hakeminen

Mitä odotamme uudelta Opin.fi -palvelulta

Karelia-ammattikorkeakoulu osallistuu aktiivisesti kaikkien Suomen korkeakoulujen kanssa valtakunnalliseen Digivisio 2030 -hankkeeseen, jossa kehitetään yhteistä Opin.fi -palvelua. Tähän blogitekstiin on koottu Karelian Digivisio-ydintiimin ajatuksia, toiveita ja näkemyksiä tulevasta Opin.fi – palvelusta.

Opin.fi -palvelu tarjoaa uuden markkinointikanavan Karelian koulutuksille niin, että Karelian oppijakunta laajenee, näkyvyys paranee ja Karelia saa uusia avoimen ammattikorkeakoulun opiskelijoita. Palvelu tarjoaa myös mahdollisuuden lisätä jatkuvan oppimisen osuutta kansallisessa vertailussa – näin saada myös lisää rahoitusta toiminnan kehittämiseen.

Korkeakoulun näkökulmasta hyvää voi olla myös se, että voidaan kehittää entistä paremmin myös korkeakoulujen välisiä yhteistyöopintoja. Tämä mahdollistaisi kustannustehokkuuden lisäämistä ja toisi oppijalle entistä laajempia mahdollisuuksia esimerkiksi valinnaisen tarjonnan suhteen.

Opin.fi nähdään myös oman kehittämistyön sparraajana, koska sillä on mahdollisuus lisätä Karelian sisäistä opetuksen laatutyötä ja yhtenäistää käytäntöjä. On myös toivottavaa, että Karelian TKI-hankkeissa tehtävä työ tulisi entistä paremmin näkyviin nonformaaleina sisältöinä.

Opin.fi olisi parhaimmillaan…

  • Laajaa tarjontaa tuottava palvelu, koska se voisi tarjota oppijoille erilaisia ja monipuolisia osaamisen kehittämisen teemoja. Palvelu mahdollistaa aikaan ja paikkaan sitomattomaan opiskelun, joka palvelee erilaisia kohderyhmiä.
  • Selkeä ja helppokäyttöinen, innostava, houkutteleva, motivoiva.
  • Tasapuolinen, koska se toisi esille tasapuolisesti kaikkien korkeakoulujen tarjontaa ja koulutusmahdollisuuksia.
  • Hyvä suodattimet, joilla koulutusten hakeminen helppoa. Hakuvinkkejä, esimerkkejä, hyviä kokemuksia ja tarinoita oppimisesta sekä oppijan mahdollisuuksista.

Opin.fi nyt ja tulevaisuudessa

Opin.fi tulee olemaan kansallinen ja kansainvälinen alusta, jolla voidaan tarjota laajasti erilaisia opintoja. Laajeneminen kansainvälisille koulutuskentille vahvistaisi suomalaisten korkeakoulujen mahdollisuuksia tarjota omia koulutuksiaan myös kansainvälisille oppijoille. Oppijalla on oma My data -ympäristö, jossa hän voi rakentaa omia oppimispolkuja omien kiinnostusten mukaan. Suomalaisilla korkeakouluilla on yhteinen konsensus tarjonnasta ja heillä on myös yhteistyöverkostoja ja yhdessä kehitettyjä opintokokonaisuuksia.

Vuonna 2024 palvelu on kuin murrosikäinen, jolla on hyviä ja huonoja päiviä – välillä kaikki sujuu hyvin, mutta välillä elämä takkuilee. Oikukas, hyväntuulinen, murheellinen, kasvava, kehittyvä orastava, täynnä intoa, epävarma.

Viiden vuoden kuluttua palvelu on kuin nuori aikuinen, joka seisoo omilla jaloillaan varmana valinnoistaan ja tulevaisuudestaan. Luottavainen, itsevarma, päämäärätietoinen vahvistunut, selkeytynyt, napakampi, innostava, monipuolinen, uutta luova, kehittyvä.

Kirjoittaja: Eija Pyykkö, viestintäasiantuntija