Onnistuneet tilannejohtoharjoitukset Karelian opetushenkilöstölle

Kareliassa pidettiin syksyn 2023 ja kevään 2024 aikana neljätoista tilannejohtoharjoitusta, joissa oli osallistujia yhteensä 147 henkilöä. Osaaminen oli hyvää ja osallistujat heittäytyvät harjoituksiin mainiosti.

Harjoitusten ensisijainen tavoite oli kehittää kenttäjohdon (Karelian henkilöstö) tilannejohtokykyä. Lisäksi tavoitteena oli testata Karelian käytössä olevia turvallisuuteen liittyviä toimintamalleja ja teknisiä ratkaisuja.

Kenttäjohdolla tarkoitetaan Kareliassa henkilöstöä, opiskelijoita ja kampuksilla olevia muita toimijoita, jotka havaitsevat tai joutuvat ensimmäisinä häiriötilanteeseen ennen kun viranomainen on paikalla. Tällaisia tilanteita voivat olla esimerkiksi tulipalo, sairauskohtaus, tai jokin onnettomuus.

Tilannejohtoharjoitukset tarjosivat ainutlaatuisen tilaisuuden kehittää osaamista ja johtamiskykyä häiriötilanteessa. Harjoitusten aikana kenttäjohto pääsi testaamaan päätöksentekoa paineen alla, mikä on arvokasta kokemusta todellisia häiriötilanteita varten. Opetushenkilöstön kanssa työskentely oli erityisen voimaannuttavaa, sillä heidän asiantuntemuksensa ja osaaminen rikastuttivat harjoituksia merkittävästi.

Yhteistyön merkitys tuli esille skenaariossa, joka simuloi todellista uhkatilannetta kampuksella ja haastoi osallistujia uudella tavalla.  Esimerkkinä harjoituksista seuraava osallistujille esitetty tilanne: ”Opiskelija tulee kertomaan, että hän on nähnyt tummiin pukeutuneen henkilön kampuksella ja hänellä oli kädessään ase, ei ollut varma asiasta”.

Jokainen voi mielessään miettiä mitä tekisi kyseisessä tilanteessa. Tämä kokemus ei ainoastaan vahvistanut yksilöiden osaamista, vaan myös tiivisti yhteishenkeä ja yhteistyötaitoja, jotka ovat korvaamattomia kriisitilanteissa.

-Uskotko Jouni ja luotat meihin, jos jotakin tällaista sattuisi, että osaamme?
-Ehdottomasti!

Toimintamallien ja järjestelmien toimivuus ensisijaisen tärkeää

Harjoituksissa nousi esiin työpuhelin, joka meillä kaikilla Kareliassa on. Jos puhelinta ei ole saatavilla, miten toimitaan, kun pitää hälyttää apua tai soittaa 112. Myös Kareliassa käytössä olevan SECAPP – hälytys- ja viestintäjärjestelmän käyttöä harjoiteltiin. Harjoitukset osoittivat käytännössä, että SECAPP on ainoa järjestelmä, jolla voidaan hälyttää ja varoittaa Karelian henkilöstöä nopeasti. Järjestelmän kautta jokainen työntekijä voi viestiä ja kommentoida, jos siihen on tarvetta häiriötilanteessa. Henkilöstö onkin muistettava pitää työpuhelimen päivitykset ajan tasalla.

Harjoituksen palautekeskustelussa Karelian turvaryhmän numero, kampusten kuulutusjärjestelmä, kameravalvonta, ensiapuvälineet, pohjakartat ja vahtimestarit saivat kiitosta. Osalle osallistujista oli uutta ja yllättävää, että turvaryhmän numeroon vastataan 24/7. Numero on myös opiskelijoiden käytössä.

Harjoituksessa keskusteltiin myös Karelin turvaryhmän roolista häiriötilanteessa. Turvaryhmän tehtävänä on tilannekuvan rakentaminen, tiedottaminen ja viestintä yhteistyössä viranomaisten kanssa sekä tukitoimet (henkilöstö, opiskelijat, muut kampuksella toimijat). Turvaryhmä varmistaa miten tilanteesta palaudutaan ja missä ja milloin toiminta jatkuu tilanteen jälkeen. Tämä on tärkeää tiedostaa, kun puhumme Karelian kokonaisturvallisuudesta. Turvaryhmä voi kutsua myös muita asiantuntijoita mukaan tilanteen niin vaatiessa.

Haluan vielä lopuksi kiittää kaikkia osallistujia heittäytymisestä ja Karelian turvallisuuden kehittämisestä.

Toimijakortti: Kenttäjohtaja

Karelian henkilöstöön kuuluva henkilö tapahtumapaikalla

  1. Johda ihmisiä ja toimintaa tapahtumapaikalla. Arvioi tilanne, varmista oma turvallisuutesi. Soita 112!
    • Pelasta
    • Varoita
    • Rajaa vahinkoja
    • Määritä itsellesi työpari (sihteeri, joka esim. soittoa turvaryhmälle)
    • Selvitä tapahtumat tapahtumapaikalla
  2. Raportoi havainnoista ja tilanteesta Karelian tilannejohdolle (turvaryhmä/turvallisuuspäällikkö).
  3. Johda toimintaa ja henkilöstöä tapahtumapaikalla.
  4. Hanki nimitietoa tapahtumapaikalla olevasta henkilöstöstä ja heidän tilanteestaan.
  5. Seuraa mahdollisuuksien mukaan viranomaisten toimintaa ja toimi linkkinä tapahtumapaikalla organisaation, tilannejohdon sekä viranomaisten välillä.
  6. Raportoi tilanteen edistymisestä tilannejohdolle.
  7. Varaudu toimeenpanemaan tilannejohdolta saamasi tehtävät (esimerkiksi henkilöstön ohjaaminen väistötiloihin). Huomioi kuitenkin, että tapahtumapaikalla johtovastuu on viranomaisilla ja toimi aina viranomaisten ohjeiden mukaisesti.
  8. Valmistaudu luovuttamaan johtovastuu mahdolliselle vaihtohenkilölle ja perehdyttämään tämä tilanteeseen ja tehtäviin.

Huolehdi aina omasta turvallisuudestasi!


Kirjoittaja:

Jouni Varis, turvallisuuspäällikkö, Karelia-ammattikorkeakoulu