Millaisia asioita voi opiskella ja oppia suoraan aidossa työelämäympäristössä, kuntouttavassa työtoiminnassa? Onko ammattikorkeakoulun opinnoissa riittävästi työelämäläheisyyttä? Miten verkostoitua ja luoda kontakteja työelämään jo opintojen aikana? Miten opintojen aikana päästä mukaan kehittämistoimintaan?
Näihin kysymyksiin haetaan ratkaisuja Siun soten nelivuotisessa Kuntouttavan työtoiminnan maakunnallinen kehittäminen -hankkeessa yhteistyössä Karelia-ammattikorkeakoulun kanssa. Hankkeen tavoitteena on kehittää kuntouttavasta työtoiminnasta tavoitteellista ja työelämään suuntaavaa palvelua, jossa huomioidaan asiakkaan yksilölliset lähtökohdat ja tarpeet. Keskiössä ovat kuntouttavan työtoiminnan asiakkaat, heidän työkykynsä tukeminen ja työllistymisen mahdollisuuksien edistäminen. Toimintaan ja yhteiskehittämiseen osallistuvat myös Karelian sote-alan opiskelijat, joille hankkeen kautta mahdollistuu uudenlaisia mahdollisuuksia kuntouttavan työtoiminnan ympäristöissä tapahtuvaan oppimiseen, tekemiseen ja työelämäyhteyksiin.
Lähde mukaan!
Kuntouttavan työtoiminnan pajoilla suunnitellaan, toteutetaan ja kehitetään toimintaa pajaohjaajien ja asiakkaiden toimesta. Nyt mukaan pääsevät myös opiskelijat ja hankkeen työntekijät. Osallistumalla hankkeen toimintaan pääset oppimaan aidossa työelämässä, kontaktoitumaan ja kehittämään toimintaa.
Kehittämishanke on ryhmähanke Pohjois-Karjalan hyvinvointialue Siun soten ja Karelia-ammattikorkeakoulun kesken. Hankkeen toiminta-aika on 1.1.2024-31.12.2027.
Monipuolisempia työelämäyhteyksiä opiskelijoille
Tänä keväänä Karelian sote-opiskelijoiden opetussuunnitelmista tunnistetaan paikkoja opintojen integroimiseen kuntouttavan työtoiminnan toimintaympäristöön hankkeelle. Opintojaksoja ja toimintaympäristöä yhdistäviä teemoja ovat työikäisten työkyvyn tukeminen, hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen, työikäisten sote-palvelut, kuntouttava työtoiminta sekä asiakkaiden osallisuus. Moniammatillisuus on keskiössä kaikissa teemoissa. Esimerkiksi asiakkaiden työkyvyn vahvistaminen edellyttää moniammatillista lähestymistapaa, jota lisätään opiskelijoiden moniammatillisella toiminnalla. Hankkeen toimintaan osallistuvat geronomikoulutusta lukuun ottamatta kaikki Karelian sote-alan koulutukset.
Tutkimusten mukaan opiskelun aikaisilla kontakteilla työelämään on monipuolisia vaikutuksia. Ne voivat parantaa oppimistuloksia, kohottaa opiskelumotivaatiota ja lisätä opiskelijoiden ymmärrystä omasta osaamisestaan. Ne vahvistavat myös opiskelijoiden työelämätaitoja ja rakentavat perustaa työelämässä tapahtuvalle oppimiselle, mikä on olennaista työelämän jatkuvassa muutoksessa menestymiselle. Opintojen aikana syntyneet kontaktit ja verkostot voivat edistää valmistuvien työllistymistä ja nopeuttaa siirtymistä työelämään. Työelämässä toimiminen tukee myös opiskelijan oman ammatillisen identiteetin muotoutumista. (Tynjälä, Helin, Virtanen 2020, 11.)
Kuntouttavan työtoiminnan maakunnallinen kehittäminen -hanke tulee syksystä 2024 alkaen näkymään opiskelijoille erilaisina toimeksiantoina opintojaksoilla. Toimeksiannot liittyvät edellä lueteltuihin teemoihin eli mm. työkyvyn kartoituksiin, hyvinvointia ja terveyttä edistävän toiminnan toteuttamisiin tai vaikkapa osallisuutta edistävien menetelmien kehittämiseen, kuten asiakasraati- ja vertaisohjaajatoimintaan. Toimeksiannoissa korostuu myös asiakkaiden digitaitojen vahvistaminen, sillä digitaidot ovat yksi keskeisin kuntouttavan työtoiminnan asiakkaiden työllistymiseen vaikuttava tekijä. Opiskelijana voi osallistua ohjaamaan yksilöasiakkaita tai ryhmää digi- ja etäpalveluiden käytössä.
