Oppijanumerot ja valmistautuminen HAKA-kirjautumiseen Opin.fi-palveluun

Digivisio 2030 -hankkeessa rakennettavan Opin.fi-palvelun vuoden 2024 toimintasuunnitelmaan on kirjattu mm. lanseerausvalmiuden rakentaminen: toiminnallinen, pedagoginen ja tekninen valmius. Kareliassa tietohallintopalvelujen rooli on huolehtia osaltaan teknisestä valmiudesta, kuten korkeakoulun opiskelijan ja henkilökunnan kirjautumisen mahdollistamisesta Opin.fi -palveluun.

Opin.fi -palvelun käyttöönoton jälkeen Karelian it-tukipalvelut ja sisällölliset asiantuntijat yhdessä Digivision tukipalvelujen kanssa ratkovat Opin.fi -palvelun käyttöön liittyviä tukipyyntöjä. Digivision ”Service Desk” -palvelu tulee tarjoamaan kanavat käyttäjille yhteydenottoon Digivision palveluiden liittyvissä palvelupyyntö- ja häiriötapauksissa. Tarvittaessa tukipyyntöjä ohjataan korkeakoulun ratkaistavaksi. Kareliassa on tällä hetkellä työn alla kirjautumisvalmiuden rakentaminen, tarkemmin oppijanumeron liittäminen käyttäjän kirjautumistietoihin.

Oppijanumero yksilöintitunnisteena

Digivision tunnistuksenvälityspalvelu hoitaa käyttäjän sähköisen tunnistamisen. Käyttäjän tunnistaminen perustuu kansalliseen oppijanumeroon. 

Oppijanumero on henkilölle annettava elinikäinen tunniste, jota käytetään henkilön yksilöintiin, kun henkilötietoja tallennetaan, käsitellään ja luovutetaan laissa valtakunnallisista opinto- ja tutkintorekistereistä (884/2017) tai varhaiskasvatuslaissa (540/2018) tarkoitettuja tietoja. Henkilölle luodaan oppijanumero, kun henkilöstä tallennetaan ensimmäistä kertaa edellä mainituissa laissa tarkoitettuja tietoja. Oppijanumeroista sekä muista henkilön yksilöimiseksi tarvittavista tiedoista muodostuu Opetushallituksen (OPH) ylläpitämä oppijanumerorekisteri.

Opin.fi -palvelussa oppijanumeroa käytetään yksikäsitteisenä tunnisteena, jolla käyttäjät erotetaan toisistaan. Henkilö harvoin tietää omaa oppijanumeroaan, vaikka sitä on käytetty noin kymmenen vuotta varhaiskasvatuksen, opetuksen ja koulutuksen toimialalla. Oppijanumero on henkilötiedoista riippumaton, eikä siitä voi päätellä muita tietoja henkilöstä. Esimerkki oppijanumerosta 1.2.246.562.98.13704634374.

Henkilö voi halutessaan tarkistaa oman oppijanumeron oma opintopolku -palvelusta. Oppijanumero luodaan mm. seuraavissa prosesseissa

  • oppija hakee koulutukseen Opintopolku.fi:n kautta
  • oppijalle tallennetaan opiskeluoikeuksia tai suorituksia Opetuksen ja koulutuksen valtakunnalliseen tietovarantoon (KOSKI)
  • oppija tarkastelee suoritustietojaan KOSKI-luovutuspalvelusta (https://opintopolku.fi/koski/omattiedot )
  • koulutustoimija tai korkeakoulu hakee oppijalle oppijanumeron hakurajapinnan tai käyttöliittymän kautta, jos henkilön yksilöiminen on välttämätöntä lakisääteisten tehtävien hoitamiseen. Oppijanumeroa käytetään esimerkiksi MPASSid-tunnistuksenvälityspalvelussa yksilöivänä tunnisteena.

Käyttäjältä, joka rekisteröityy Opin.fi – palvelun käyttäjäksi, edellytetään Suomi.fi-tunnistusväline tai Haka-tunnistusväline, johon on liitetty kansallinen oppijanumero. Myöhemmin muitakin tunnistusvälineitä voi tulla mahdolliseksi. Tunnistukseen liittyvät vaatimukset koskevat kaikkia palveluun kirjautuvia käyttäjiä, oppijoita sekä korkeakoulun Opin.fi:n tarjontaa ylläpitävää henkilökuntaa.

Korkeakoulun on haettava ja tallennettava henkilön oppijanumero omiin rekistereihinsä, jotta se voi luovuttaa oppijanumeron Opin.fi -palvelulle, kun käyttäjä käyttää HAKA-tunnistautumista. Opiskelijoiden oppijanumeroille on paikka opiskelijahallintojärjestelmässä, henkilökunnan osalta oppijanumeroiden sijaintipaikka on vielä pohdinnassa. Opiskelijoiden oppijanumeroiden haku OPH:n rekisteristä tullaan toteuttamaan opiskelijahallintojärjestelmään ONR-integraation kautta. Oppijanumerot haetaan vain läsnä oleville opiskelijoille.  Henkilökunnan osalta Kareliassa on päädytty hakemaan ja tallentamaan oppijanumerot alkuvaiheessa vain niille työntekijöille, jotka työtehtävissään käyttävät Opin.fi -palvelua ja ylläpitävät korkeakoulun koulutustarjontaa. Asia on käsitelty yhteistoimintatoimikunnan kokouksessa 1/2024.

Kun Karelian työntekijä, jolle ei ole haettu oppijanumeroa, haluaa asioida Opin.fi -palvelussa oppijan roolissa, on hänen kirjauduttava palveluun käyttäen Suomi.fi -tunnistautumista.  Jos henkilöllä ei ole jostain syystä olemassa oppijanumeroa, luodaan se hänelle, kun henkilö kirjautuu Opin.fi -palveluun ensimmäistä kertaa Suomi.fi -tunnistautumisella. Tässä tapauksessa oppijanumeron luonti tapahtuu automaattisesti kirjautumisen yhteydessä henkilötunnuksen avulla. Oppijanumero voidaan luoda myös henkilötunnuksettomille henkilöille, tällöin henkilön yksilöinnin tekee korkeakoulun virkailijakäyttäjä opintopolussa.

Tunnistuksenvälityspalvelu

Kuva 1. Tunnistuksenvälityspalvelu

Karelian tietohallintopalvelut seuraavat jatkuvan ja joustavan oppimisen tarjottimen kehittämistyön etenemistä ja valmistautuvat Digivision palvelukanavan (Service Deskin) kautta tuleviin työpyyntöihin. Tietohallinnon IT-tuen lisäksi vastaavaa valmistautumista on tehtävä myös sisällöllisen tuen osalta, sillä todennäköisesti merkittävä osa Kareliaan tulevista tukikysymyksistä tulee kohdistumaan Opin.fi-palvelun koulutussisältöihin ja koulutuksiin hakeutumiseen.

Kirjoittaja: Tuula Hiltunen

Lähteet:

Digivision toimintasuunnitelma vuodelle 2024.
https://digivisio2030.fi/toimintasuunnitelma-2024-on-julkaistu/ 10.2.2024

Laki valtakunnallisesta opinto- ja tutkintorekisteristä.
https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2017/20170884#Pidp446293856

Miettinen, M. 2024. Digivision IT-webinaari. https://digivisio2030.fi/wp-content/uploads/2024/01/Digivisio-IT-webinaari-IDM-020224.pdf 2.2.2024