Opinto-ohjaus Kareliassa: Avain(ko) menestykseen ja tulevaisuuden urapolkuihin

Opinto-ohjaus on olennainen osa Kareliaa, sillä se tukee opiskelijoiden opintojen edistymisessä, auttaa heitä löytämään omat vahvuutensa ja ohjaa heidät kohti tulevaisuuden urapolkuja. Opinto-ohjaus on erityisen tärkeää, sillä koulutus kaikilla koulutusaloilla on suunnattu tiiviisti työelämän tarpeisiin. Tämä teksti käsittelee opinto-ohjauksen merkitystä Kareliassa, sen haasteita ja mahdollisuuksia.

Opinto-ohjauksen merkitys Kareliassa

Karelian keskeinen tavoite on valmistaa opiskelijat työelämään antamalla heille käytännönläheistä ja soveltavaa koulutusta. Opinto-ohjaus tukee tätä tavoitetta auttamalla opiskelijoita ymmärtämään oman koulutusohjelman tarjoamat mahdollisuudet, tunnistamaan henkilökohtaiset kiinnostuksen kohteet ja vahvuudet sekä kehittämään tarvittavia taitoja tulevaisuuden uraa varten. Opinto-ohjaaja muiden toimijoiden ohella auttaa opiskelijoita navigoimaan oppimisen järjestelmissä, suunnittelemaan opintojensa etenemistä ja valitsemaan oikeat opinnot täydentäviin opintoihin. He auttavat oppijoita myös harjoitteluun ja opinnäytettä koskevissa pohdinnoissa ja kysymyksissä.

Haasteena lisääntyvä ohjauksen tarve

Vaikka opinto-ohjaus on keskeisessä roolissa opiskelijoiden tukemisessa, se kohtaa myös haasteita. Nämä haasteet liittyvät resurssien, kuten ohjaajien ajan ja saatavuuden, puutteeseen. Suuri opiskelijamäärä verrattuna opinto-ohjaajien määrään ja vähintäänkin käytettävissä olevat aikaresurssit vaikeuttavat henkilökohtaisen ohjauksen tarjoamista jokaiselle opiskelijalle siinä määrin, mitä tarvetta on. Tarve lisääntyy entisestään. Mitä tässä voi tehdä? Kerro sinä. Lisäksi opiskelijoiden tarpeet, motivaatioasteet, ajoitukset ja tavoitteet vaihtelevat suuresti, mikä tekee yksilöllisen ohjauksen tarjoamisesta erittäin haastavaa. Pitää olla moniosaaja ja -ajaja kaiken aikaa.

Tavoitteena oikea-aikainen ohjaus sitä tarvitsevalle

Huolimatta haasteista, opinto-ohjauksessa on myös paljon mahdollisuuksia. Tekniikka ja sen tuomat mahdollisuudet lisäävät tapoja tarjota ohjausta monipuolisemmin. Esimerkiksi verkkopohjaiset ohjaus- ja neuvontapalvelut auttavat ilman muuta opiskelijoita löytämään tietoa ja tukea itsenäisesti. Kaikille tämä ei tietysti sovi. Ryhmäohjaus ja työpajat ovat myös hyödyllisiä, sillä ne tarjoavat opiskelijoille mahdollisuuden oppia toisiltaan ja verkostoitua, joka on tärkeä taito tämän päivän työelämää ajatellen. Näihin ei luonnollisestikaan osallistu kaikki tarvitsevat, joten väliin putoavia on aina. Myös erilaiset yhteistyöt neuvonta- ja tukipalveluja tarjoavien yhdistysten ja yhteisöjen kanssa tarjoaa opiskelijoille mahdollisuuksia moniin arvokkaisiin oppimiskokemuksiin ja yhteistyökuvioihin osallistumisen. Keskeistä mahdollisuuksien saavuttamisessa näyttää olevan ohjauksen kohdentuminen juuri oikeaan aikaan sitä tarvitsevalle.


Kirjoittaja:

Maarit Ignatius, opinto-ohjaaja, opettaja, median koulutus, Karelia-ammattikorkeakoulu

Artikkelin kansikuva: Pexels / Zen Chung