Syksyllä 2024 hankkeessa alkavat myös yhteiskehittämisen työpajat, joissa yhdessä asiakkaiden, työntekijöiden ja keskeisten toimijatahojen kanssa haetaan ratkaisuja ja sisältöjä tavoitteelliseen ja yksilölliset tarpeet huomioivaan kuntouttavaan työtoimintaan. Opiskelijoita haetaan mukaan työpajoihin mukaan kehittämään toimintaa. Mukaan kehittämiseen pääsee myös hakemalla hankkeeseen harjoitteluun tai tekemään opinnäytetyötä. Hankkeeseen on tehty koko hankeajan kattava tutkimussuunnitelma, joka tarjoaa aiheita monenlaisiin opinnäytetöihin.
Osallistumisen keinoja on useita!
- Etsi toimeksiantoja opintojaksoilta
- Tee harjoittelua hankkeessa
- Osallistu hankkeen järjestämiin kehittämiskokeiluihin
- Lähde mukaan kehittämään asiakasraati- ja vertaisohjaajatoimintaa
- Toimi ohjaajana ja digitukijana
- Tee opinnäytetyö hankkeelle
- Osallistu kehittämiseen ja tutkimukseen
- Tuo ideasi rohkeasti esiin sinulle sopivalla tavalla
Koe kehittämistoiminta osana opintojasi ja tule luomaan tärkeitä työelämäyhteyksiä!
Kuntouttava työtoiminta toimintaympäristönä
Kuntouttava työtoiminta on työllistymistä edistävä palvelu, joka tukee työllistymistä vahvistamalla asiakkaiden elämänhallintaa, ehkäisemällä syrjäytymistä ja luomalla edellytyksiä työllistymiselle. Palvelu on suunnattu henkilöille, joiden työttömyys on pitkittynyt, ja jotka eivät kykene osallistumaan työhön tai julkisiin työvoimapalveluihin työ- ja toimintakykynsä rajoitusten vuoksi. Kuntouttavassa työtoiminnassa asiakkaat kokeilevat erilaisia työtehtäviä ja kehittävät osaamistaan. Lisäksi työtoiminta tarjoaa ohjatun ympäristön elämänhallinnan ja hyvinvoinnin kehittämiseen sekä antaa valmiuksia opiskeluun ja työllistymiseen. Kuntouttavaa työtoimintaa järjestetään tällä hetkellä pajatoimintana ja yksilöpaikkoina esimerkiksi hoitokodeissa ja kuntien palveluissa. Asiakkaita toiminnassa on noin 350. Kuntouttavan työtoiminnan kesto vaihtelee kolmesta kuuteen kuukauteen. (Siun sote 2024.)
Mikäli kiinnostuit hankkeesta, sen tarjoamasta toiminnasta ja mahdollisuuksista, ota yhteyttä Karelian projektipäällikkö Katja Sorjoseen, [email protected].
Kuntouttavan työtoiminnan maakunnallinen kehittäminen -hanke toteutetaan Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen – Siun soten ja Karelia-ammattikorkeakoulun yhteistyössä vuosien 2024–2027 aikana. Hanketta rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto plus.
Kirjoittajat:
Katja Sorjonen, Kuntouttavan työtoiminnan maakunnallinen kehittäminen -hankkeen projektipäällikkö, Karelian ammattikorkeakoulu
Tiia Rautiainen, Kuntouttavan työtoiminnan maakunnallinen kehittäminen -hankkeen projektipäällikkö, Siun sote
Lähteet:
Siun sote 2024. Siun sotessa kehitetään kuntouttavaa työtoimintaa – tavoitteena yhtenäisemmät palvelut koko maakuntaan. Ajankohtaista 7.2.2024. Pohjois-Karjalan hyvinvointialue. https://urly.fi/3rEG.
Tynjälä, P., Helin, J., ja Virtanen, A. 2020. Tutkimusperustaiset mallit käytännön työelämäpedagogiikan tukena. Teoksessa Virtanen, A., Helin, J. ja Tynjälä, P. (toim.) Työpeda. Työelämäpedagogiikka korkeakoulutuksessa. Vaasa: Jyväskylän yliopisto. Koulutuksen tutkimuslaitos, 11-14.
Artikkelikuva: pressfoto / Freepik