Yritysten muutoskyvykkyyttä parannettiin PIKESin ja Karelian yhteishankkeessa

Korona-pandemia aiheutti yrityksille talousvaikeuksia ja muita suuria toimintahaasteita. Niitä helpottamaan luotiin REACT-EU rahoitusväline, jonka tarkoituksena oli tukea COVID-19-pandemian aiheuttamien vahinkojen korjaamista alueilla, joiden talous ja työllisyys kärsivät pandemiasta erityisen paljon. REACT-EU oli toiminnassa vuosina 2021-2023.

React-rahoituksen vahvana erityistavoitteena oli digitalisaatio, pk-yritystoiminnan vahvistaminen erityisesti digitalisaation ja vihreän talouden näkökulmasta sekä tutkimus- ja innovaatiotoiminnan kehittyminen digitalisaatiota edistämällä. Tämä huomioiden Pielisen Karjalan Kehittämiskeskus Oy (PIKES) haki React-rahaa hankkeelle ”Yritysten muutoskyvykkyyden parantaminen” kumppaninaan ja osatoteuttajana Karelia-ammattikorkeakoulu. Hankkeen toiminta-aika oli 01.05.2021 – 31.12.2023.

Digitaalisten palvelujen ja sisältöjen lisääminen yritysten toiveena

Hakemuksen taustalla oli PIKES:n selvitys, jonka mukaan alueen yritykset olivat tuoneet esille tarpeen pystyä paremmin hyödyntämään digitaalisuuden sekä uusien mediateknologioiden antamia mahdollisuuksia. Yritysten näkökulmasta digitaalisuuden avulla ne pystyisivät tuottamaan monipuolisemmin palveluita asiakkaille ja lisäämään jo tarjolla olevien palveluiden elämyksellisyyttä esimerkiksi virtuaalisuuden ja AR-teknologian keinoin. Digitaalisten palveluiden sujuvuus sekä löydettävyys sosiaalisessa mediassa on edellytys sille, että asiakkaat löytävät tarpeitaan vastaavia palveluita.

Hankkeessa tavoiteltiin mukana olevien yritysten muutoskyvykkyyden paranemista, jolloin ne olisivat valmiimpia selviämään tämänhetkisestä ja mahdollisesti yritystä jatkossa kohtaavista kriisitilanteista. Tavoitteena oli myös yrittäjien ja yritysten työntekijöiden liiketoiminnan osaamisen vahvistaminen ja työssäjaksamisen paraneminen hankkeen toimenpiteiden vaikutuksesta.

Osaamispaketti tulevaisuuden yritysvalmiuksien parantamiseen

Karelian rooli hankkeessa oli toteuttaa tulevaisuuden yritysvalmiuksia vahvistava osaamispaketti. Paketin ensimmäinen versio valmisteltiin yhdessä PIKES:n kanssa PIKES:n keräämän yrityskyselyn tulosten pohjalta. Ensimmäiset koulutustilaisuudet järjestettiin osaamispaketin ensimmäisen version mukaisesti.

Karelia-ammattikorkeakoulu kävi jatkuvaa vuoropuhelua osaamispaketista PIKES:n kanssa, joka toimi tässä yhteystahona paikallisin yrityksiin. Osaamispakettia muokattiin muutamaan otteeseen yrityksiltä tulleiden toiveiden mukaisesti. Yhteisenä tavoitteena oli osaamispaketin hyödyntäminen yritystoiminnassa mahdollisimman kattavasti.

Kouluttajina hankkeessa toimivat Karelian lehtorit Lotta Lilja, Keijo Koskinen ja Aarno Savolainen sekä tuntiopettaja Juha Leppänen. Projektipäällikkö Timo Rui ja koulutuspäällikkö Raimo Moilanen osallistuivat hankkeen hallintoon.

Osaamispaketti piti sisällään seuraavat koulutustilaisuudet:

  • Yritysten verkkonäkyvyyden kehittäminen
  • Markkinointi Googlessa ja Facebookissa
  • Sisällöntuotannon teknologiat ja sovellukset – esimerkkinä dronekuvaus
  • Instagram ja Youtube – käyttöönotto ja julkaiseminen
  • Some-markkinointikampanjan suunnittelun periaatteet
  • Verkkokaupan perustaminen ja markkinointi
  • Videosisältöjen tuotanto ja jakelu – tee-se-itse videotyöpaja
  • Sisältösuunnitelma, some-markkinoinnin vuosikello ja vaikuttajamarkkinointi
  • Tekoäly ja immersiiviset teknologiat

Lisäksi valmisteltiin koulutus saavutettavuudesta, mutta se peruuntui.

PIKES ja Karelia hyödyntävät hankkeessa tuotettuja materiaaleja hankkeen jälkeen. Karelian opetuksen tarpeita huomioiden digitaalisen markkinoinnin ja sosiaalisen median videot työstetään osaksi Karelian matkailun koulutuksen opetusta. Dronesta ja immersiivisistä teknologioista kertovat videot ovat jo osa median koulutuksen opetusta. Saavutettavuusmateriaalit ovat paitsi Karelian opetushenkilöstön, myös muun henkilöstön käytettävissä. Jatkossa hankkeen tuloksia hyödynnetään myös mikro-opintojen suunnittelussa, kunhan hankkeen yrittäjäpalautteet saadaan analysoitua.

Yritysten muutoskyvykkyyden parantaminen REACT-EU -hankkeessa edistettiin YK:n kestävän kehityksen tavoitetta Yhteistyö ja kumppanuus (Agenda 2030) .


Kirjoittajat:

Timo Rui, projektipäällikkö, Karelia-ammattikorkeakoulu

Keijo Koskinen, lehtori, Karelia-ammattikorkeakoulu

Artikkelikuva: Freepik