Julkaisu: Digirohkeus harvaan asutuilla alueilla

SoTyDigi (Sosiaali- ja työllisyysalan digipalvelut ja etäohjaus pitkien välimatkojen maakunnassa) -hankkeen julkaisu ”Digirohkeus harvaan asutuilla alueilla” kertoo monipuolisesti digirohkeudesta pitkien välimatkojen maakunnassa Pohjois-Karjalassa. Julkaisu on läpileikkaus SoTyDigi-hankkeen ainutlaatuisesta matkasta, jossa on opittu paljon lisää digistä, ihmisistä ja yhdessä kehittämisestä.

Julkaisu muodostaa kokonaisuuden hankkeen aikana saaduista kokemuksista ja tiedosta. Hankkeen avulla on muodostettu tietoa niin työttömien asiakkaiden kuin sosiaali- ja työllisyysalan ammattilaisten ja sosionomiopiskelijoiden digiosaamisen kehittämisen tarpeisiin. Saatuja oppeja ja tuotettua tietoa voidaan hyödyntää sosiaali- ja työllisyyspalveluiden sekä sosiaalialan koulutuksen ja jatkuvan oppimisen palveluiden kehittämisessä jatkossakin niin Pohjois-Karjalassa kuin muualla Suomessa.

Digirohkeus harvaan asutuilla alueilla -julkaisun kirjoittamiseen on osallistunut SoTyDigi-hankkeen projektitiimin lisäksi laaja joukko yhteistyökumppaneita ja Karelia-amk:n sosionomiopiskelijoita.

Julkaisu koostuu seitsemästä eri teemasta

Julkaisun ensimmäisessä osiossa 1 Tilannekuva digiyhteiskunnasta kuvataan digitalisaatiota ilmiönä laajemmin yhteiskunnan näkökulmasta. Osiossa myös esittelemme hankkeen kokeiluja.

SoTyDigi-hankkeen yhtenä keskeisenä tavoitteena oli parantaa sosiaali- ja työllisyyspalveluiden asiakkaiden digitaitoja. Kohderyhmänä olivat työikäiset työelämän ulkopuolella olevat ihmiset. Osiossa 2 Näkökulmia ihmisten digiarkeen syvennytäänkin tarkastelemaan asiakkaiden digitaitoja ja digiosallisuutta.

Hankkeen aikana kehitettiin myös konkreettinen työkalu työttömien digiosaamisen kehittämiseen. Digivalmennus -toimintamallia voidaan hyödyntää ja soveltaa jatkossa missä tahansa työikäisten palveluissa. Tätä mallia kuvataan julkaisun teemassa 3 Digitaitojen kehittämistä valmennuksen avulla.

SoTyDigi-hankkeen tavoitteena oli lisätä myös sosiaali- ja työllisyyspalveluiden työntekijöiden digi- ja etäohjausosaamista. Tätä teemaa käsitellään osiossa 4 Ammatillisen uudistumisen äärellä. Vastasimme etäohjausosaamisen ja digiohjausosaamisen kehittämisen tarpeisiin uusilla jatkuvan oppimisen tuotteella. Lisäksi perustimme digiosaamisen kehittämisen tueksi sosiaali- ja työllisyyspalveluiden toimijoiden verkoston, jonka toimintaa on kuvattu tässä osiossa.

Työntekijöiden digiosaamisen kehittämisessä hyödynnettiin uusien jatkuvan oppimisen tuotteiden kehittämisen lisäksi palvelumuotoiluvalmennusprosessia. Kehitystyön tuloksia on esitelty teemassa 5 Palvelumuotoilulla uusia ratkaisuja digiosaamiseen ja -osallisuuteen. Prosessissa toteutimme eri organisaatioiden yhteisiä kokeiluja ja luotiin yhdessä uusia toimintamalleja digiosallisuuden edistämiseksi sosiaali- ja työllisyyspalveluissa. Näkökulmana oli yhdessä oppiminen ja yhteiskehittäminen.

Välillisenä tavoitteena oli sosionomikoulutuksen kehittäminen, mitä kuvataan osiossa 6 Digiosaamista sosiaalialan koulutukseen. Sosionomiopiskelijat ovatkin olleet mukana toiminnassa varsin monipuolisesti. Sosionomiopiskelijoille tarjosimme hyviä käytännön mahdollisuuksia päästä kehittämään erityisesti omaa digiohjausosaamistaan.

Lisäksi tavoitteena oli kehittää myös sosiaali- ja työllisyysalan tiedolla johtamista maakunnan asukkaiden hyvinvoinnin ja alueen elinvoiman lisäämiseksi. Tätä kehitystyötä kuvataan osiossa 7 Tiedolla johtamisen osaamisen kehittäminen sosiaali- ja työllisyysalalla. Meitä kiinnosti erityisesti tiedolla johtamisen ”kansankielistäminen” ja tiedolla johtamisen osaamisen lisääminen sosiaali- ja työllisyyspalveluiden päivittäisessä työssä sekä sosiaalialan koulutuksessa.

Hanke digirohkeutta vahvistamassa  

Pohjois-Karjalassa on vielä jonkin verran matkaa siihen, että kaikilla työikäisillä olisi olemassa ajantasaiset digilaitteet ja tarvittavat digitaidot. Digi- ja etäpalvelut eivät vielä täysin ratkaise palveluiden saavutettavuuden haastetta pitkien välimatkojen maakunnassa tai muuallakaan Suomessa. Suunta on kuitenkin oikea. Monet verkostomme toimijat ovat tunnistaneet digiosallisuuden merkityksen ja ennen kaikkea oman roolin potentiaalisena rinnalla kulkijana ja tukijana työikäisten asiakkaiden polulla kohti digirohkeaa arkea. Ja mikä tärkeintä, olemme saaneet olla mukana todistamassa useiden asiakkaiden onnistumisen ja rohkaistumisen hetkiä digipalveluiden ja -laitteiden parissa.

SoTyDigi-hankkeen keskeisenä työskentelyn periaatteena on ollut osallisuus, yhteiskehittäminen ja hyvien käytäntöjen jakaminen eri toimijoiden kesken. Hankkeessa on tehty laajasti kehittämisyhteistyötä Siun soten, Pohjois-Karjalan kuntien ja järjestötoimijoiden kanssa, mitä on pyritty kuvaamaan tähän julkaisuun. Euroopan sosiaalirahaston (REACT EU:n ESR-toimenpiteet) rahoittaman hankkeen toiminta-aika oli 1.8.2021 – 31.12.2023.


Anttila, S. & Kurki, J. 2023. Digirohkeus harvaan asutuilla alueilla – Sosiaali- ja työllisyysalan digipalvelut ja etäohjaus pitkien välimatkojen maakunnassa -hanke. Karelia-ammattikorkeakoulun julkaisuja B:91. https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-275-414-1