuseminaari tai tätä nykyä usein webinaari. Näin mekin aluksi ajattelimme, mutta pian totesimme, että haluamme tälle tärkeälle digirohkeuden teemalle pidempiaikaista ja laajempaa näkyvyyttä. Kansallisella tasolla Digi- ja väestötietovirasto (2023) järjestää digiteemaisia tapahtumaviikkoja verkossa. Tämä heidän toimintatapansa hakea tärkeille asioille näkyvyyttä toimi meille innoittajana. Lisäksi halusimme tapahtumaviikon avulla tarjota näkyvyyttä maakunnan alueella tehtävälle hyvälle monitoimijaiselle työlle, jolla edistetään digiosallisuutta.

Sotydigi-hankkeen teemaviikon kohderyhmäksi valitsimme niin kansalaiset kuin sosiaali- ja työllisyysalan ammattilaisetkin. Hankkeessamme on kehitetty sekä asiakkaiden että ammattilaisten digiosaamista, joten tuntui luontevalta jatkaa molempien kohderyhmien parissa tapahtumaviikollakin. Lisäksi viikko oli suunnattu sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille ja opettajille, jotka ovat olleet myös isossa roolissa hankkeemme toteuttamisessa.

Teemaviikon järjestäminen yhteistyöllä

Alusta asti oli selvää, että pyydämme tapahtumaviikolle mukaan myös yhteistyökumppaneitamme toteuttamaan ohjelmaa. SoTyDigi-hankkeen keskeisenä työskentelyn periaatteena on ollut osallisuus ja yhdessä tekeminen sekä hyvien käytäntöjen jakaminen muiden kanssa.

Saimmekin mukaan runsaan joukon toimijoita sosiaali- ja työllisyysaloilta, joita yhdisti halu kehittää digirohkeutta maakunnassamme. Viikkoa järjestivät yhdessä SoTyDigi-hankkeen kanssa: Välke ry, YTYÄ! – YhteisTYÖLLÄ tuloksiin ‑hanke, Kyvykkyys ‑hanke, Arki digittää ‑hanke, SOTE HYTE Living Lab ‑ Yhteiskehittämistä Pohjois-Karjalaan -hanke ja Kehitysvammaisten palvelusäätiö, Joen Severi ry, Digi- ja väestötietovirasto, Siun sote, Pohjois-Karjalan sosiaaliturvayhdistys, Digiloikkarit, Digiosallisuus Pohjois-Karjalassa-hanke, Tulevaisuuden työ -hanke, CoFast-hanke ja DigiVisio ‑hanke.

Tapahtumaviikon suunnittelu alkoi huhtikuussa 2023, jolloin aloimme kontaktoida sopivia kumppaneita mukaan. Vähitellen mukana olevien toimijoiden joukko kasvoi. Tapahtumaviikkoa suunniteltiin pitkin kesää ja syksyä etäyhteyksien välityksellä kaikkien toimijoiden kesken. Jokainen toimija sai ideoida vapaasti ohjelmaa, minkä toteuttaisi osana tapahtumaviikkoa. Ohjelma muodostui hybridinä toteutettavan päätilaisuuden ympärille sisältäen niin ammattilaisille suunnattuja webinaareja kuin kansalaisille suunnattua digitukeakin.

– Digituen moninaisten teemojen äärellä on todella tärkeää, että järjestämme yhdessä tilaisuuksia, joissa jaamme ymmärrystä. Digituki itsessään on teema, joka koskettaa jollain tavoin meistä jokaista – on kyse sitten työelämästä, opiskelusta tai arjestamme. Koska teema on niin läpileikkaava, tarvitsemme tämän äärelle ymmärrystä ja osaamista kasvattavaa vuoropuhelua. Tapahtumaviikon sisällöissä näkyi paikallinen toiminta, jonka teemat olivat valtakunnallisia: digitalisaation tyrskeessä meidän tulee ottaa huomioon laajalti monimuotoiset tarpeet, joista esimerkiksi digipalveluiden asioinnin tuen saavutettavuus harvasti asutuilla aluilla on tärkeä, summaa Digi- ja väestötietoviraston Digituen Piia Niilola.

Tapahtumaviikon ohjelmasta saatiin varsin kattava ja helposti lähestyttävä kaikille kohderyhmille. Yhtenä kohderyhmänä olivat myös sosiaali- ja terveysalan opiskelijat ja opettajat.

– Hienoa huomata, kuinka laajasti Siun soten alueella on huomioitu asiakkaiden sekä ammattilaisten tuki digitalisoituvassa sosiaali- ja terveydenhuollossa, niin palveluissa kuin työelämässä. Tapahtumaviikon suunnittelussa konkretisoitui eri toimijoiden yhteinen tavoite ja yhteistyön sujuvuus. Erityisen hienoa oli, että tapahtumaviikko kiinnosti soteopiskelijoita, koska haluamme tuoda työelämästä opiskelijoille tärkeää viestiä: digitaidot ovat yksi soteammattilaisen kädentaidoista! Ei tulevaisuudessa, vaan jo nyt. Ammattilaisina meillä on tärkeä tehtävä varmistaa, että asiakkaamme luottavat digitaalisiin sotepalveluihin ja uskaltavat ottaa palvelut käyttöönsä. Ammattilaisena olemme myös käyttäjän ääni palveluiden kehittämisessä. Ammattilaisten digiosaaminen on edellytys, jotta asiakkaille on mahdollista tarjota turvallisia, korkealaatuisia ja asiakaslähtöisiä sote-palveluita, kertoo Siun soten digimentoritoiminnasta vastaava Irina Laatikainen.

Ryhmäkuva jossa 8 henkilöä seisoo kaiteen vieressä
SoTyDigi-hankkeen tiimiläisiä ja päätilaisuuden esiintyjiä 7.11.2023. Vasemmalta edessä projektiasiantuntija Nadja Marjomaa, Siun soten digimentori Laura Karvinen, projektipäällikkö Jaana Kurki, Digi- ja väestötietoviraston erityisasiantuntija Piia Niilola. Takana Siun soten digiasiantuntija Irina Laatikainen, tiedolla johtamisen lehtori Tiina Soininen, Digi- ja väestötietoviraston johtava asiantuntija Minna Piirainen ja sosionomikoulutuksen lehtori Katja Sorjonen. Kuva: Jenni Joronen, restonomiopiskelija, Karelia-amk.

Tapahtumaviikon aikana oli runsaasti erilaista ohjelmaa ympäri maakuntaan niin verkossa kuin paikan päällä ympäri maakuntaa. Esimerkiksi Siun sote esitteli uuden Digisotekeskuksen toimintaa webinaarissa, joka oli suunnattu kaikille digitaalisesta asioinnista kiinnostuneille. Tukea ja neuvontaa digiasioinnin parissa kaikenikäisille oli tarjolla useammalla paikkakunnalla. Lisäksi ohjelmaa oli myös yrityksille esimerkiksi digitaalisen saavutettavuuden teemalla. Tapahtumaviikon ohjelma ja materiaalit sekä tallenteet löytyvät osoitteesta: https://sotydigi.fi/tapahtumat/ 

Opiskelijat monipuolisesti mukana tapahtumaviikon toteuttamisessa

Teemaviikon järjestelyissä mukana olivat Karelia-amk:n restonomiopiskelijat Jenni Joronen ja Sari Härkin. He osallistuivat tapahtumaviikon markkinointiin ja tiedottamiseen, ohjelman suunnitteluun sekä muihin käytännön järjestelyihin.

– Pääsin mukaan Rohkeasti Digiä! -tapahtumaviikon suunnitteluun. SoTyDigi-hanke kuulosti minusta todella mielenkiintoiselta. Digiosaaminen ja sen mukanaan tuomat haasteet ovat tärkeitä ja ajankohtaisia asioita niin työelämässä kuin arjessamme. Hankkeeseen liittyvä tapahtumaviikko on mielestäni tarpeellinen digiosaamisen tukemisessa. Sain monenlaista oppia päästessäni suunnittelemaan viikkoa ja sain hieman lisää digirohkeutta itsellenikin, kertoo restonomiopiskelija Sari.

Lisäksi media-alan opiskelijat tekivät haastatteluja eri kohderyhmille digiosallisuuden teemaan liittyen ja toteuttivat näiden pohjalta videoita. Nämä videot julkaistiin teemaviikon jälkeen. Kolmannen vuoden sosionomiopiskelijat toteuttivat kansalaisille tiedonkeruukyselyn matalan kynnyksen digituesta YTYÄ!- ja Välke-hankkeen järjestämässä Digineuvonta-tilaisuudessa. Kyselyn lisäksi tilaisuuteen osallistuneet kansalaiset saivat osallistua yhteisötaideteoksen luomiseen. Siihen kerättiin keinoja, miten ja mistä saa neuvontaa ja apua digikysymyksiin. Sosionomiopiskelijoiden toteutus liittyi Projekti- ja yhteisökehittämisen opintojaksoon.

SoTyDigi-hankkeen tavoitteena oli integroida opiskelijoita eri koulutusaloilta tapahtumaviikon toteuttamiseen sekä mahdollistaa yhteistyö opiskelijoiden ja viikkoa toteuttavien toimijoiden kanssa. Aiemmin yhteistyötä oli tehty jo sotealan opiskelijoiden kanssa, mutta nyt saimme hankkeen toimintaan mukaan myös muiden alojen opiskelijoita. Yhteistyö opiskelijoiden kanssa sujui hyvin. Hankkeen näkökulmasta oli tärkeää saada monipuolista osaamista tapahtumaviikon järjestämisen tueksi. Erityiskiitos rohkeille opiskelijoille, jotka lähtivät uudenlaiseen kokeiluun mukaan!

Yhteenvetona voisi sanoa, että kannustamme muitakin hanketoimijoita suunnittelemaan ja järjestämään teemaviikon tietyn aiheen ympärille. Se kokoaa aiheista kiinnostuneita toimijoita yhteen ja tekee tunnetuksi työtä, jota aiheen parissa alueella tehdään. Teemaviikkomme toi esille esimerkiksi digitukea, jota Pohjois-Karjalassa tarjoavat monet eri toimijat. Tapahtumaviikolla saimme myös näkyvyyttä hankkeen tuloksille paikallisessa mediassa. Yksittäiseen päätöstilaisuuteen verrattuna tapahtumaviikolla tavoitimme yleisöä laajemmin, ja pääsimme jakamaan hankkeessa opittuja asioita suuremmalle joukolle. Hanketoiminnan vaikuttavuuden kannalta näkyvyys ja laajempien kohderyhmien tavoittaminen on tärkeää.

Lähde:

Digi- ja väestötietovirasto. Digitaitoviikko. https://dvv.fi/digitaitoviikko Viitattu 31.10.2023.


Kirjoittajat:

Jaana Kurki, projektipäällikkö, Karelia-ammattikorkeakoulu

Salla Anttila, projektiasiantuntija, Karelia-ammattikorkeakoulu